Kadife, uzun havlı kumaş. Arapça saçaklı, tüylü, 'hav'lı anlamına gelen kataif kelimesinin çoğuludur.
ṣamt) Sessizlik, sükût: Bütün eşyâ garîk-i samt u sükûn (Cenap Şahâbeddin).
Sakinlik, durgunluk ya da hareketsizlik sükunet kelimesi ile ifade edilir. Aynı zamanda rahat ve huzur gibi anlamlar üzerinden ele alındığını söylemek mümkün. Sükun kelimesi hakkında merak edilen tüm detaylar. Genel olarak durgunluk, dinginlik ya da erinç gibi anlamlar doğrultusunda sükun kelimesi kullanılır.
Arap dilinde ve tecvidde bir terim. Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir.
Arapça skn kökünden gelen sukūn سكون “1. durma, dinme, dinlenme, ikamet etme, 2. Arap yazısında durak işareti” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Arapça dilinden Türkçeye geçen sakıt kelimesi, düşük anlamına gelmektedir. Özellikle Osmanlıca kelimelere ilgisi olanlar, sakıt kelimesini bolca kullanmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Şavk kelimesi, ''şevk'' kökünden türetilmiştir. Şevk, hem istek ve arzu hem de parlak anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan şavk kelimesinin sözlük anlamı ise ışıktır. Bu kelime genellikle ay sözcüğüyle birlikte kullanılır.
سخن - sahn
ڭ )١) صیجاقلق. حرارت.
Sevi kelimesi aşk demektir.
سهیل Arapça ve farsça anlamları رسد. (منتهی الارب) (اقرب الموارد).
شهود Arapça ve farsça anlamları
شُهود [مفرد]: مصدر شهِدَ1. المصادر بیهقی). دیدن. معاینه. عیان. پیدا. [ شُ ] (ع اِ) جِ شاهد. (اقرب الموارد).
Aynur: Ay ışığı.
ASVAT – ESVAT
(ﺍﺻﻮﺍﺕ) i. (Ar. ṣavt'ın çoğul şekli aṣvāt) Sesler, sadâlar: Asvâtımızı hezâr dinler (Cenap Şahâbeddin).
(ﺷﻜﺮﻳﻦ) sıf. (Fars. şekker ve -іn ekiyle şekkerіn) Şeker gibi tatlı, şekerli.
şukūh) Ululuk, azamet, haşmet: Bu çemen gül-sitân-ı devletidir / Berg ü şâhı şükûh u şevketidir (Nâbî).
شقاوة Arapça ve farsça anlamları
الارب) (از اقرب الموارد). بدبخت شدن. رجوع به شقا و شقاء شود. [ شَ / شِ وَ ] (ع اِمص) شقاوه.
neşve - نشوة
را. (از منتهی الارب). بوی کردن خوشبوی را. اقرب الموارد).
Osmanlı vak'anüvisi ve devlet adamı.
Osmanlıca kökenli bir kelime olarak bilinen tevarüs kelimesinin günümüzde de az da olsa kullanıldığı bilinmektedir. Tevarüs kelimesinin miras kalma manasına geldiğini söylemek mümkündür.
(ﻭﺳﺎﻃﺖ) i. (Ar. vesāṭat) Araya girme, vâsıta olma, aracılık etme: Ahbaptan bir zâtın vesâtetiyle haber verdim (Şemseddin Sâmi). Kâhya, böyle bir şeyi takdîme vesâtet etmek istemediğinden dervişi başından savmak isterse de derviş ısrar eder (Fâik Reşat).
Bunlardan en çok merak edilenleri ve araştırılanları Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
Osmanlı'da 'güzel kadın' genellikle iri ve şişman kadındı. Beyaz Köleler, zamanla halk arasında güzellik algısını da beyaz tenli, renkli gözlü, hokka burunlu, sarışın-kumral, uzun boylu, ince belli, uzun parmaklı, az konuşan, temiz ve de sahibine sadık efsanevi bir "Çerkes güzeli" tipine dönüştürmüştü.
Mehlikâ: Güzel yüzlü, ay yüzlü Hâmuş: Suskun. Nigâh: Bakış, bakmak, nazar etmek.
HISAL – HİSAL
ḫaṣlet'in çoğul şekli ḫiṣāl) Hasletler, huylar, güzel huylar, hasâil: Rahm eder hâlime bir gün deyü ol hûb-hısâl / Dil-i şûrîde müdâm etmede bî-hûde hayâl (Rûhî-i Bağdâdî).
görmeyen kimse‛ anlamındaki hadis teriminden daha geneldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri