Hatırlatmak ve dikkat çekmek gerekiyor ki çiçekseverlerin yaptığı önemli hatalardan biri de bu konudur. Yani çiçeğe gereğinden fazla sıcak ya da soğuk vermek. Böylece çiçeğiniz zamanla bundan etkilenecek ve ölecektir. Çiçeğe verilecek su mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır.
sıcak olduğunda bitkiler, bitki besin maddelerini ve suyu en iyi şekilde alırlar. Eğer sulama suyu soğuk ise, bu su toprağın ve bitki köklerinin sıcaklığını düşürür ve istenilen bitki besin maddelerini alınmasına engel olur.
Saksı bitkilerinde sulama yaparken sulama kabı kullanılması ve suyun dinlendirilmesi önerilir. Yani sulama miktarınızın sabit olması ve çeşmeden alınan suyun direkt olarak bitkiye verilmemesi tavsiye edilir. Birkaç saat dahi olsa suyun dinlendirilmesi, mümkünse yağmur suyu ile bitkinin sulanması tavsiye edilir.
Soğuk ve sıcak su kesinlikle olmamalı. Bitkiyi hem strese sokarsınız hem de yaprak lekesi, kök çürüğü gibi sorunlara sebep olabilirsiniz.
Çiçeklerinizi sular iken asla soğuk su ile sulamamalısınız. Soğuk su çiçeklerde yaprak lekesine ve kök çürümesine sebep olmaktadır. Bu sebep ile çiçeklerinizi sular iken mutlaka dinlendirilmiş su tercih etmelisiniz. Çiçeklerinizin bulunduğu yeri sık sık değiştirmemeye özen göstermelisiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Haftada 2 gün belirli aralıklarla sulama yeterli olacaktır. Kışın ise sulama haftada 1 güne düşürülmelidir. ⏩ Sulama bakımındaki en önemli kriteri; kışın oda sıcaklığında bekletilen su ile sulama yapılmasıdır.
Bitkinin susuz kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edebilecekleriniz; Yavaş yaprak büyümesi, Kahverengi ve kuru yaprak kenarları, Alt yaprakların sararması ve kıvrılması bitkinin susuz kaldığı anlamına gelir.
Çiçeklerinizi vazoya koymadan önce vazodaki suya ezilmiş bir aspirin ekleyin. Çiçeklerinizin ömrünü uzatmak için suya ekleyebileceğiniz diğer maddeler ise, bir çay kaşığı şeker, bir tutam tuz ve karbonat ve hatta bakır paradır.
Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir. Bu yöntemi haftada 1 defa deneyebilirsiniz.
Saksı bitkilerini ve çiçeklerini sularken sulama kabı kullanılması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra suyun oda sıcaklığında bekletilmiş olması gerekmektedir. Çeşmeden alınan suyun direk olarak çiçeğe verilmesi uygun değildir.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Çiçeklerin tek istekleri doğru bir yer ve doğru zamanda verilen sudur. Salon bitkilerinin günlük bakımlarını yapabilmek için ihtiyacınız olan, su haznesi çok dar olmayan bir sulama kabı, yapraklarını nemlendirmek için bir sprey kutusudur. Hafta da 1-2 kez sulayıp, aydınlık yerlerde muhafaza etmeniz yeterlidir.
Suyun içindeki şeker iç bölgelerdeki tomurcukları besler ve büyümelerini sağlar, böylece dallanma (büyüme) artar.
Bitkilerin Sulama Zamanlaması ve Yöntemleri
Bitkilerin sabah saatlerinde nemlendirilmesi, yaprakların kurumasına ve çiçeklerin zarar görmesine engel olur. Ayrıca, sabah saatleri toprağın nemi daha iyi emmesini sağlar. Bazı bahçe bitkileri, yapraklarına su püskürtülmesinden hoşlanır.
Buna karşın yiyeceklerde olduğu gibi, insanların susuz ne kadar yaşayabileceğini tam olarak söylemek zordur. Sağlıklı bir yetişkin genelde 3 güne kadar susuzluğa dayanabilirken, bu sürenin çok nadir olarak 8-10 güne kadar uzayabildiği görülmüştür.
Bir insan susuz en fazla 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre 168 saat olarak söylenebilir. Çocuklar için veya sağlık durumu iyi olmayan biri için ise bu durum değişiklik gösterebilir. Buna göre bir insan susuz kaldığı zaman vücudunda tüm hücreleri susuzluk yaşamaya başlayacaktır.
Yani serin bir ortamda durması gerekir. Oda sıcaklığında bazen bozulabilirler. O yüzden evin neresi serinde bu çiçek için daha sağlıklı olacaktır.
Soğuk hava, eğim yönünde aşağı doğru akarken engeller tarafından tutulur ve yönü değiştirilerek bitkilerden uzaklaştırılır. Köşeli ve eğimli doğal bir engel soğuk havanın yönünü değiştirir ve bu şekilde hassas bitkiler korunur.
Aspirinin toz haline getirilmiş halini vazonun içerisindeki su ile karıştırın. Bu aspirinli su çiçeklerinize çok iyi gelecektir. Vazonun içerisinde bakterilerin çoğalmasını engellemek için ve çiçeklerinizin uzun süre taze bir şekilde kalması için suyunu her gün değiştirmelisiniz.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Çiçeklerinizin bulunduğu vazoyu suyla doldurup içine ¼ şişe soda koyabilir, bu sayede çiçeklerin daha uzun süre canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca diğer asitli içeceklerin de çiçeklerin canlı kalmasına yardımcı olduğu söyleniyor. Ancak siz yine de sodadan şaşmayın!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri