Yüz maskesinin kullanım süresi diğer ağız dışı apareylerde olduğu gibi ortalama 17 saattir. Daha uzun kullanmakla daha çabuk tedavi tamamlanır. Alt çenenin ileride olduğu ya da ağzı kapatırken ileriye doğru kaydığı durumlarda alt çenenin gelişimini frenlemek için kullanılan apareye chin-cup denilir.
Vertikal çenelik (Vertikal Chin-cap)
Yapılan sefalometrik analiz sonrasında ön yüz bölgesinde dik yön gelişiminin artmış olduğu görülen bireylerde, uzun yüz durumunu kontrol altına almak ve tedavi etmek için kullanılır.
Pekiştirme apareyleri dişlerinizi yeni pozisyonlarında tutmaya çalışan küçük apareylerdir. Çünkü tedaviniz yeni bittiği zaman dişlerinizin etrafındaki kemik olgunlaşmamıştır ve pekiştirme apareyi takılmazsa hareket edebilirler.
Diş fırçalamaya ek olarak apareyin bulunduğu damak kısmının da temizliği son derece önemlidir. Genişletme işlemi, aparey tipine gore 10-15 gün veya 3-6 ay sürebilir. Genişletme tamamlandıktan sonra, pekiştirme amacıyla aynı veya benzeri bir aparey 3 ay ağızda tutulmaktadır.
Genellikle çocukluk çağında kullanılmakla birlikte gerekli olması halinde yetişkinlerde de kullanılabilen damaklıklar, çene yapısı dar olan kişilerde damağı genişletmek ve dişlerin doğru konumlanmasına yardımcı olmak için kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Dişlerdeki problemin durumuna göre şeffaf aparey tedavisi 6-18 ay arasında devam edebilmektedir.
Ağız İçi Sabit Aparey Kullanım Süresi
Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
Dişin dış yüzeyine ya da iç yüzeyine yerleştirilen sabit apareyler, dil hareketlerini kısıtlamamakta ve konuşmayı olumsuz yönde etkilememektedirler. Ortodontik kuvvetin dişe iletilmesini sağlayan ağız içi sabit apareyler her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Tellerin veya apareylerin dişlere uyguladığı kuvvet ve basınç sonucu dişlerde hassasiyet, ağrı ve hafif sallanmalar olması beklenen bir durumdur.
Apareylerin etkili olabilmesi, çenelerdeki bozuklukların düzelebilmesi için yapılan araştırmalar göstermiş ki, gün içerisinde en az 16-20 saat takılması gerekmektedir. Bu da demektir ki, apareylerin sadece yemek yerken ve içecekleri tüketirken çıkarılması gerekmektedir.
Hem çene yapısındaki bozuklukların ortadan kaldırılması için hem de orta düzey diş çarpışıklıkları yaşayan kişilere uygulanan bu tedavi, herkes için uygundur. Özellikle ön dişlerde yaşanan sorunlarda daha fazla kullanılmaktadır.
Damaklık ilk takıldığında hafif ağrı durumu görülmesinin dışında konuşma zorluğu da yaşatmaktadır.
Yetişkinlerde Alt Çene Geriliği Tedavisi
Ortognatik cerrahi, plastik cerrah veya ağız ve çene cerrahı tarafından genel anestezi altında yapılır. Hastanın çene yapısında bozukluk yoksa fakat dişlerinde eğrilik problemi mevcutsa bu hastaya diş teli tedavisi uygulanabilir.
Ağız dışı apareyler, çene anormalliklerinin ve rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ortodonti apareyleridir. Ağız dışı apareyler, kafa, ense veya alından destek alarak dişlerin ve çenenin gelişimini yönlendirirler.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Çene iskeletinde problemlerin olması veya dişlerin yapılarının bozulması gibi durumlarda; SSK ile diş teli yaptırmak mümkündür ve devlet hastaneleri tedavi masraflarını karşılamaktadırlar.
2023 yılında şeffaf plak fiyatları 12.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Çoğu zaman aynı çenede olmak kaydı ile tek diş veya daha fazla diş olması diş teli hesaplamasında sonucu etkilememektedir. Çoğunlukla Tek çene diş teli fiyatları 3.500-6.000 TL aralığında, çift çene diş teli ise 5.500-9.000 TL aralığındadır.
Hareketli apareyler kullanılarak yapılabilir, sabit metal ya da estetik braketler uygulanarak olabilir, hasta uygunsa şeffaf plaklarla yapılabilir, erken teşhis edilen alışkanlık kırıcı apareyler ya da koruyucu dolgu tedavileri ile problemler öngörülerek önlenebilir.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Genellikle ortodontik tedaviler 9 ila 12 yaşları arasında süt dişlerin düşüp yerine daimi dişler geldiğinde başlamaktadır. Bazı durumlarda ise erken dönem ortodontik uygulamalar gelecekte yapılacak tedaviyi kolaylaştırabilir ya da tedavi gereksinimi tamamen ortadan kaldırabilir.
Hastanın takıp çıkarabildiği “aparey” adı verilen damaklıklar, çene darlıklarını ve diş yamukluklarını gidermek için kullanılır. Uyurken ve günün belli saatlerinde kullanılan, hastanın gereksinimine göre yapılmış değişik tipteki damaklıklar alışma sürecinden sonra rahatlıkla takılıp çıkarılabilir.
Çene genişletme aparatı, diş hekimleri tarafından kullanılan bir ortodontik cihazdır. Ağız içerisinde üst ve alt çenedeki dişlerin arasındaki mesafeyi arttırmak ve çeneyi genişletmek amacıyla kullanılır. Bu cihaz, çene kemiklerinin gelişimi sırasında kullanılırsa daha etkili sonuçlar verir.
Alt çene gelişim geriliği istenmeyen birçok durumun oluşmasına sebep olur. Çoğu hasta ya da velisi estetik görünüş bozukluğu nedeniyle kliniklerimize tedavi amacıyla başvurmaktadır. Ancak alt çene geriliği estetik dışında konuşma ve çiğneme fonksiyonunda bozukluklara da yol açmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri