NASA tarafından fırlatılan Challenger Uzay Mekiği, 28 Ocak 1986 tarihinde 10'uncu uçuşunda, fırlatılışının 73'üncü saniyesinde infilak etti.
Bugün “NASA'nın uzay programını sonsuza dek değiştiren” mekik olarak hatırlanan Challanger, uzaya gönderilen ikinci mekikti. 1983 ile kazanın meydana geldiği 1986 yılları arasında uzayda toplam dokuz yolculuk yapan Challanger, ilk ABD'li kadını ve ilk Afro-Amerikalı'yı da uzaya taşımıştı.
Challenger Uzay Mekiği kazası, 28 Ocak 1986 tarihinde mekiğin kalkışından 73 saniye sonra patlamasıyla oluşan kazadır. Kazada 7 astronot ölmüştür. Patlama katı yakıt iticilerini bir arada tutan mührün olumsuz hava şartları sebebiyle açılması yüzünden olmuştur.
Challenger Uzay Mekiği, 28 Ocak 1986'da Cape Canaveral, Florida'dan fırlatıldıktan yaklaşık 73 saniye sonra patladı ve gemideki yedi astronotun tamamı hayatını kaybetti.
Challenger kazasında hayatını kaybeden astronotlar şunlardır: Francis R. Scobee, Michael J. Smith, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Judith Resnik, Gregory Jarvis ve Christa McAuliffe.
İlgili 22 soru bulundu
NASA'nın Columbia Uzay Mekiği'nin ardından kullanmaya başladığı ikinci uzay mekiğidir. İlk uçuşunu 4 Nisan 1983'te yapmış, ardından dünya yörüngesine dokuz uçuş daha yapmıştır.
Challenger uzay mekiği, Space Shuttle Programı'nın Columbia'dan sonraki yörünge aracıydı. İlk uçuşunu 20 Ocak 1983'te yaptı.
İşte ilk uzaya gidecek Türkler: Erdoğan, Tuva Cihangir Atasever ve Alper Gezeravcı'yı tanıttı - YouTube.
Asil olarak açıklanan uzay yolcusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu olarak görev yapan Alper Gezeravcı. Yedek olarak açıklanan uzay yolcusu ise ROKETSAN'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisi olan Tuva Cihangir Atasever.
NASA'da görevli astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, "Uzaydan gelir elde edildikçe gelecekte daha çok şirket bu işin içine girecek, bu da sektördeki iş imkanlarını artıracak. Ailelere, uzaya meraklı çocuklarını teşvik etmelerini öneriyorum" dedi.
Gagarin'in 12 Nisan 1961 tarihindeki uzay yolculuğu ve güvenli bir şekilde Dünya'ya dönüşü, Sovyetler Birliği'nin ABD'ye karşı kazandığı yadsınamaz bir zaferiydi.
Apollo 13 Ay yolundayken bir patlama geçirdi ve aracın büyük bölümü parçalandı. Astronotlar güçlükle Dünya'ya geri dönebildiler ve böylece bir felaket atlatılmış oldu.
Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu.
Planlanan bu uçuş gerçekleşemedi. 27 Ocak'ta Cape Canaveral AFS Fırlatma Kompleksi 34'te fırlatma provası esnasında çıkan bir kabin yangını komuta modülünü imha etti (CM) ve üç mürettebat üyesinin tamamının (Komutan Pilot Gus Grissom, Kıdemli Pilot Ed White ve Pilot Roger B. Chaffee) ölümüne yol açtı.
"Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ve Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi (CMS) ile iletişimimiz kapsamında, 4 Kasım 2022 saat 18.08 (Pekin saatine göre) sularında Long March 5B taşıyıcı roketinin enkazı okyanus alanında 101,9 derece batı boylamı ve 9,9 derece kuzey enlemi civarında (Pasifik Okyanusu) bulunmaktadır.
Columbia, uzaya çıkan ilk uzay mekiğidir. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 tane astronot vardı. Bu 2 astronotun adları John W. Young ve Robert L.
Toktar Ebubekirov (Aybekirov/Eybekirov) (Kazakça : Тоқтар Оңғарбайұлы Әубәкіров), d. 27 Temmuz 1946 Karağandı), Kazak pilot ve kozmonot. SSCB'nin 72'nci ve aynı zamanda da son kozmonotudur. Kazakistan'ın Kızılorda şehrindeki Korkut Ata Devlet Üniversitesinde profesör olarak görev yapmıştır.
2 Aralık 1979 yılında Mersin'de dünyaya gelmiştir. ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü Harekat Araştırması'nda yüksek lisansını tamamlayan Alper Gezeravcı mesleği F-16 pilotudur.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Uzay insanına İngilizce astronaut, Rusça kozmonot (космона́вт) denir. Bu iki kelime, Yunanca ástron (yıldız) ve kosmos (evren) kelimelerinin nautes (denizci) kelimesiyle birleşmesinden oluşur. Türkçede de Amerikalı ve Rus uzay insanları için yaygın olarak kullanılır. Çince (pinyin) uzay insanına hángtiān yuán denir.
Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
Sovyet uzay programındaki görevi
16 Haziran 1963'te Tereşkova, Vostok 6 ile uçarak uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivil oldu. Dünya yörüngesinde 48 tur attı ve neredeyse üç gün uzayda kaldı (o zamana kadar uzaya giden Amerikalı astronotların toplam süresinden fazla).
Dodge Challenger SRT Demon 170, temelinde yarışlar için üretilmiş olan bir otomobil. Bu bağlamda, araca binip gazı köklediğinizde 0-100 km/s hıza ulaşmanız sadece 1,66 saniye sürüyor. Kalkıştan 9 saniye sonra ise 250 km/s hızı geçmiş oluyorsunuz.
Bu videoda Challenger SRT Demon'un 321 km/s olduğu iddia edilen maksimum hızı test edilmiş. Fakat bildiğimiz üzere Dodge 270 km/s civarına elektronik bir limitör yerleştirmiş. Hennessey ekibi de bu denemede en fazla 263 km/s gibi hızları görebiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri