Temsil yetkisi, anonim şirketin ticari ünvanı altına, imzaya yetkili kişilerin imzalarını atması yoluyla kullanılır. Bu kural TTK m. 372/2'de de tekrarlanmıştır. Kural olarak şirket adına imza yetkisi olan temsilcilerden ikisinin müşterek imzası (çift imza) aranır.
Yargıtay'a göre şirket kaşesinin dışında atılan imza şirket yetkilisinin şahsen sorumluluğunu gerektirir. İki imza da şirket kaşesi üzerinde ise şahsen sorumluluk söz konusu olmaz. Şahsen sorumluluğun söz konusu olması için şirket kaşesinin dışında senet üzerinde açığa imza atılması gerekmektedir.
İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanılır. Şirket yetkilisinin imza yetkisini bir başkasına geçirmesi için öncelikle noterden vekalet alması gerekir. İmza yetkisi için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması şarttır.
Örneğin, yönetim kurulu üç üyeden oluşsa dahi, şirket esas sözleşmesine konulacak bir hüküm ile temsil yetkisinin tek imza ile kullanılacağı hüküm altına alınabilir, yani tek imza sistemi benimsenebilir. Bu durumda, temsilde çift imza şartı aranmaz ve esas sözleşmede yazılı hükme göre şirket tek imza ile temsil edilir.
Şirket esas sözleşmesinde aksinde bir düzenleme bulunmadıkça, anonim şirketin temsilinde yönetim kurulunun iki üyesinin birlikte imza atması gerekmektedir. Ancak şirket esas sözleşmesinde yönetim kurulu üyelerinin tamamına veya bir kısmına tek başına şirketi temsil ve ilzam yetkisi verilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Doktrindeki baskın görüşe göre, bir temsilci bir sözleşmeyi yaparken her iki tarafın da temsilcisi olarak hareket edebilecektir. Buna doktrinde “çift temsil” adı verilir.
Bu Yönerge; Bakan, Bakan Yardımcıları, merkez teşkilatındaki hizmet birimleri ve bağlı kuruluşların en üst yöneticileri ile daha alt kademedeki görevlilerin, Bakanlığın hizmet ve faaliyetlerine ait imza yetkilerini ve bu yetkilerin tam ve etkili olarak kullanılmasına ilişkin ilke ve usulleri kapsar.
İşte bu sertifikalar hakkında daha fazla bilgi: Birden Fazla Sertifika Alabilirsiniz: Bir kişi, ihtiyaç duyduğu kadar çok E-imza sertifikası başvurusu yaparak bu sertifikalara sahip olabilir. Her sertifika, belirli bir süre için geçerlidir ve ayrı ayrı alınır.
İki şekilde mümkündür. İlk olarak; temsile yetkili müdürün genel kurul tarafından atanması durumu söz konusu olur. İkinci olarak; esas sözleşmede bu yönde bir hüküm bulunması durumunda müdürler kurulu tarafından düzenlenerek tescil ve ilan ettirilecek bir iç yönerge ile üçüncü kişilere imza yetkisi devredilebilir.
Şirketin temsili, şirket adına imzaya yetkili kişilerin şirket unvanı altına imza atmaları şeklinde gerçekleştirilir. Bu noktada, limited şirket ana sözleşmesinde aksi öngörülmemiş veya müdürler kurulu tek kişiden oluşmuyorsa temsil yetkisi çift imza ile kullanılmak üzere müdürler kuruluna aittir.
Limited şirketler iç yönerge tanzimi ve süreçlerinin yönetilmesi ile sorumlu organ sınırsız yetkili müdür/müdürler kurulu olacaktır. Müdürlerin atanmaları ve görevden alınmaları genel kurulun devredilemez yetkileri içindedir. Genel kurul, müdürü veya müdürleri görevden alabilir, temsil yetkisini sınırlayabilir.
d) C grubu imza yetkilisi borç doğurmayan veya gelir yaratmayan ve herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın her türlü hukuki işlemi yerine getirmek üzere müştereken diğer imza yetkilisinin yetkisi dahilinde atacağı imza ile temsile yetkilidir.
Türk Ticaret Kanunu'nda, Limited Şirket müdürlerinin görev süresi bakımından sınırlayıcı bir hüküm yoktur. Bu nedenle alacağınız kararda müdüre herhangi bir süre vermeden seçebilirsiniz.
Temsil yetkisi, anonim şirketin ticari ünvanı altına, imzaya yetkili kişilerin imzalarını atması yoluyla kullanılır. Bu kural TTK m. 372/2'de de tekrarlanmıştır. Kural olarak şirket adına imza yetkisi olan temsilcilerden ikisinin müşterek imzası (çift imza) aranır.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
İmzalar paralel veya seri olarak atılabilir, yani bir veriye bir imza atılır ve ikinci imza birinci imzayı imzalayabilir (seri imza) veya bir veriye bir imza atılır, aynı veriye birden fazla kez imza atılarak diğer imzanın yanına bu imzalar eklenebilir (paralel imza).
Münferiden yetkili tek başına imza atma ve şirketi temsil etme hakkına sahip olan kişi demektir. Müştereken yetkili olan şirketlerde ise hem imza hem temsil yetkisi en az iki ortağa aittir. Bu tür şirketlerde ortaklaşa kurulduğu için tek kişinin imzası yeterli değildir.
Kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilen limited şirketler, yalnızca sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler.
Limited şirketlerde de, aynı Kanununun 631. maddesinin 1'inci fıkrası gereğince, ticari mümessilleri ve ticari vekilleri atama yetkisi, şirket sözleşmesinde başka şekilde düzenlenmediği takdirde, genel kurula ait bulunmaktadır.
TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur. Ancak gün içinde farklı yerlere farklı imza atma gibi bir alışkanlığınız varsa hayatınızın bir döneminde imza sahteciliği suçu ile karşı karşıya kaldığında haklılığının ispat noktasında sıkıntılar yaşayabilir.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
Bu suçun cezası, suçun önemine göre değişiklik gösterir. Örneğin, TCK madde 209 uyarınca boş kağıda veya boş senet imzalamak kötüye kullanılması suçunun işlendiğine ilişkin bir yargılama sonucunda, suçlu bulunan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veya bir miktar para cezası uygulanabilir.
İmza devrinin, diğer yetki devirlerinde olduğu gibi kanunla düzenlenmesi, bir kanuni dayanağının olmasının zorunlu olmadığı doktrin ve yargı içtihatları ile kabul edilmektedir. İmza yetkisinin devrinde devralan, bu yetkiyi, imza yetkisini devreden makam adına kullanır. İşlemin gerçek sahibi imza yetkisini devredendir.
Yetki devri makama, imza yetkisinin devri ise kişiye yapılmaktadır. Bunun sonucunda imza yetkisini devreden veya devralan görevinden ayrılınca imza yetkisi devri sona erer.
İmza yetkisi, devreden makamın gözetim ve denetiminde kuIIanıIır. Devredilen imza yetkisinin kullanılmasından dolayı devreden ve devralan birlikte sorumludur. kullanılmasından kaynaklanan mali sorumluluk yetkiyi kullananın olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri