Esaret kelimesinin zıddı; hürriyet ve özgürlüktür. Esaret ile özgürlük kelimesi zıt anlamlı olarak tanımlanmıştır.
Esaret sözcüğü özgür olmama anlamına geliyorsa esaret sözcüğünün zıttı özgürlüktür.
Ret kelimesini tam olarak anlamak için zıt anlamlısını öğrenmek gerekir. Ret kelimesinin zıt anlamlısı 'kabul, onay' kelimedir.
Tutsaklık ve mahpusluk kelimeleriyle eş anlamlı olan bu sözcük, kölelik anlamında da kullanılır.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
İlgili 39 soru bulundu
Bunun yanında bayat kelimesinin zıt anlamlısı ise 'taze' kelimesidir.
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Esaret, Arapça kökenli bir kelimedir ve Türkçemize de Arapça dilinden geçmiştir. Esaret, TDK sözlük anlamı tutsaklık, kölelik ya da esirlik anlamına gelen bir kelimedir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Bu soruların cevaplarını detayları ile birlikte derledik. Ret kelimesi bir konuya onay vermeme, hayır deme şeklinde bir manaya gelen kelimedir. Zıt anlamlı kelimesi de dolayısıyla onay kelimesidir.
Türkçede her kelimenin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Kırmızı kelimesi de bu kelimelerden biridir. Dolayısıyla kırmızı kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Eğri sözcüğünün anlam bakımından zıt anlamı olan doğru kelimesi günümüzde yaygın kullanılan bir kelimedir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Gelecek sözcüğü, geçmiş sözcüğünün zıt anlamlısıdır.
Parlak kelimesinin zıt anlamlısı olan kelime ise “donuk” veya “mat” sözcüğüdür.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Zıt kelimesinin eş anlamlısı karşı, 'aykırı' ve 'aksi' gibi kelimelerdir.
Buna göre; cesur, bahadır, dilaver ve gözü pek sözcükleri korkağın zıt anlamlarıdır.
Türk edebiyatında hikâye ve roman türünün babası sayılan Ahmed Midhat Efendi, bu eserinde, dönemin kanayan yarası olan hürriyet fikrini veyahut esaret temasını ilk defa ele alan ve sorgulayan yazardır. Esaret (1870) adlı uzun hikâye fikir muhtevası ve o döneme göre bakış açısındaki yenilikle dikkati çeker.
esaret / esâret / اسارت / اَسَارَتْ
Esirlik. Kölelik. Kullara kendini teslim etmiş olmak.
Kardeşinin kaybıyla yaşadığı acının intikamını almaya çalışan bir adam ve bütün masumluğuyla bu intikamın bir parçası olan esir bir kızın hikayesini konu alan dizi hafta içi her gün izleyicisi ile buluşuyor.
' Okul kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Bir kavram karşıtı olmadan var olamaz. Karı / koca; ödünç vermek / ödünç almak kavramları işteş karşıt anlamlı sözcüklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri