Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız. Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Suda köklendirme yaparken, kökler çıkmaya başladıktan sonra suya azar azar kil bilyesi eklerseniz kökler daha güçlenir.
Ağaçtan kopan bir dal söz konusu ise dalın koptuğu yeri kesip temizlemek ilk adım olacaktır. Daha sonra kopan dalı 45 derecelik açı ile kesip kestiğimiz kısım suya değecek şekilde bir kaba koyabiliriz. Suya değen kısımda hafif bir köklenme başladığında ağaçtan kestiğimiz kısmı sulayıp o bölgeye yerleştirebiliriz.
Öncelikle sukulentinizin gövdesindeki tüm yaprakları koparın ve çiçekli baş kısmını gövdeden bir makas yardımıyla ayırın. Ayırdığınız yaprakları bir gün bekletin ve nemli toprağın üstüne bırakın. Sukulent çok çabuk kök verir, kısa süre içinde yaprakların köklendiğini ve minik sukulentlerin baş verdiğini göreceksiniz.
İlgili 20 soru bulundu
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Doğal olarak üretilmiş olan oksin hormonu köklendirme hormonu olarak satılmaktadır. Genelde çoğu bitki kendi kendine köklendirme işlemini gerçekleştirse de zor köklenen bitkiler için kök uyarıcı hormon kullanmak faydalı olabilir. Köklendirme hormonu bitkilerin köklenme şansını çoğu durumda artırmaktadır.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Köklendirme hormonu bitkilerde büyüme ve gelişmeyi sağlayan içeriğinde ''Oksin'' içeren hormon takviyeleridir. Kök vermesi zor olan bitkilerin çoğaltılmasında kullanımı önerilir. Doğada en saf halde bulunanı İndol-3 asetik asittir.
Bazı bitkilerde 5 sene bazı bitkilerde 10 sene olgunlaşma evresi düşünüldüğünde çelik ile üretilen bitki 1-2 yıl içinde yeteri kadar kök dal meydana getirip ürün verebilirler.
Şekerli su, bitkilerin su alımını etkileyebilir ve köklerin suyu emme yeteneğini azaltabilir. Bu da bitkilerin susuz kalmasına ve büyüme durmasına neden olabilir. Şekerli suyun etkisi bitkilerin türüne, büyüme koşullarına ve şekerin yoğunluğuna bağlıdır.
Para Çiçeği Nasıl Ekilir? Para çiçeklerinin ekimi oldukça kolay ve pratiktir, sadece bu çiçeklerin kökleri geniş olarak büyüdüğü için büyük bir saksıya ekilmesi gerekir. Para çiçekleri yapraklarıyla beraber ekilir. Yaprakları bir süre suda bekledikten çiçek köklenir ve sonrasında da filizlenmeye başlar.
yaklaşık bir ay içerisinde köklerini göstermeye başlar. Kök uzunluğu en az 10 cm ve birden fazla kök. sayısına ulaştığında ister toprakta ister suda bakmaya. devam edebilirsiniz.
Vazodaki suyun içerisine bir çay kaşığı toz şeker ekleyerek çiçeklerinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Sararan çiçek saplarını düzenli olarak kesmelisiniz. Bu bakımlara dikkat ettiğiniz sürece size gelen buketleri en iyi şekilde muhafaza etmiş olacaksınız.
Kökten ayırarak çoğaltma; bu çoğaltma yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Fazla köklenmiş çiçeğinizin verdiği yavru kökleri ayırarak daha küçük bir saksıya almalısınız. Yavru kök, uygun ısı ve ışık alarak hızlı gelişecektir. Suya koyarak çoğaltma; bu da oldukça pratik bir yöntem.
Vegatatif Üretim Yöntemleri Çelikle Üretim, Aşı ile Üretim, Özelleşmiş Gövde ve Köklerle Üretim, Doku Kültürü ile Üretim, Ayırma ve Bölme ile Üretim ve Daldırma ile Üretim olmak üzere 6 şekilde gerçekleştirilebilir.
Bu durumda suyu tamamen değiştirmek yerine kaba su eklemelisiniz. Suyu tamamen değiştirirseniz bitkinizin köklenme süresiniz uzatmış olursunuz. Bir başka püf noktası ise aspirin. Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz.
En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir. Bu asit sentetik olarak üretilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. İBA alkol ile çözünür ve üzerine saf su ilave edilerek köklendirme hormonu kullanıma hazır hale getirilir.
Çelik köklendirme hormonu bahçe merkezlerinde, tarım marketlerinde ve çevrimiçi satış platformlarında bulunabilir.
Kestiğiniz dalı, sadece alt kısmı suda kalacak şekilde bir kapta bir süre beklettikten sonra sizi yeni köklerle ödüllendirecektir. Kökler çıktığında ise tıpkı diğer ev bitkilerini çoğaltırken yaptığınız gibi uygun boyda bir saksıyı toprakla doldurun, kökleri dikip can suyunu verin.
Uygulama Dozları: Dikim zamanı 5 litre suya 75 cc (3 kapak) Koko uygulanarak batırma işlemi gerçekleştirilir. Büyüme döneminde, sulama suyunun son 15 dakikasında dekara 500 cc verilecek şekilde uygulanır. Üstten 100 litre suya 300-350cc şeklinde uygulanır.
Tohumlar onları suda tohumları beklettiğimizde ya da ısı ve oksijen oranı doğru bir ortamda dinlendirdiğimizde uyanırlar. Tohum üzerindeki koruyucu kabuk çatlatır ve filize dönüşür. Bu işleme tohum çimlendirme veya filizlendirme denir.
En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir. Bu asit sentetik olarak üretilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. İBA alkol ile çözünür ve üzerine saf su ilave edilerek köklendirme hormonu kullanıma hazır hale getirilir.
Bitki köklendirici ürünleri, çiçek ve sebzeleri hızlı bir şekilde çoğaltmak amacıyla kullanılır. Çeşitli çiçek ve sebze köklendirici takviye ürünleri, bitkinin özelliği ve yapısına göre farklı ürün gruplarında yer alır.
Bitki çoğaltma yöntemleri temelde ikiye ayrılır, bunlar generatif (eşeyli) ve vejetatif (eşeysiz) üretimdir. Generatif üretimde tohumdan, vejetatif üretimde ise bitki parçalarından yararlanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri