Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.
Kanda çinko testi kadın ve erkeklerde değişen referans aralıklarına göre saptanır. Ortalama yetişkin bir insanın çinko referans aralığı 70-150 mg/dL şeklindedir. Eğer test sonucunda yetşikin bir insanda bu referans değerler altında bir değer varsa çinko eksikliği belirlenerek doktor gözetiminde takviye alımı yapılır.
Çinko eksikliği genellikle emilim bozukluğu gibi başka bir rahatsızlığa bağlı olarak meydana gelir. Bu sebeple kesin tanı konulabilmesi için ilk olarak fiziki muayene bunun yanı sıra da birtakım kan tahlilleri gerekir. Hemogram kan tahlillerinde ALP düşüklüğü çinko yetersizliğinin göstergeleri arasındadır.
İlgili 30 soru bulundu
1 yaş ve 15 yaş arasındaki çocuklarda kandaki çinko değeri 60-135 mg/dL arasında olması gerekiyor. 15 yaş sonrasındaki yetişkin kişilerim kanındaki çinko değeri ise 70-150 mg/dL arasında olması gerekiyor. Bu değerler kandaki çinko mineralinin normal yani olması gereken değerleridir.
Özellikle demir hapı kullananlar çinko desteklerinden uzak durmalı.
Çinko eksikliği şüphesi olan hastalar için bazı laboratuvar testlerine başvurularak çinko düzeyleri ölçülebilir. Çinko düzeyi, kan testleri veya saç örneği üzerinde yapılan testlerle ölçülebilir.
Test laboratuvarda doktor ve yardımcı ekibi tarafından yapılır. Bu bakımdan çinko testi hafta içi 5 gün boyunca yapılabilir. Bu test doğrudan kan testi olarak uygulanır. Vücudun herhangi bir kısmından alınan minimum kan örneği üzerinden çinko miktarı kolayca tespit edilir.
Kırmızı et, tavuk, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, buğday, istiridye, yumurta, fıstık ezmesi, kurubaklagiller çinko açısından iyi birer besindir (3). Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda doktor tarafından çinko takviyesi alınması uygun görülebilir. Çinko takviyeleri selenyum içeren takviyeler de olabilir.
Çinko eksikliği ve çinko alımının az olması kilo almakta zorluk yaratabilir. Düzenli olarak çinko almak kilo almayı sağlar ve iştah açar. Deniz ürünleri, kırmızı et, kuru yemişler ve süt ürünleri çinko açısından zengin gıdalardır. Kısa zamanda enerjiyi artırarak kasların gelişimini sağlıyor.
Demir eksikliğinde ciltte soluklaşma, el ve ayaklarda soğukluk, baş dönmesi, göğüs ağrısı, kalp atışlarının hızlanması ve nefes darlığı ortaya çıkar. Ayrıca buz, kil veya kağıt gibi olağandışı yeme istekleri ortaya çıkabilir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir. Bakırın emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz.
FE: Demir. Her türlü anemi, demir eksikliği ve demir zehirlenmesinin değerlendirilmesinde kullanılır. Demir eksikliği anemisi gibi durumlarda demir düzeyi azalır.
ZİNCO, çinko içeren kapsüldür. Blisterlerde 30 veya 40 kapsül olarak sunulur. • Çinko eksikliğinin önlenmesinde ve tedavisinde, çinko emilim bozukluğunda (akrodermatitis enteropatika) ve vücutta aşırı derecede bakır birikmesi hastalığında (Wilson) kullanılır.
Fazla çinko alımı vücutta toksisiteye ve bunun neticesinde gastrointestinal sorunlara yol açabilir ve kronik çinko fazlalığı demir ve bakır da dahil olmak üzere vücuttaki diğer kimyasalların dengesini bozabilir.
Toksik dozlardaki çinko karaciğerin demir içeriğini azaltmaktadır [31, 32].
Magnezyum ve çinkonun birlikte alındığında karşılıklı yararları vardır. Magnezyum vücudun çinko seviyelerini düzenlemesine yardımcı olurken; çinko, magnezyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri