Kar tabakasının hareketi esnasında çığ, tabakanın bloklarını akma hattı boyunca kırar ve ufalar. Bu çığların ortalama hızları 20-50 km/sn arasında değişir.
Telsiz varsa çağrı yapın ve telsizi alıcı konumunda sürekli açık tutun. Çığa maruz kalırsanız yerden destek alarak ve geniş yüzme hareketleri yaparak akan karın üstünde ve mümkünse kenarında kalmaya çalışın. Ağzınızı sıkıca kapatın, kafanız kar altında kaldığı anda mümkünse uzun süre nefesinizi tutmaya çalışın.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.
Akma sırasında “çekirdek” ismini verdiğimiz ve zeminde yüksek yoğunluğa sahip kar ve hava karışımı bir kütle var ise bu tip çığa kuru kar çığı, bu çekirdeğin olmaması halinde uçan çığ adı verilir.
Türkiye‟de çığ olaylarının yoğunlaştığı alanlar Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleridir. Ortalama yükseltisi 2000 metrenin üzerinde olan Doğu Anadolu bölgesi, Türkiye‟de çığ afeti açısından en riskli bölgeyi oluşturmaktadır. Özellikle Güneydoğu Toros dağlarında çığ riski daha yüksektir.
İlgili 43 soru bulundu
Çığ genellikle Aralık ve Mart aylarında görülür. Çığ oluşmasının pek çok farklı nedenleri olabilir. Bunlardan biri çok fazla kar yağışının olduğu alanlarda taze kar tabakalarının alt tabaka ile kaynaşamaması sonucu olabilir. Ayrıca rüzgar nedeniyle kalkan kar kütleleri çığlara sebep olabilmektedir.
Çığ, büyük miktarda kar kütlesinin dağdan aşağı kaymasıdır. Aşırı kar yağışlarında taze karın alttaki kar tabakasıyla iyi kaynaşmaması , yüksek ses, rüzgar, insan veya hayvanların oynak kar tabakasını harekete geçirmesi gibi sebeplerden meydana gelir. Büyüklüğüne göre can ve mal kaybına yol açabilir.
Bilmekte yarar var ki, çığ ölümlerinin yaklaşık% 70'i boğulmadan kaynaklanmaktadır. Çığ Felaketine yönelik en iyi savunma, kar koşullarının ve arazinin nasıl okunacağını bilmek ve tehlikeli durumlardan tamamen kaçınmaktır.
Çığlar dağlık arazilerde kırsal yaşamı ve yerleşim alanlarını, turistik tesisleri, enerji nakil hatlarını, ulaşım yollarını tehdit etmekte, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.
İnsan etkisine gelecek olursak; → Erimeye yatkın ıslak kar üzerinde veya eski karın üstüne yeni bir kar yağdıktan sonra kayak yaparsak, → Sesin yankı yapması sonucu titreşimler ile çığ oluşması insan etkili nedenlerdir.
Çiy ne zaman düşer diye merak edenlerin sayısı epey fazladır. Çiy olayı çoğunlukla bahar mevsiminde görülmektedir. Ancak bazen yaz mevsiminde çiy düşmesi yaşanmaktadır. Çiy olayı genellikle sabah saatlerinde meydana gelmektedir.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan, dağlık ve eğimli arazilerde görülür. Bu nedenle, ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerindeki dağlık kesimleri ile Karadeniz bölgesinin çok yüksek rakımlı iç kesimleri çığ oluşumuna uygundur.
Genellikle dağlık, engebeli ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tutulan kar örtüsünün iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle başlayan ilk hareketi ile vadi tabanına doğru hızla kayması sonucu çığ oluşur.
Çığ oluşumunun zararlarının en aza indirilebilmesi için, karlık ve dağlık alanlara ev yapılmamalı, yüksek ses ile konuşulmamalı ve yavaş bir şekilde hareket edilmeli, eğimli olan bölgeler ağaçlandırılmalı, çığ riski bulunan yerlere perdeleme yapılmalıdır.
Çığ,Konya,Ankara,Mersin,Karaman,İstanbul,Edirne,Çanakkale,Sivas,Antalya,Burdur,Şanlıurfa,Diyarbakır,Batman,Adıyaman,Mardin gibi illerimizde çığ yok denilecek kadar çok az görülür.
Perdeleme, hücum oyuncusu tarafından gerçekleştirilir ve rakip takımın savunma oyuncusu tarafından engellenmeye çalışılan takım arkadaşını rahatlatarak, arkadaşını şut denemesi yapabileceği, uygun bir pas yakalayabileceği ya da skor kaydedilmesine yardımcı olabileceği boş bir pozisyona kavuşturmayı hedefler.
Ağrı ili iklim özellikleri nedeniyle çığ olaylarının fazla görüldüğü illerden biridir.
Potansiyel Çığ Kuvveti: Kar örtüsünün içindeki çeşitli etkenlere bağlı olarak artan , azalan veya çığın meydana gelmesini sağlayan kuvvettir. Rüzgaraltı: Rüzgârın esiş istikametinin karşısında olan bölgedir.
Çünkü günlük sıcaklık artışına bağlı olarak tanelerdeki nem oranı da değişmektedir. Genelde sabahları saat 10'a kadar tanelerdeki nem yüksektir. Bu nedenle buğday hasadına sabah saat 10'dan sonra çiğ kalkınca girilmesi daha uygundur.
Ses bir titreşimdir. geçirerek düşmesine sebep olabilir. Kısacası ses, yaydığı titreşimle çığ düşürür.
Çığ afetine korunma yolları ise şunlardır;
Eğimi fazla alanlar ağaçlandırılmalıdır. 2- Çığ olma ihtimali fazla yerlere perdeleme tekniği uygulanmalıdır. 3- Kış sporları çığ tehlikesi bulunan alanlarda yapılmamalıdır. 4- Çığ düşme ihtimali bulunan bölgelerden geçerken yüksek ses çıkartılmamalıdır.
"çığ" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 7 sonuç avalanche i. snowslide i. snowslip i.
Yükselti ile artan rüzgâr hızı ile birlikte rüzgâr yönündeki yamaçlarda daha fazla bir kar birikmesi gözlenmektedir . Yükseklikle beraber düşen sıcaklık sonucu yüksek rakımlı araziler daha fazla kar yağışı almaktadır . 30º - 40º arası çığ oluşumunun en yüksek olduğu eğim dereceleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri