Yalnızca toprak altı ve üstü tarımsal faaliyetleri gerçekleştiren kişiler çiftçilik belgesi alabilir. Çiftçilere sunulan haklardan faydalanmak ve resmi olarak çiftçilik mesleğini yürüttüğünü belirtmek için çiftçilik belgesinin alınması gerekmektedir.
Seracılık gibi dar alanda yapılan üretimler için 500 metrekare arazi kaydı bulunması veya sadede bir büyükbaş hayvanın bulunması da çiftçilik faaliyeti sayılmaktadır. Bu nedenle sahibi olduğunuz bir hayvan veya kiraladığınız bir dekar arazi ile dahi tarımsal faaliyet gerçekleştiriyorsanız çiftçi belgesi alabilirsiniz.
Çiftçilik Belgesi Nasıl Alınır? Tarımsal arazinin içinde bulunduğu il ya da ilçedeki ziraat odaları tarafından verilen çiftçilik belgesini alabilmek için ilk olarak çiftçi adayları, e-Devlet web sitesi aracılığı ile veya internet üzerinden 'çiftçi kayıt formu' kelimeleri ile arama yaparak forma ulaşabilirler.
ÇKS'YE NASIL KAYIT OLUNUR? Çiftçi kayıt sistemine ilk kayıt 3 farklı şekilde yapılabilir. Bunlar arazi sahiplerinin başvurusu, arazi kiralayanların başvurusu ve arazisi birinci dereceden yakınlarına ait olanların başvurusu şeklindedir.
İlgili 24 soru bulundu
Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir üretim dönemi veya yetiştirme devresi tarımsal üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler çiftçi sayılıyor.
e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyecektir. Çiftçilerin arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 TL arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretleri, beyan etmeleri halinde peşin alınmayacak ve kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden mahsup edilecektir.
ÇKS Belgesi
Belgede çiftçinin kimlik bilgileri, arazi ve üretim bilgileri yer almaktadır. ÇKS Belgesi bir yıl geçerliliği olan bir belgedir.
E-DEVLET ÇİFTÇİ KAYIT BELGESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Çiftçi Kayıt Belgesi başvuruları 1 Ekim'den itibaren türkiye.gov.tr üzerinden yapılabilecek.
Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar. Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır.
Düzenleme ile birlikte başvuru süresi 4 ay olarak belirlendi. Başvurular üretim yılından önceki 1 Eylül tarihinde başlayıp 31 Aralık'ta sona ermektedir. Yani 2023 üretim yılı için ÇKS başvuruları 1 Eylül 2022 tarihinde başlamış olup 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir.
ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.
Bu yıl ilk kez ÇKS başvurularının e-Devlet üzerinden yapılması imkânı getirilmişti. ÇKS başvurusu yapan tüm çiftçiler, ürün güncelleme başvurularını da 28 Şubat'a kadar e-Devlet üzerinden yapabilecekler. Ayrıca isterlerse İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine de bizzat başvuru yapabilecekler.
Başvuru yapmayan destek alamayacak
ÇKS başvurusu bulunmayan üreticilerimizin yıl içerisinde mazot, kimyevi gübre, toprak analizi, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi tarımsal faaliyetlere ilişkin desteklemelerden yararlanmaları mümkün olmayacak.
Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler online olarak yararlanabiliyor.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 4.'ncü maddesi kabul edildi. Buna göre, tarımsal destekleme ödemelerinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yerine Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirleyeceği yeni kayıt sistemi esas alınacak.
Çiftçi Kayıt Belgesi veya Çiftçi Belgesi'ne sahip tüm üreticiler sıfır ve ikinci el taşıt ihtiyaçlarında 60 aya kadar vade ve yılda 1 ödeme ile sıfır kilometre binek araçlarda anahtar teslim fiyatının yüzde 75'ine kadar, ikinci el binek araçlarda ise kasko değerinin yüzde 60'ına kadar kredi veriliyor.
Üreticilerimiz, desteklemeler için tüm başvuruları il müdürlüklerimiz ya da diğer birimlerimize bizzat başvurarak değil, e-Devlet üzerinden zahmetsizce yapabilecekler. Bunun müjdesini de kısa sürede duyurmuş olacağız inşallah."
2024 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül'de başlayacak ve 2 Ocak 2024'e kadar devam edecek.
Çiftçi kayıt sistemi başvuruları yarın sona eriyor. Milyonlarca çiftçiyi yakından ilgilendiren bu sisteme başvuru yapmayanlar destek alamayacaklar. Henüz başvurusunu tamamlamamış olanlar başvurunuzu e-devlet ekranı üzerinden sadece 2 dakikada gerçekleştirebilirsiniz...
18-41 yaş aralığında Lise mezunu olanlar, Ziraat fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, tarımla ilgili yüksekokul mezunu olanlar, askerlik görevini yapmış veya muaf olanlar başvuruda bulunabilecektir.
Tarımsal faaliyetin tespitinde ziraat odası kayıtları esas alınır. Ziraat odası kaydı bulunmayanlar için kesintiye esas olan ürüne ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının, kooperatif veya birliklerin kayıtları esas alınır.
"Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar. Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır.
Sigortalı çalışan çiftçi belgesi alabilir, bilindiği üzere çiftçi belgesi ziraat odaları tarafından tarımsal faaliyet yürüten kişilere verilen resmi bir belgedir. Çiftçi belgesi alabilmek için tek yapmanız gereken tarımsal amaçlı kullandığınız, kendinize ait veya kiralık arazilerinizi ziraat odasına bildirmektir.
Her yıl çiftçilik faaliyetlerini ziraat odasına beyan ederek kaydın yenilenmesi gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri