Cheat day, uygulanan beslenme düzeninde ya da diyet programında belirlenen bir günde normalde tüketilen gıdalardan daha fazlasını yiyerek monoton hale gelen metabolizmayı canlandırmayı hedefleyen bir diyettir.
Bu soruların cevabını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bazı araştırmalar uyguladığınız diyette kaçamaklar yapmanın daha fazla kilo kaybına sebep olabileceğini bildiriyor. Bunun sebebi vücudun ''kıtlık'' bilinci ve bu bilinçle oluşturduğumuz tepkiler olabilir.
Cheat meal uygulamak dediğimiz gibi uygulaması zorunlu veya şart değildir. Daha çok diyet uygulamada zorlanan kişilere, kaçamak adlandırılması dışında ödül günü de diyebiliriz.
Cheat day özellikle diyet dönemlerinde bedeni bir günlüğüne şaşırtmak için yapılan bir kaçamak olarak tanımlanıyor. Hamburger, patates, pizza, dondurma gibi karbonhidrat, şeker, yağ değerleri yüksek besinlerle yapılıyor bu kaçamak.
Kaçamak günü (cheat day) ya da kaçamak öğünü (cheat meal) sayesinde bu soruya evet cevabını vermemiz mümkün. Kaçamak günü ve kaçamak öğünü diyet sırasında dilediğiniz her şeyi yediğiniz günü ya da öğünü niteleyen kavramlar.
İlgili 32 soru bulundu
Cheat day'in genel olarak haftada 1 ya da 2 defa uygulanabileceği öngörülüyor. Özellikle belli bir diyet programını takip edenler ve sürekli olarak egzersiz yapanların hem kendini ödüllendirme hem de vücut işleyişini hızlandırmaya yönelik haftada 1 defa cheat day uygulaması mümkündür.
Eğer bu bir gün ile sınırlı kalır ise herhangi bir şekilde sorun yaratmaz. Yani bir günlük kalori alımını artırmak diyeti bozmak anlamına gelmez. Sadece küçük bir kaçamak olarak ifade edilebilir.
Kaçamak yapılan diyetin tekrar toparlanması adına normal diyette atlanılan öğünlere geri dönebilirsiniz. Tokluk hissini artırmak için yulaflı ya da çavdarlı ekmek türlerinin yanı sıra kepekli ekmek tüketebilir ve bu süreçte bol su tüketimi yapabilirsiniz.
Eğer cheat'i son öğününüzde yaptıysanız ertesi güne bacak-kalça antrenmanı koymanız bir gün önceden aldığınız karbonhidratı güzel bir enerji kaynağına çevirmenize sebep olacak ve cheat meal'ın faydasını antrenmanınıza da yansıtmanızı sağlayacaktır.
Cheat meal, bireylerin kendilerine lezzetli ama genellikle daha az sağlıklı olan yiyecekleri özel bir zamanda ve öğünde tüketmelerini ifade eder. Bu öğün, genellikle düzenli yemek planından bir sapma olarak kabul edilir ve vücuda alınan kalorilerin artmasına yol açabilir.
Spor öncesi ve sonrası beslenmede biçiminde en önemli konu ise sabah aç karına spor yapılıp yapılmayacağıdır. Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir.
Hamburger, pizza, şekerli gıdalar-tatlılar vb. aklınıza gelebilecek her “sağlığa zararlı” sıfatını barındıran gıdaların içeriğini oluşturduğu cheat meal, diyete olan bağlılığınızı arttırarak mevcut sağlıklı beslenme düzeninizi uzun süre devam ettirme ilkesini taşıyor.
Bu nedenle, rahatlık hissetmek ve uyku gelmesi için tercih edilen akşam ya da gece sporu aktiviteleri, kas yorgunluğunu azaltmaya ve vücudu gevşetmeye yönelik olmalıdır. Yoğun kardio, HIIT, ağırlık ve koşu gibi antrenmanlarınızı gündüz saatlerine ve kendinizi daha dinç hissettiğiniz anlara bırakabilirsiniz.
Örneğin rutin olarak günlük 2000 kalori alıp 500 kalori harcıyorsanız kilonuzda çok fazla artma ya da azalma olmayacaktır. Günlük olarak harcadığınız kalori miktarının %10 ile %30'u üzerine çıkabilirseniz kilo vermeye başlarsınız.
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Kaçamak yaptığınız zaman, bağırsaklarınız su tutuyor ve şişiyor. Bağırsaklarınızın hızı azalıyor. Bu da, kilonun vücuda oturmasına neden oluyor. Kaçamağın ertesinde, daha ağırlıklı sebze alır, yoğurt tüketirseniz; bağırsaklarınızı hızlandırırsınız.
Bir sonraki videolarımda bu konulara yer veriyor olacağım.👇 Diyeti Bozdunuz, İşte Diyet Bozulduktan Sonra Telafi Yöntemleri: 1. Ertesi günlerde, su tüketimini 1 litre arttırın. 2. Ertesi günlerde, karbonhidrat tüketimini azaltın. 3. Ertesi günlerde, ana öğünlerde sebze ve yoğurt tercih edin.
Bir zayıflama programı uygulayan kişi, normal koşullar altında bir gün yemeği fazla kaçırdığında, ertesi gün bir miktar kilo artışıyla karşılaşabilir. Bunun en önemli nedeni, diyet programına başlandığı andan itibaren vücudun belli bir kıtlık düşüncesine, hissine sokulmasıdır.
1 kilogram vücut ağırlığını kaybetmek ortalama olarak 7.700 kalori açığı gerektirir. Pratik olarak, günlük 500-1000 kalori eksikliği, haftada yaklaşık 0.5-1 kg kayıp sağlar.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Hiçbir zaman yediğimiz yemeğin kütlesinde bir kilo artışı yaşayamayız. Besinleri ağız yoluyla aldığımız andan itibaren fiziksel ve kimyasal sindirim reaksiyonları başlar.
Günde tek öğün beslenme (OMAD) diyetinin bazı potansiyel faydaları şunlardır: Kilo kaybı: OMAD diyeti, kalori alımını sınırlamak için etkili bir yöntemdir ve kilo kaybına yardımcı olabilir. Ayrıca, insülin direncini azaltarak yağ yakımını artırabilir.
7000 kalori yaklaşık 1 kilogram yağa eşit olduğundan, 1 kilo vermek için de toplamda ekstradan 7000 kalori yakmanız gerekir veya toplamda ihtiyacınızdan 7000 kalori daha az alarak vücuttaki depolardan yakmanız sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri