Akciğerler ve kalbin çalışma ritmini etkileyerek, ameliyat sırasındaki riski artırabiliyor. Bu nedenle sigara kullanan kişilerin herhangi bir ameliyat kararı alınır alınmaz bu alışkanlıklarını terk etmeleri gerekiyor.
Ameliyatınızın en az 12 saat öncesinde sigara içmezseniz, kanınızdaki oksijen dolaşımının sağlaması kolaylaşacak ve kan dolaşımınızda sorun yaşanması olasılığı azalacaktır. Bu iki durum da yaraların iyileşme süreci için de önem taşımaktadır.
Sigara mümkünse ameliyattan bir ay önce kesilmelidir. Fakat bağımlılık derecesinde tüketiliyorsa iki gün önceden kesilmelidir. Sigara içinde tansiyon yükseltici ve kalp krizini tetikleyici maddeler bulunduğundan bu şikâyetler, hastada daha önceden var ise tablo daha da ağırlaşmaktadır.
Ameliyattan Önce Sigarayı Bırakmak Neden Bu Kadar Önemli? Sigara içiyorsanız, kalbiniz ve akciğerleriniz olması gerektiği gibi çalışmayabilir. Sigara kullananlarda, ameliyat sırasında veya sonrasında solunum problemleri ve pnömoni (zatürre) riski daha yüksektir. Sigara kan akışını azaltır, bu da iyileşmeyi yavaşlatır.
Ameliyattan en az 2-8 hafta önce sigaranın bırakılması cerrahi girişime bağlı riskleri önemli derecede azaltmak- tadır (Esener ve Esener 1988; Çağlayan ve Fidan 2002).
İlgili 20 soru bulundu
Bu durumda hastanın ameliyattan 8 hafta önce sigarayı bırakması sağlanmalıdır. Dr. Öğr. Üyesi Ayşe DÜŞÜNÜR, anestezi verilmesi planlanan hasta sigara bağımlısı ise en az 12 saat önce sigara kullanılmamasının ne kadar önemli olduğu bilgisi anestezi ekibi tarafından kendisine mutlaka verilmelidir dedi.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Sigara dikiş hattındaki kanlanmayı ve doku oksijenlenmesini bozar, içeriğindeki binlerce toksik madde ile hücre rejenerasyonunu sekteye uğratır. Yara iyileşmesi için en gerekli unsurlardan biri o bölgenin iyi kanlanması, kan dolaşımının yeterli olması ve dokulara yeterli oksijen gitmesidir.
İçilen her bir sigarada sağlığa zarar veren ve insanı zehirleyen binlerce kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasal maddelerin 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu biliniyor.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Sigara içenlerde anestezik ilaçlar astım atağını tetikleyebilir. Hastalar da astım şikayetleri varsa anestezi doktoru ameliyattan önce mutlaka bilgilendirilmelidir. Anestezi başlarken ve uyanma sürecinde hava yolu spazmı sigara içenlerde çok daha fazladır.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Sigara içmek kanamayı arttırır. Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmaması da anevrizmanın kanamasına neden olabilir'' diyor.
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Modern operasyon sürecinin ön hazırlıkları adet dönemindeki bir kadının ameliyata girememe sorununu ortadan kaldırıyor. Çünkü önceleri olası fazla kanamalar bir risk oluşturacağından hekimler ameliyatı erteleyebilmekteydi ancak günümüzde böyle bir problem bulunmuyor.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
İçilen her bir sigara insan hayatından ortalama 11 dakika kısaltıyor.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
5-)Dikişler atıldıktan sonra tam bir iyileşme sağlanmadan sigara ve alkolden uzak durunuz. 6-)Dikişler alınıncaya ve iyileşme sağlanıncaya kadar aşırı sıcak, baharatlı, asitli ve sert yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz.
Estetik ameliyatların tümü için geçerli olan genel kural, ameliyatlardan en az 15 gün önce sigara kullanımının bırakılması ve ameliyattan sonra en az 1 ay daha sigara içilmemesi şeklindedir.
Zencefil. Vücudu nikotinden temizleyen besinlerden bir diğeri de antioksidan özellikteki zencefildir. Tam anlamıyla mucizevi bir besin olan zencefil, akciğerlerin nikotinden temizlenmesine katkı sağlıyor. Aynı zamanda, sigaranın tadını değiştirerek içme isteğini azaltıyor.
Her sigara ömürden giden 12 dakika
Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı hesaplandı. Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri