Bazı idrar kaçırma tipleri, ilaçlar ya da hormonlar ile tedavi edilebilmektedir. Özellikle urge inkontinansta tedavi seçeneği ilaç tedavisi olup, aşırı aktif olan kas aktivitesini azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılır. Ancak stres idrar kaçırma ilaç tedavisine yanıt vermemektedir.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Doktorunuz ile birlikte hangi ilaç tedavisinin sizin için en uygun olduğuna karar verebilirsiniz. İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır.
En sık görülen idrar kaçırma tipi olan stres üriner inkontinensin tedavisi çoğunlukla cerrahi yöntemlerden oluşmaktadır. 'TOT ameliyatı' sıklıkla uygulanan yöntemlerden birisidir. TOT açılımı 'trans obturator tape' dir.
İdrar kaçırma tedavi edilmediği durumlarda, cilt üzerinde kızarıklık, enfeksiyon ve cinsel isteksizlik gibi biyolojik sorunları beraberinde getirebilir. Aynı zamanda depresyon, stres gibi psikolojik etkileri de görülebiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Çocuklar Kaç Yaşına Kadar İdrar Kaçırır? Enüresiz Noktürna denilen gece idrar kaçırma 5 yaşın üzerindeki çocuklarda geceleri istem dışı idrar kaçırma olarak tanımlanır. 5 yaşın altındaki idrar kaçırmaları normal kabul edilir.
Bunun yanında mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar ve mesane çıkışı tıkanıklıkları da idrar kaçırmanın nedenleri olabilir. İdrar kaçırmalarda altta yatan başka sorunlar da araştırılmalıdır.
idrar kesesi sarkması ameliyatı sonrası iyileşme yaklaşık 30 günü bulur. Ancak bu süreçte doktorun belirttiği hususlara dikkat edilmesi ve yaşam tarzının buna göre düzenlenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra ameliyat sonrasında herhangi bir olağandışı semptom varsa hemen doktora başvurmak çok önemlidir.
Uygulanacak lazer foto termal etki ile, kolajen dokuların üretimi arttırılmakta ve bu dokuların üretimi arttırılarak idrar torbasını yerinde tutan, aynı zamanda destekleyen vajen ve pelvik kaslarda sıkılaşma sağlanmaktadır. Böylece idrar kaçırma şikayetleri tedavi edilmektedir.
İdrar kaçırma problemleri olan erkek ve kadınlarda, Güçlü bir doğum ardından, esnemiş olan pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi gerektiğinde kullanılır. Cerrahi tedaviye uygun görülmeyen kişilerde kullanılabilir. Kronik prostat iltihabından mustarip uygulanabilir.
Tıbbi adı üriner inkontinansdır. Her yaşta olabilirse de ileri yaşlarda daha sık görülür. Sürekli olarak tekrarlarsa hastalık olarak kabul edilir. İdrar kaçırma kişinin yaşam konforunu bozar, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir.
Fizik muayene
Mesaneniz dolu olduğunda doktorunuz stres tipi idrar kaçırma (SUI) olup olmadığını görmek için öksürmenizi isteyecektir. Ayrıca doktorunuz sizin pelvik taban kaslarınızın nasıl çalıştığını anlaması için erkeklerde rektumdan muayene, kadınlarda ise jinekolojik muayene yapması gerekebilecektir.
Yapılacak Ürodinamik incelemelerin uygulanması ve yorumlanması üroloji bölümü doktorları tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle idrar kaçıran kadın, kadın doğum polikliniklerine bile başvursa bu hastalığın tanı ve tedavisinde yolu mutlaka ürolojiye düşecektir.
Bu patoloji için en çok tercih edilen cerrahi yöntemi transobturator tape ve transvajinal tape ameliyatlarıdır. Bu ameliyat dışarıdan belli olmayan ve vajinadan yapılan yaklaşık 2 cm'lik kesi ile idrar kanalına (üretra ortası) yerleştirilen askılar ile uygulanır. Genel ya da spinal anestezi ile gerçekleştirilebilir.
Diyetinize lif açısından zengin yiyecekler ekleyerek düzenli bağırsak hareketlerini sürdürün. Kabızlık, mesaneye baskı uygulayarak idrar kaçırma semptomlarını kötüleştirebilir. Formu korumak, mesane ve pelvik taban kasları üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Vajende yer alan idrar çıkış yerinin 1 cm aşağısına atılan bir kesi ile yapılan TOT ameliyatı, 15-20 dakika kadar sürer. TOT ameliyatı sonrasında ise dikiş alınmasına gerek yoktur, zira kendinden eriyen dikişlerle ameliyat yeri dikilmektedir. TOT ameliyatı sonrasında iyileşme ise hemen gerçekleşir.
İdrar kaçırmanın cerrahi tedavisinde eğer rahim de sarkmış ise vajinal yoldan rahimi almak gerekebilir ya da leğen kemiğine asılarak rahim, genç bir kadında korunabilir. Sarkma ameliyatlarını laparoskopik olarak yapmak mümkündür. TVT veya TOT gibi yöntemler, genç hastalarda uygulanabilen cerrahi operasyonlardır.
Lazerle İdrar Kaçırma Tedavisi Ne Kadar Sürer? Lazerle idrar kaçırma tedavisi iki, üç seans kadar sürer ve her seans yaklaşık 20 dakika ile yarım saat aralığında gerçekleşir. Her seans aralığı 3 ila 4 hafta arasında gerçekleşir.
İdrar torbası sarkması ve diğer vajinal sarkmalar estetik hoşnutsuzluğun yanı sıra cinsel hayatta sorun yaşanmasına da neden olur. Cinsel haz yaşanamaz ve kadınlarda psikolojik sorunlara yol açabilir.
Kegel egzersizine başlamadan önce tuvaletteyken idrarınızı tutmayı ve bırakmayı denemelisiniz. İdrarınızın istemsizce dışarı çıkışına neden olan kasları bir şekilde uyararak daha güçlü hale getireceğiniz bu uygulama sayesinde, egzersizler tamamlandığında sosyal yaşantınızda daha sorunsuz bir süreç yaşayacaksınız.
Yapılan incelemeler sonucunda, 7 çalışmadan 6'sı, idrar kaçırma başlangıcı ve ağırlığının önemli ölçüde D vitamini eksikliği veya yetersizliği ile bağlantılı olduğunu gösterdi.
İdrar kaçırma problemi olanlara yakı otunu öneren Dr. Ömer Coşkun, “Ben bir tıp doktoru olarak idrar kaçırmada en faydalı bitki küçük yapraklı yakı otunu tavsiye ediyorum. İster çocuk olsun, ister kadın, ister yaşlı olsun idrar kaçırma olayı sona erebilir.
Oluşum sebepleri açısından idrar kaçırmanın birçok tipi bulunsa da en sık karşılaşılan tipleri şöyle sıralanmaktadır. Stres tipi idrar kaçırma: Bu gruptaki stres, psikolojik stres değildir. Karın içi basıncını artıran öksürme, hapşırma, ıkınma, ağır kaldırma gibi stres durumlarında idrar kaçırmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri