Paraf ile Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik Cezaları ile erişme kontrollü karayollarından kaçak geçiş için uygulanan geçiş ücreti ve idari para cezalarını İnternet Bankacılığı'ndan, Dialog Hattı' ndan ve www.gib.gov.tr web sitesi üzerinden kolayca ödeyebilirsiniz!
E-Devlet üzerinden üye girişi yapıp ''E-hizmetler'' sekmesindeki “Gelir İdaresi Başkanlığı Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme'' sayfasından kredi kartı bilgilerini girerek kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemini tamamlayabilirsin.
3- e-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Ödeme
Trafik cezası ödeme yapmak için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz. e-Devlet platformu üzerinden “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına girerek sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri girerek ödemenizi yapabilirsiniz.
Ek MTV ödemesi tutarı, bu yıl ödenen ücret ile aynı olacak. MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
MTV Ödenmezse Banka Hesaplarına Haciz Gelir Mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Söz konusu vergi, İnteraktif Vergi Dairesi internet adresi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden "hızlı ödeme" menüsüyle şifresiz olarak, Gelir İdaresi Başkanlığının mobil uygulamasından, "www.gib.gov.tr" üzerinden anlaşmalı bankaların banka/kredi kartıyla veya banka hesabından havaleyle ödenebiliyor.
Gecikme Zammı Uygulanacak
Ek MTV iki eşit taksitte ödenecek; ilk taksit 6 Eylül'e, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar. 6183 sayılı Yasa m.51 uyarınca süresi içinde ödenmeyen amme alacaklarına yasal sürenin son gününü takip eden günden itibaren aylık yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanır.
14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yüzde 2.5'ten yüzde 3.5'e yükseltildi.
MTV ödemesini zamanında yapmazsanız günlük gecikme faizi uygulanır. Yasal olarak tanınan sürelerin sonunda ödeme yapmamanız halinde ise kamu alacağı olduğu için e-haciz işlemi başlatılır.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, son olarak 21 Temmuz 2022 tarihinde yüzde 1 artışla yüzde 2.5'e çıkarılan gecikme faizleri, 14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yüzde 3.5'e yükseltildi.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir. Aracın satış işlemlerinde araçtaki trafik cezaları ödenmek durumundadır.
Trafik cezalarını en geç cezanın tarafınıza tebliğ edilmesinden itibaren 15 (on beş) gün içinde ödediğiniz takdirde söz konusu ceza tutarında %25 indirim olacaktır. Trafik cezasının E-devlet sistemi üzerinde görünüyor olması tarafınıza tebliğ edildiği anlamına gelmemektedir.
e-Devlete girdikten sonra, "trafik para cezası sorgulama ve ödeme" sayfasına giderek sisteme giriş yapmalısınız. Sonrasında sizden istenen bilgileri girerek yükümlü olduğunuz trafik cezasını sorgulayabilir ve devamında ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Unutmayın; ödemeyi geciktirdiğiniz her ay için kesilen cezanın %5 daha fazlasını ödemek zorundasınız. Bu noktada aklınızda “Trafik cezası nereye ödenir?” sorusu olabilir. Kesilen ceza bedelini banka şubelerinde, PTT şubelerinde ve vergi dairelerinde ödeyebilirsiniz.
Trafik Para Cezası (TPC) ödemelerini İşCep veya İnternet Şubesi'nden yapabilirsiniz. Plakadan ceza sorgulama yaparak trafik para cezanızı öğrenebilir, kredi kartıyla ödeme gerçekleştirebilirsiniz.
MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık yüzde 1.6 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Aracın özelliklerine göre değişkenlik gösteren MTV ödeme tutarı, bankalar ya da Gelirler İdaresi Başkanlığı üzerinden yatırılabiliyor.
Tüm araç sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu MTV her yıl Ocak (1 Ocak – 31 Ocak) ve Temmuz (1 Temmuz - 31 Temmuz) aylarında iki eşit taksit halinde ödeniyor.
Her araca özel olarak belirlenen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ödenmesi için yıl içinde iki ayrı tarih belirlenmiştir. Buna göre; ilk taksit, 1 Ocak-31 Ocak; ikinci taksit, 1 Temmuz-31 Temmuz tarihleri arasında iki eşit taksit olarak ödenmek zorundadır.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır. Hesaplamada 1 ay 30 gün olarak dikkate alınır ve günlük gecikme zammı oranı, (aylık oran/30) formülüyle bulunur.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
Hatay, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa ve Adana illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesi, vergiden muaf olan bölgeler olarak Tebliğ'de yer alıyor.
Ek taksitlerin ilki için son gün 31 Ağustos belirlenmiş ve süre daha sonra 6 Eylül'e kadar uzatılmıştı. Motorlu Taşıtlar Vergisi son taksit ödemeleri Kasım ayı itibarıyla başlıyor. İkinci taksitin ise 30 Kasım gün sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.
PTT işyerlerinden ve tüm vergi dairelerinden de yapılabilecek. MTV ödemesi için mükellefler, İnteraktif Vergi Dairesinin internet sitesinde "Hızlı Ödeme" bölümünden şifre girişi yapmadan "MTV Ödeme" alanına sadece plaka ve TC kimlik numarası bilgilerini girerek borçlarını görüntüleyip ödeyebilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri