Uzmanlara göre, salça, domates püresi, domates sosu gibi, domatesi işleme tabi tutarak elde edilen tüm gıdalar, kanserle savaşta, parçalanmamış çiğ domatesten daha faydalıdır. Domatesin içinde yer alan ve kanser önleyici olan likopen bu işlemlerden geçtikçe çok daha aktif hale gelir.
Makarnadan sulu yemeklere, çorbadan mezelere birbirinden farklı tarifte kendisine yer edinmeyi başarmış domates püresini; bolonez sos, menemen sosu, acılı ya da acısız ezme ve onlarca farklı sulu yemek tarifi hazırlarken kullanabilirsiniz.
Pişirilmiş domates, toksinlerden arınmak için tüketilmesi gereken doğru besin seçeneklerinden biridir. organların temizlenmesine yardımcı olur. birçok kanser çeşidine karşı korunmamıza yardımcı olur.
Domates, güçlü bir mineral ve besin maddesi olarak vücudumuzun yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolden korunmasına da yardımcı olur. Kalsiyum açısından zengin olan domatesin, vücutta kemik gücünü ve kemik oluşumunu iyileştirmede ve dişlerin daha sağlıklı bir halde tutulmasında yararları bulunur.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
İlgili 25 soru bulundu
Domates diğer meyvelerden farklıdır. Şöyle ki diğer meyve sebzeler pişirildiğinde vitamin içeriklerinde azalma olur. Domatesin içerdiği C vitamini azalabilir ancak likopen pişirmekle daha da aktif hale gelmektedir.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN. Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Pişmiş ve çiğ domates de gaz yapabilen yiyecekler arasındadır. Çok fazla domatesin tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve gaz gibi problemler görülebilir.
Domatesin pişirilmesi, likopenin vücuda daha iyi alınmasını, vücutta daha iyi depolanmasını ve bağırsaklarda daha iyi emilmesini sağlar. Salça yaparken domatesin pişirilmesi hücre duvarının bozulmasına, pişirme işlemleri sırasında ezilirken daha çok miktarda likopenin salınmasına sebep olur.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Domatesler Sindirim Sağlığını Geliştirir
Domateslerdeki lif de burada yardımcı olur - 100 gram domates size 2 gram lif (hem çözünür hem de çözünmez lif) verir ve bağırsak sağlığını daha da artırır.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
'KÖZLENMİŞ DOMATES EN BİLİNDİK İLAÇ'
Domateste yüksek oranda bulunan likopenin prostat kanseri riskinin azalmasına yol açan bir antioksidan olduğunu belirten Dr. Arslan, "Özellikle közlenmiş domates prostat kanserinin en bilindik ilacıdır.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz.
Domatesin yüzde 90'ı sudur ve C vitamini, selenyum, bir çeşit A vitamini olan beta-karoten ve likopen gibi antioksidanlar içerir. Ayrıca kan damarlarını etkileyip su tutmaya ve iltihaplanmaya neden olan serbest radikallerden vücudu korur. Salatalık çok fazla su içerdiğinden dolayı en iyi ödem söktürücülerden biridir.
Bilinen en iyi antioksidanlardan olan domates, özellikle mevsiminde tüketildiğinde birçok faydasının yanı sıra, kabızlığa karşı da olumlu etki eder.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
1-1,5 cm kalınlığında yuvarlak dilimlediğiniz domatesleri tavaya yerleştirin. 2 diş sarımsağı bütün halde yağın içerisine koyun. Orta ateşte 1,5-2 dakika alt yüzünü pişirdikten sonra domates dilimlerini çevirin. Tuz hariç tüm baharatları serpiştirin. 2-3 dakika kadar daha pişirin.
Domates salçası
Kabuklarından ve tohumlarından ayrıştırılan domates püresi, kaynatma veya güneş altında kurutma gibi yöntemlerle salça haline getirilir. Domates salçasını sulandırıp domates suyu haline getirerek kullanmak da mümkündür.
Hazır domates rendesinin kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklanması ve 3 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Her şey püreyi uygun şekilde saklamakla ilgilidir ve kullanım miktarına bağlı olarak yaklaşık 2 ay kadar kalabilir. Yapmanız gereken tek şey püreyi hava geçirmez bir kaba koymak. Ayrıca buz tepsilerine koyabilir ve dondurulabilir.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri