Herzberg'in çift faktör teorisi, motivasyonun içerik teorilerinden biridir. Bunlar, bireysel ihtiyaçlarını, arzularını ve bu arzuları tatmin etmek için izlenen amaçları belirleyerek ve tatmin ederek bireyleri motive eden faktörleri açıklamaya çalışır (Gökçe, Şahin ve Bulduklu, 2010: 237).
Çift faktör kuramı inşaların işiyle ilgili olarak onları memnun edecek faktörlerin neler olduğuna yönelik araştırmalar ile ortaya çıkmıştır. Herzberg, insanların işinde kendilerini memnun eden faktörler ile kötü hissettikleri faktörlerin birbirinden ayrıldığını ve farklı bir yapıya sahip olduğunu ifade etmektedir.
Herzberg'in iki faktörlü motivasyon teorisi neyi ifade ediyor? Herzberg, araştırması sırasında çalışanları motive eden unsurlar ile çalışan memnuniyetini etkileyen, ancak performansı arttırmayan etkenler arasında bir farklılığın olduğunu tespit eder.
Bunlar arasında en bilinen Amerika psikolog Frederick Herzberg'e ait olan çift faktör kuramıdır.
Herzberg'in motivasyon-hijyen kuramı kişinin gereksinimleri ve kişiyi tatmin eden ve etmeyen faktörlere ağırlık veren bir kuramdır. Herzberg'in motivasyon-hijyen teorisinde bu iki faktör grubu Çift Faktör kuramı, hijyen ve motivasyon faktörleri olarak değerlendirilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Hijyen Faktörler • Denetim kalitesi (tarzı), • Şirket kuralları ve politikası, • Ücret, • Çalışma koşulları, • İş güvenliği, • Kişisel yaşantı, • Statü, • Bireyler arası ilişkiler (astlarla, üstlerle, akranlarla). Motive edici faktörler görüldüğü gibi doğrudan doğruya işe, işin içeriğine ve özüne yöneliktir.
Motivasyon teorileri, genellikle kapsam teorileri ve süreç teorileri olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Kapsam teorileri, bireyin ihtiyaçları ve içinde bulunan faktörler üzerinde dururken, süreç teorileri ise bireyin motivasyon süreçlerini ve hareketlerini anlamaya çalışır.
Herzberg'in çift faktör teorisi (motivasyon-hijyen teorisi), işyerinde ya iş tatminine ya da tatminsizliğine neden olan birbirini dışlayan ayrı faktörlerin bulunduğunu savunmaktadır. Herzberg'in çift faktör teorisi, motivasyonun içerik teorilerinden biridir.
Bu araştırma kapsamında çağdaş motivasyon kuramları olarak ifade edilen, ilişkilendirme, beklenti-değer, öz yeterlik, hedef belirleme, özgür irade, sosyal bilişsel, öz düzenleme ve ARCS kuramları özetle incelenmiştir.
Özellik faktör kuramı, kişilerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bu özelliklerin de ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı özelliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır. Her insan birbirinden farklı bir yapıdadır.
Mc Clelland, bireyde gözlemlenen temel başarma ihtiyaçlarını; başarı ihtiyacı, güç kazanma ihtiyacı ve ilişki kurma ihtiyacı olarak üç farklı açıdan ele alarak tek bir kuram şeklinde değerlendirmektedir (Can, Aşan Azizoğlu ve Miski Aydın, 2015: 111).
SÜREÇ TEORİLERİ
Kişinin ihtiyaçlarının nasıl güdülendiği sorusuna cevap aramaktadır. Bireyleri motive edecek kaynaklardan çok bireylerin motive olmasındaki sürece odaklanmaktadır. Dolayısıyla dış odaklı bir bakış açısı vardır.
Özellik-Faktör Kuramı
En genel ifade ile bu kuram; bireylerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bunların ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı niteliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır.
Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir.
İki aşamalı doğrulama veya çift faktörlü doğrulama olarak da adlandırılan iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), kullanıcıların kendilerini doğrulamak için iki farklı kimlik doğrulama faktörü sağladığı bir güvenlik unsurudur.
Spearman, 1904 yılında ilk defa 'g' (general ability/ genel yetenek) olarak adlandırdığı genel zekadan bahsetmiştir. Spearman faktör analizi tekniğini ilk kullanan ve zekanın faktörlerini ilk ortaya atan kişidir.
Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamalarıyla, kendi içlerinde bir hiyerarşi oluşturan daha 'üst ihtiyaçlar'ı tatmin etme arayışına girdiklerini ve bireyin kişilik gelişiminin, o an için baskın olan ihtiyaç kategorisinin niteliği tarafından belirlendiğini söz konusu etmektedir.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
Beklenti teorisine göre, bir bireyin belirli bir amaç doğrultusunda harcayacağı çaba düzeyi, çaba sonucu ortaya çıkması beklenen performans düzeyinin, bu performansa bağlı olarak elde edilmesi beklenen ödüllerin ve bu ödüllerin birey açısından çekiciliğinin bir fonksiyonudur (Vroom, 1964; Porter & Lawler, 1968).
Çalışma Motivasyonunu sağlayan belli başlı faktörler: ücret, işin özelliği, çalışma koşulları, kariyer imkânı, hiyerarşik yapı, iş güvencesi, örgüt kültürü gibi faktörlerdir.
İçsel (motivasyonel) faktörler; tanınma, başarı, ilerleme olanakları, sorumluluk, işin kendisi gibi faktörler olup iş görenlerin tatminini sağlamaktadır (Herzberg, 1968). Örgütlerin ve yöneticilerin en önemli hedefleri arasında iş gören davranışlarının istenilen düzeyde olması yer almaktadır.
Başarı İhtiyacı: Bireyin belli bir konuda başarma ihtiyacını belirler. İnsanların başarma ihtiyaçları kişisel olarak değişebilir. Buna bağlı olarak başarı ihtiyacı bulunan bireylerin sorumluluk almak,isteyen, amaçlarını gerçekleştirmek için gerekli çaba ve enerjiyi göstren kişiler olduğu görülmektedir.
Motivasyona ilişkin süreç teorileri olarak Klasik Şartlanma , Beklenti Kuramı, Eşitlik ve Amaç Teorisidir. Motivasyon teorisi olarak ele alman şartlandırma sonuçsal şartlandırma (operant conditioning)türü olup ana fikri davranışların, karşılaştığı sonuçlar tarafından şartlandırıldığı varsayımıdır.
Pekiştirme, bir davranışın olasılığını artıran bir sonuçtır. Pozitif pekiştirmede, ödül bir davranışı artırır. Olumsuz pekiştirmede ise, hoş olmayan bir etmenin kaldırılmasıyla davranış artar. Cezalandırma, bir davranışın olasılığını azaltan bir sonuçtur.
Özkalp ve Kırel'e (1998) göre; motivasyon süreci, birbirine bağlı aşamalardan oluşmaktadır, bunlar; 'ihtiyaç', 'uyarı', ve 'tatmin' şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya göre; ihtiyaçların, davranışlara sebep olması ve bu nedenle tatmin duygusunun yaşanıyor olması, motivasyon sürecini oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri