Hint mitolojisinde ve düşünce sisteminde ölüm ile ilgili olarak ön plana çıkan en önemli yapı karma yasasıdır. Buna göre; insanlar öldükten sonra bedenlerini terk eden ruhları, o kişinin bu hayatında ve önceki hayatlarında yaptıklarına göre dünyada yeniden bedenlenmektedir.
Hinduizm'de, Hristiyanlık, İslamiyet ve Yahudilikte olduğu gibi ahiret inancı yoktur. Semavi dinlerin aksine Hindular, reenkarnasyona inanırlar. Bu inanç sistemine göre, insan, yaşamında iyiliği seçerse, bir sonraki hayatında çok daha güçlü ve soylu bir insan olarak doğar.
Samsara, doğum-ölüm-yeniden doğuş döngüsünü yani ruh göçünü ifade eder. Bu inanca göre ölümle birlikte bedenden ayrılan ruh, nihai kurtuluşunu gerçekleştirene kadar bu dünyada farklı varlık formlarında yeniden beden alarak varlığını sürdürür.
Genel kanaatin aksine ölen her Hindu'nun cesedi yakılmamaktadır. Nitekim Hindu kutsal metinleri incelendiğinde toprağa gömme geleneğinin en erken uygulama olduğu anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra bazı özel durumlarda cesetlerin suya atıldığı veya ıssız bir yere bırakıldığı da olmuştur.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Hinduizm mistik bir din olarak geçiyor, kitabı yok, peygamberi yok, Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcı güce inanıyorlar.
Hindu inancında inek kutsal kabul edildiğinden Hinduların büyük bölümü sığır kesmiyor ve etini yemiyor.
Genellikle dağın tepesinde bulunan tapınaklarının hemen önüne ölülerini çıplak bir halde, taştan bir düzlüğe ya da çime bırakıyorlar. Ölüleri ellerindeki palalarla parçalara ayıran ya da öylece bırakan Budist rahipler sadece ölü etiyle beslenen akbabalara ölülerini yem ederek cenaze törenlerini gerçekleştiriyor.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır.
Hinduizm batınî, yani ezoterik bir dindir. Bu inançta kişi, benliğine içkin olan mutlak hakikati kişisel olarak tecrübe eder, bu tecrübede birey; kendinin, sonsuz farklı ruhun ve Tanrı'nın birlik halinde olduğu idrakına sahip olur. Hinduizm'in başlangıcı belli değildir ve kayıtlı tarihten öncesine kadar uzanır.
Hindular ineğin hoşgörüsünü, sabrını ve sakinliğini her zaman takdir etmiştir. Böylece, inekler Hindu dininde iyiliği temsil eden ve aynı zamanda Dharma'nın (öz nitelik) da temsilcisi olan hayvanlar olarak kabul edilmiştir.
ŞİVA. Büyük Hint tanrıları üçlüsünün bir üyesi olan Şiva “kutlu” anlamına gelir.Yok edici bir tanrı olarak bilinmesine rağmen büyük bir yaratıcı gününde somut halidir.
Hindistan'daki hayvan tapımı, Antik Mısır'da olduğu gibi bütün canlı türlerini kapsamaz. Zira sadece şu hayvanlar tapım objesi kabul edilir: hörgüçlü inek/zebu, maymun/hulman ape, fil, Bengal kaplanı ve bazı yılanlar.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar takipçisi ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü yaygın din olan Hinduizm, kapsamlı bir inanç ve yaşam felsefesinin toplamı olarak kabul edilir. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır.
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
Şiva'nın Büyük Kahramanlıkları
Şiva, dev bir kara kaplumbağası ya da deniz kaplumbağası olmayı üstlendi, zehri avucunda toplayıp içti. Zehir boğazını yaktı ve kalıcı mavi bir iz bıraktı, bu sebeple birçok isminden biri Nilakantha ya da Mavi Boğaz oldu.
Hint ülkesi yabancının gözünde bir sirk intibaını bırakır. En büyük ve modern şehirlerin anacaddelerinde bile çok kere serbest dolaşan inek ve boğalar bu sirkin en belli başlı elemanlarıdır. İnek ve onunla ilgili inaçlar asırlarca Hindu'nun hayatında çok önemli bir rol oynamış ve oynamaktadır.
Tibet 'in dağlık Kuzey yakasında insanlar yüzyıllardır ölülerini aynı şekilde uğurluyorlar. Tibet'te yaşayan budistleri, ölenleri gömmek veya bir yana atmak bir yana akbabalara yem yapıyor.
Budist rahipler neden turuncu giyer? Hindistan'da saygın bir konumu olan Budizm inancında da çok önemli bir yeri olan safran, aydınlanmanın ve mükemmelliğin en yüksek mertebesinin rengidir. Bu renk, keşişler tarafından giyilecek cüppeler için M.Ö. 5. yüzyılda Buda'nın kendisi ve takipçileri tarafından belirlenmiştir.
Reenkarnasyon inancına göre ölüm bir yok oluş değil sadece geçiş sürecidir. Tabutun diğer durağı ise krematoryum oluyor burada tabut krematoryumda yakılıyor. Yakım işlemleri tapınaklardaki özel bölümlerde yapıldığı gibi bazı kırsal bölgelerde açık havada yakım işlemi gerçekleşmektedir.
Hindular, yaşayan her varlığın ruh taşıdığına inanırlar. Reenkarnasyon kavramı, önceki yaşamlarını olumsuz biçimde yaşamış ruhların, bir hayvan bedeninde yeniden doğabileceklerini öne sürer. Bu nedenle, hayvanlara büyük saygı gösterilir ve et tüketmekten kaçınılır.
En çok bilinen Hint et yemeği: Tikka Masala'dır.
Bu yemek kırmızı et veya tavuk eti ile hazırlanabilir. İçerisinde Masala sosu, çeşitli baharatlar ve etler vardır. Bu yemek dışında, Sığır Vindaloo, Murg Chatpata gibi et yemekleri de oldukça meşhurdur.
Nüfusun çoğunluğunun vejetaryen olduğu Hindistan'da süt ürünleri ana protein kaynaklarından biri. Süt tabanlı peynir, sade yağ, yoğurt ve soslar günlük yaşamın ayrılmaz parçası ve ülkeyi süt ürünlerinin dünyadaki hem en büyük tüketicisi hem de en büyük üreticisi yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri