Kayak esnasında çığa yakalanırsanız, çığın rotasına doğru kaymayı unutmayın. Çığın akışına kapılırsanız, derhal oturma pozisyonu almaya çalışın. Çığ altında kalma durumunda, bacaklarınızla karı iterek, çıkmaya çalışın. Aracın içerisinde çığa yakalanırsanız, motoru durdurarak ışıkları söndürün.
Çığın zararlarından korunmak için kar yağışının fazla olduğunu eğimli arazılar ağaçlandırmalıdır çığ tehlikesi olan yerde perdeleme yapılmalıdır buralardan geçerken gürültü çıkarıcı hareketlerden kaçınmalıdır kayak gibi sporları güvenli yerde yapılmalıdır ayrıca yerleşmeler kurulurken çığ alanlardan uzak durmalıdır.
Şiddetli ve sürekli yağan yağmurdan ve eriyen kardan oluşan geçtiği yerlere zarar veren taşkin sulardir. -Selden dolayı evler, arabalar, dükkanlar zarar görür. -Sel felaketinin zararlarını en aza indirmek için ağaçlandırma yapmalıyız.
ÇIĞ NEDİR? Genellikle dağlık, engebeli ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tutulan kar örtüsünün iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle başlayan ilk hareketi ile vadi tabanına doğru hızla kayması sonucu çığ oluşur.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye‟de çığ olaylarının yoğunlaştığı alanlar Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleridir. Ortalama yükseltisi 2000 metrenin üzerinde olan Doğu Anadolu bölgesi, Türkiye‟de çığ afeti açısından en riskli bölgeyi oluşturmaktadır. Özellikle Güneydoğu Toros dağlarında çığ riski daha yüksektir.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.
Önlemler: - Yamaçlar mutlaka ağaçlandırılmalıdır. - Çığın hızını azaltacak bariyerler yapılmalıdır. - Yamaçlarda birikmiş olan karlar kontrollü bir şekilde bölgeden düşürülmelidir.
Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi'nde çığ felaketi yaşanmaktadır. Çığın etkisini azaltmak için; çığ bölgelerinin ağaçlandırılması, çığ bölgelerinde perdeleme yapılması, kara ve demiryollarının çığ ihtimali olan bölgelerden uzağa yapılması, gürültü ve ses yapılmaması gerekmektedir.
Çığlar dağlık bölgelerdeki kırsal yaşamı, yerleşim alanlarını tehdit etmekte, ulaşım ve iletişimi engellemekte, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Ayrıca, yağışın büyük bölümünü kar olarak alan havzalarda ilkbaharda ani hava ısınması ile birlikte sel-taşkın ve erozyon tehlikesi ortaya çıkmaktadır.
Eğimi fazla alanlar ağaçlandırılmalıdır. Çığ olma ihtimali fazla yerlere perdeleme tekniği uygulanmalıdır. Kış sporları çığ tehlikesi bulunan alanlarda yapılmamalıdır. Çığ düşme ihtimali bulunan bölgelerden geçerken yüksek ses çıkartılmamalıdır.
Kar tabakasının hareketi esnasında çığ, tabakanın bloklarını akma hattı boyunca kırar ve ufalar. Bu çığların ortalama hızları 20-50 km/sn arasında değişir.
Ülkemizde çığ olaylarının yaşandığı illere bakıldığında ise ilk sırada Bingöl, Tunceli ve Bitlis yer almaktadır.
Çığ durmadan önce mutlaka bir elinizi yüzün önünde (ağzınızı ve burnunuzu kapatacak şekilde), diğer elinizi de başınızın üzerinde (yüzeye doğru uzatarak) tutun ve kar altında kaldığınız zaman boyunca hayati önem taşıyacak olan nefes boşluğunu genişletin.
1- Enerji hatlarından, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşmalıyız. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olmalıyız. 2- Deniz kıyısından uzaklaşmalıyız. 3- Toprak kayması, tas veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunmamalıyız.
Oluşum nedenine göre rüzgarların birçok türü bulunmaktadır. Bu türler içinde en tehlikelisi ise, fırtınadır. Fırtına, çok şiddetli esen rüzgarın meydana getirdiği hava hareketleridir.
İlkbahar veya yaz mevsiminde sabahları cisimlerin üzerinde, bahçedeki bitkilerin yapraklarında su damlacıkları oluşur. Bu damlacıklar yağmur damlası değildir, geceleri havanın soğumasıyla havada bulunan su buharının yoğuşarak oluşturduğu damlacıklardır.
2. Çığ sondası: Çığ altında kalan personeli aramakta kullanılan 1.25 cm.çapında,3 mt uzunluğunda, içi boş ( bazıları dolu ) sert alüminyum katlanabilen bir borudur. Ucunda :sondanın içine kar girmesini önleyen saplandığında aşağıya bastırmayı kolaylaştıran ön kısmında sivri ( sökülebilen ) bir tapa mevcuttur.
Çığ,Konya,Ankara,Mersin,Karaman,İstanbul,Edirne,Çanakkale,Sivas,Antalya,Burdur,Şanlıurfa,Diyarbakır,Batman,Adıyaman,Mardin gibi illerimizde çığ yok denilecek kadar çok az görülür.
Türkiye'de çığ en fazla Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesinde görülmektedir.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.
Çığ oluşumu karın tabakalar halinde birikmesi ile meydana gelir. Bir sesin enerjisi ile düşebileceği gibi kendiliğinden de çığ düşmesi meydana gelebilir.
İnsan etkisine gelecek olursak; → Erimeye yatkın ıslak kar üzerinde veya eski karın üstüne yeni bir kar yağdıktan sonra kayak yaparsak, → Sesin yankı yapması sonucu titreşimler ile çığ oluşması insan etkili nedenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri