Bilmekte yarar var ki, çığ ölümlerinin yaklaşık% 70'i boğulmadan kaynaklanmaktadır. Çığ Felaketine yönelik en iyi savunma, kar koşullarının ve arazinin nasıl okunacağını bilmek ve tehlikeli durumlardan tamamen kaçınmaktır.
Çığa maruz kalırsanız;
Ağzınızı sıkıca kapatın; kafanız kar altında kaldığı anda mümkünse uzun süre nefesinizi tutmaya çalışın. Akışa kapılırsanız bacaklarınızı ve kollarınızı birbirine yapıştırarak oturma pozisyonu alın. Mümkünse çığ durmadan kısa süre önce bacaklarınızla yeri sertçe iterek kalkmaya çalışın.
Genellikle dağlık, engebeli ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tutulan kar örtüsünün iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle başlayan ilk hareketi ile vadi tabanına doğru hızla kayması sonucu çığ oluşur.
Çığlar dağlık bölgelerdeki kırsal yaşamı, yerleşim alanlarını tehdit etmekte, ulaşım ve iletişimi engellemekte, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Ayrıca, yağışın büyük bölümünü kar olarak alan havzalarda ilkbaharda ani hava ısınması ile birlikte sel-taşkın ve erozyon tehlikesi ortaya çıkmaktadır.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.
İlgili 25 soru bulundu
Türkiye‟de çığ olaylarının yoğunlaştığı alanlar Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleridir. Ortalama yükseltisi 2000 metrenin üzerinde olan Doğu Anadolu bölgesi, Türkiye‟de çığ afeti açısından en riskli bölgeyi oluşturmaktadır. Özellikle Güneydoğu Toros dağlarında çığ riski daha yüksektir.
Çiğ ve kırağı havadaki su buharının fazla olduğu durumlarda meydana gelir. Havadaki fazla su ise topraktan, bitkilerin yapraklarından, ya da yağmurlu bir günün ardından oluşan buharlaşma veya sıcaklığın doyma noktasına kadar düşmesiyle oluşur. Çiğ ve kırağı havadan yağmaz, havadan yere düşmez.
Kar tabakasının hareketi esnasında çığ, tabakanın bloklarını akma hattı boyunca kırar ve ufalar. Bu çığların ortalama hızları 20-50 km/sn arasında değişir.
İnsan etkisine gelecek olursak; → Erimeye yatkın ıslak kar üzerinde veya eski karın üstüne yeni bir kar yağdıktan sonra kayak yaparsak, → Sesin yankı yapması sonucu titreşimler ile çığ oluşması insan etkili nedenlerdir.
Potansiyel Çığ Kuvveti: Kar örtüsünün içindeki çeşitli etkenlere bağlı olarak artan , azalan veya çığın meydana gelmesini sağlayan kuvvettir. Rüzgaraltı: Rüzgârın esiş istikametinin karşısında olan bölgedir.
Çiy ne zaman düşer diye merak edenlerin sayısı epey fazladır. Çiy olayı çoğunlukla bahar mevsiminde görülmektedir. Ancak bazen yaz mevsiminde çiy düşmesi yaşanmaktadır. Çiy olayı genellikle sabah saatlerinde meydana gelmektedir.
Çığ, büyük miktarda kar kütlesinin dağdan aşağı kaymasıdır. Aşırı kar yağışlarında taze karın alttaki kar tabakasıyla iyi kaynaşmaması , yüksek ses, rüzgar, insan veya hayvanların oynak kar tabakasını harekete geçirmesi gibi sebeplerden meydana gelir. Büyüklüğüne göre can ve mal kaybına yol açabilir.
Perdeleme, hücum oyuncusu tarafından gerçekleştirilir ve rakip takımın savunma oyuncusu tarafından engellenmeye çalışılan takım arkadaşını rahatlatarak, arkadaşını şut denemesi yapabileceği, uygun bir pas yakalayabileceği ya da skor kaydedilmesine yardımcı olabileceği boş bir pozisyona kavuşturmayı hedefler.
Çığın zararlarından korunmak için kar yağışının fazla olduğunu eğimli arazılar ağaçlandırmalıdır çığ tehlikesi olan yerde perdeleme yapılmalıdır buralardan geçerken gürültü çıkarıcı hareketlerden kaçınmalıdır kayak gibi sporları güvenli yerde yapılmalıdır ayrıca yerleşmeler kurulurken çığ alanlardan uzak durmalıdır.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.
Çığ, bitki örtüsü olmaya veya çok az olan dağlık, eğimli ve engebeli arazilerde, vadi yamaçlarında kütleler halinde birikmiş olan kar tabakasının, tetikleyici iç veya dış etkene bağlı olarak harekete geçip, yamaçtan aşağıya doğru süratle kaymasıdır.
Bir örümcek ağındaki çiy taneleri. İlkbahar veya yaz mevsiminde sabahları cisimlerin üzerinde, bahçedeki bitkilerin yapraklarında su damlacıkları oluşur. Bu damlacıklar yağmur damlası değildir, geceleri havanın soğumasıyla havada bulunan su buharının yoğuşarak oluşturduğu damlacıklardır.
Karışık kar çığı çok sık bir şekilde gözlemlenir. Karışık kar çığları, “yüzeyden akan çığ – toz çığ karışımı”, “yüzeyden akan çığ bileşene sahip toz çığ” veya “toz çığ bileşenine sahip yüzeyden akan çığ” olarak karakterize edilebilir.
Fazlasıyla nemli olabilen sıcak hava, yüksek rakımlara doğru çıkarken bulutlardaki nemi de kendine çekiyor. Bu, yüksek bulutlarda aşırı bir yoğunluk yaratıyor. Damlacıklar en sonunda o kadar büyüyorlar ki dikey hava akımları tarafından tutulamayacak hale geliyorlar.
Sıfır derecenin altındaki yağış türleri arasında kırağı, kırç, kar ve dolu yer alır.
Çiy, genellikle bahar aylarında ve kısmen yaz aylarında sabah saatlerinde görülür.
Ağrı ili iklim özellikleri nedeniyle çığ olaylarının fazla görüldüğü illerden biridir.
Çığ,Konya,Ankara,Mersin,Karaman,İstanbul,Edirne,Çanakkale,Sivas,Antalya,Burdur,Şanlıurfa,Diyarbakır,Batman,Adıyaman,Mardin gibi illerimizde çığ yok denilecek kadar çok az görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri