Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kimin şahitliği kabul edilmez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kimin şahitliği kabul edilmez?

Yetim malı yiyen, faiz yemekle tanınan, devamlı içki içen, kumar oynayan ve benzeri günahları işleyen kimseler adalete uymayacaklarından ve kolayca yalan söyleyebileceklerinden şahitlikleri kabul edilmez. Yalan söylemekle tanınmış, sık sık yalan haber getirip götürenlerin şahitliklerine başvurulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kimlerin tanıklığı kabul olmaz?

MADDE 248- (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malumatfurus.org

Kimler şahitlik yapabilir?

Herkes şahit olabilir. Sadece yakın akraba olarak sayılan kişiler şahitlik yapmaktan çekinme durumu olabilir. Bunu birçok dava da görmüşüzdür. Bu sebeptendir ki hakkında herhangi bir soruşturma açılmasına ya da itibarını zedeleyecek bir durum söz konusu olma durumunda bu kişiler şahitlikten çekinebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

Mahkemede akraba şahitlik yapabilir mi?

Dolayısıyla aile mahkemesi hakimi de tarafların talepleri doğrultusunda yakın akrabaların tanık beyanlarını kabul etmek durumundadır. Ancak burada önemli olan husus, tanıklığın görgüye dayalı, gerçek yaşananları net ve açık bir şekilde ifade ortaya çıkaracak şekilde çelişkisiz olmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: musacetintas.av.tr

Birinci derece akraba şahit olur mu?

Boşanma davalarında, yakın akrabalık bağı olan kişilerin davaya tanıklık edemeyeceği düşünülür. Bu doğru değildir. 1. dereceden akrabalar dahi boşanma davasında tanıklık yapabilir. Bazı istisnai durumlarda tanık olarak mahkemeye davet edilen kimse tanıklıktan çekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

KİMLERİN ŞAHİTLİĞİ KABUL EDİLMEZ

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kuzenden şahit olur mu?

Anne, baba, teyze, teyze çocukları, kuzenler, dayı, amca, yenge, abi tanıklık yapabilecektir. Aile arasındaki sorunlara akrabaların şahit olması hayatın doğal akışının gereğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Kardeş kardeşe şahit olur mu?

Kardeşten Nikah Şahidi Olur mu? Başta kardeşler olmak üzere aynı soyisimden nikah şahidi olur mu sorusu da konuyla ilgili en çok merak edilenler arasında. Bu noktada şu bilgiyi vermeliyiz; aynı soyadı taşımak şahit olmaya engel değildir. Gelinin ve damadın kardeşleri şahitlik edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Kimlerin şahitliği geçerli değildir?

- Çocukların, akıl hastalarının, bunakların, dilsizin, âmanın şahitlikleri makbul değildir. - Ağzından çıkanların meşru veya gayrimeşru olduğuna aldırmayan, dinen ve ahlaken hoş olmayan sözleri sarf etmeyi bir alışkanlık haline getiren laubali insanların şahitlikleri kabul olunmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Aileden biri tanık olabilir mi?

Boşanma davalarında, akrabalar da tanık olarak gösterilebilirler. Ancak, bu tanıkların, tarafların evliliklerinde yaşanan olayları görmüş veya duymuş olmaları gerekir. Aksi takdirde, tanıkların beyanları kabul edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Kardesin Tanikligi geçerli olur mu?

Aksine ciddi, inandırıcı delil ve olaylar bulunmadıkça asıl olan tanıkların gerçeği söylemiş olmalarıdır. Akrabalık veya diğer bir yakınlık başlı başına tanık beyanını değerden düşürücü bir sebep sayılamaz. Davada, anılan tanıkların olmamışılmuş gibi ifade ettiğini kabule yeterli delil ve olgu da yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akillar.av.tr

Noterde kimler şahitlik yapamaz?

Buna göre; çocuk baba veya annesinin ilgili olduğu noterlik işleminde tanıklık yapamayacaktır. Baba veya anne de çocuğu ya da torununa tanıklık yapamayacaktır. Kardeşler arasında 2.derece, teyze ile yeğen arasında 3.derece kan hısımlığı bulunduğu için, biri diğerinin noter işlemine tanık olarak katılamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: noterlikrehberi.net

Kimler mahkemede şahit olamaz?

MADDE 248- (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halildemir.av.tr

Tapu işlemlerinde kimler şahit olamaz?

Şahitlerin reşit, okuma yazma bilen ve temyiz kudretine sahip olması ve Türkçe bilmesi, akraba olmaması, soyadı benzerliği olmaması gerekmektedir. İşlemin yapıldığı Tapu müdürlüğündeki personel tanık olamaz. Eğer kişi işitme veya konuşma özürlüyse iki şahitle birlikte yeminli tercüman da işleme katılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayranci.gov.tr

Kardeş tanık olur mu?

Boşanma davasına taraf olmayan, 3. kişiler tanık olarak gösterilebilir. Halk arasında yaygın olan yanlış kanının aksine, tarafların anne, baba, kardeş vb. akrabaları da boşanma davasında tanıklık edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Tanık olan kişi ceza alır mı?

Hakim, usul ve esaslara uygun davranmak şartıyla, sanığın hukuka aykırı olarak ilgili suçu işlediğine vicdani olarak kanaat getirdiğinde, tek başına tanık beyanlarına dayanarak da ceza verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Bir olayda tanık olmak sicile işler mi?

İstisnai durumlar haricinde tanıklık yapılması zorunludur. Tanıklık yapan kişilerin sicilinde bu konuda herhangi bir işlem yapılmaz. Ancak yalancı tanıklık ve şahitlik etmek ve bu durumun tespit edilmesi halinde bu durum sicile işleyecektir. Özetle yalancı şahitlik yapılmadığı takdirde tanıklığınız sicile işlemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Kuzen tanık olabilir mi?

Dava tarihinde yürürlükte olan 6100 sayılı HMK'nın 203. maddesinin a bendine göre ancak altsoy, üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana, gelin ve damat arasındaki işlemeler için tanık dinlenebilir. Somut olayda, taraflar hala-yeğen olup, davalı tarafın açık muvafakatı olmaksızın tanık dinlenilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ottohukuk.com

Tanığı kim belirler?

Cumhurbaşkanı'nın tanık olarak dinlenilmesi halinde Cumhurbaşkanının beyanda bulunması ve duruşmada hazır bulunması kendi takdirindedir. Cumhurbaşkanı tanıklık yapmayabileceği gibi, beyanını yazılı olarak da verebilir. Ancak esas olan beyanın hakim tarafından tutanağa geçirilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: etkiavukatlik.com

Kimler tanık dinleyebilir?

CMK'nın 58/3. Maddesine göre; “Hazır bulunanların huzurunda dinlenmesi, tanık için ağır bir tehlike teşkil edecek ve bu tehlike başka türlü önlenemeyecekse ya da maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından tehlike oluşturacaksa; hâkim, hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar olmadan da tanığı dinleyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Hangi suçu işleyenin şahitliği kabul edilmez?

Emanete hıyanet eden, zina ve diğer hadd gerektiren fiillleri işleyenlerin şahitliğinin kabul edilmeyeceğini bildiren hadisler14 ve diğer deliller de bu konudaki değerlendirmelerin dayanakları arasında yer alır.15 Şu kadar var ki Evzâî (157/774) dışında fukahânın tamamı zina, içki… ve ta'zîr cezası uygulanan fâillerin ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Şahitsiz nikâh olur mu?

Peygamber (s.a.s.); “…iki âdil şahit olmadıkça kıyılan nikâh (geçerli) olmaz.” (İbn Hibbân, es-Sahîh, 9/386 [4075]; bkz. Tirmizî, Nikâh, 15 [1104]) buyurarak nikâhtaki en önemli şartlardan birinin şahitlik olduğunu belirtmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Şahitlik yapmak farz mıdır?

Şahitliğin hâkim açısından hükmü yapılan şahitlik şartlarına uygun ise bu doğrultuda hüküm vermesinin vâcip olmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Kız kardeş şahit olabilir mi?

Nikah şahidi olma şartları arasında aile üyeleri olamaz veya aynı soyadı taşıyanlar olamaz diye bir kaide şart yoktur. Bu yüzden kardeş nikah şahidi olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Aileden biri şahit olabilir mi?

Annenize elbette şahit olabilirsiniz. Aile mahkemelerinde yakın akrabanın şahitliği geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasingirgin.av.tr

Kuzen nikah şahidi olur mu?

Nikah şahidi olmak için 18 yaşını doldurmak ve akli dengesi yerinde olması gerekmektedir. Çiftlerin yakın akrabaları da nikah şahidi olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iha.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT