Engelli çocuğu bulunan kişilerin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na başvuruda bulunarak ve SGK üzerinden çözger raporu ibraz ederek engelli aylığı bağlatabilmesi mümkündür.
Rapor için 200-250 TL bir ücret istenebilir. Yanınızda 2 adet foto götürebilirsiniz ama artık e-devlet anlayışı sebebiyle çocuğun fotoğrafı bilgisayar ile çekiliyor.
2023 Engelli maaşı ne kadar? Engelli maaşı, engel oranına değişmekte olup 2023 yılında yüzde 40-69 arası engeli bulunan vatandaşlarımız 2022 yılında 1.124 Lira ödeme alırken, 2023 yılında 1.738 Lira alacak. Engel oranı yüzde 70 ve üzerinde olan vatandaşlarımız ise 2.609 Lira alacak.
ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER? En az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Başvurular kişinin ikamet ettiği yerin ilçe kaymakamlığına yapılır. Ancak, aylık bağlanmasına kaymakamlıklar karar vermez. Kişinin belgeleri eksiksiz olarak alınır ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilir. Aylık bağlayan son makam burasıdır.
Çocuklar için özel gereksinim raporunun kısaltması ÇÖZGER olarak geçmektedir. 20 Şubat 2019 tarihli 30692 sayılı Resmi Gazete 'de yayınlanan Yönetmelik ile Engelli Sağlık Kurulu Rapor süreçleri ve raporun içeriği değişmiştir.
Şartları sağlayan engelli vatandaşlar, engelli maaşı alma hakkına sahip oluyor. Buna göre; yüzde 40-69 oranında engeli bulunan vatandaşlara aylık 1124 lira, yüzde 70 ve üzerinde engel oranı bulunan vatandaşlara ise aylık 1687 lira ödeniyor. Engelli yakını aylığı da 1124 lira olarak belirlendi.
ÇÖZGER raporu olanlardan ikinci kategori ve üzerinde özel gereksinimi olanlar, raporda yer alan kategorilerin karşılığında %40 ve üzerinde engelli sayılmaktadırlar. Aşağıda bu kategoriler hakkında bilgi verilmiştir. Bahsedilen bu raporlara sahip olanlar; isterlerse engelli kimlik kartı çıkartabilirler.
Devlet hastanesi ya da Rehberlik ve Araştırma merkezleri sayesinde alınan bu rapor ilerleyen dönemlerde iş hayatına, evlenmeye ya da askerliğe engel bir durum teşkil etmeyecektir. Ayrıca yukarıda da belirtildiği gibi iyileşme durumu söz konusu olduğunda raporun iptal edilerek silinebilmesi de mümkündür.
Bu rapor ile amaç, çocukların sağlık, eğitim, rehabilitasyon, sosyal, ekonomik haklardan ve hizmetlerden yararlanmasını sağlamaktır. Almak isteyenlere verilecek olan bu rapor/belge 18 yaş altı çocuklar içindir.
Başvuruda engellilik raporunun ibraz edilmesi: Araç alımında; engellilik sağlık kurulu raporunun aslının, ÇÖZGER alan çocuklar için ise ÖKGV ibareli raporun bir örneğinin (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneğinin) ibrazı zorunludur.
Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir. Yatarak tedavide ise 167.68 TL tutarındadır.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
% 90 ve üzeri Özel gereksinimli yakını olanlar ÖTV (Özel Tüketim Vergisi ve MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) muafiyetli sıfır araç alma hakları vardır.
Rapor iptal edilmez. Verilen karara bireyin velisi karar tarihinden itibaren 60 gün içinde, okul ise 70 işgünü izleme sonrasında itiraz edebilir. İtiraz İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunda görüşülür, itirazınız olumlu veya olumsuz değerlendirebilir.
2023 temmuz zammı ile yılın ikinci yarısında geçerli olacak yeni evde bakım maaşı belli oldu. Ocak zammı sonrası evde bakım aylığı 4 bin 337 lira olmuştu. Temmuz ayında memur maaş katsayısında yaşanan değişikliğin ardından, yeni evde bakım maaşı ödemesi yüzde 17,55'lik zamla birlikte 5 bin 98 lira olacak.
Engelli aylığı yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 lira, yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 lira olarak uygulanıyor.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları için de malûl aylığı bağlanabiliyor.
Maaş almak için belirli engel durumuna ve maddi yetersizliklere sahip olmak gerekir. Maaş başvurusu ikamet adresinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüklerine ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılabilir. Akli dengesi yerinde olan kişiler başvuru işlemlerini bizzat yapmalıdır.
3- Herhangi bir şekilde bu maddede yazılı miktardan fazla devamlı gelir sağlayan veya sağlanması mümkün olan kimselerin geçim kaynağı var sayılır ve kendilerine aylık bağlanmaz. 4- Hak sahiplerine bağlanan aylıklar 3 ayda bir peşin olarak verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri