Bade içme görülen rüya sonucu manevi bir değişmeye uğramadır. Âşık edebiyatında bade içme, rüya motifi bir gelenek icabıdır. İnanışa göre âşık olmak için ya usta yanında yetişmek ya da mutlaka “pîr” elinden bade içmek gerekir.
badeli âşık
a. ed. Düşünde bir pirin elinden aşk badesi içerek saz çalıp söyleyen halk şairi.
Rüyada içilecek olan bade; şarap, şerbet, su gibi içilecek bir mai olabileceği gibi; elma, nar, ekmek, üzüm gibi herhangi bir yiyecek de olabilir. Aşık edebiyatında bade içme rüya motifi bir gelenek icabıdır. İnanışa göre aşık olmak için ya usta yanında yetişmek ya da mutlaka "pir" elinden bade içmek gerekir.
Halk edebiyatında konusu aşk olan hikâyeler “bâdeli âşıkların hikâyesi” adıyla anılır. Bu tür hikâyelerde âşıklar rüyalarında bir pîrin elinden içtikleri içki ile şair olur veya kendilerine gösterilen bir güzele vurulurlar.
Mürşidler için, "aşk, sevgi ve mârifet dağıtan" mânasına bâde-fürûş tabiri kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Bade-i Aşk eski dilde şarap aşkı demek, bir şarap adasında bir restorana verilecek ne güzel isim.
Badeli âşıklardan Ferrahî 12 yaşında, Musa Merdanoğlu 13 yaşında, Hıfzî 18 yaşında, Pervanî 19 yaşında, Müdamî 14 yaşında, Feymanî 23 yaşında rüya görüp bade içmiştir. 40 yaşının üstünde bade içenlerin sayısı oldukça azdır. Âşıklar rüya görmeden önce onları bu olaya hazırlayan bazı nedenler vardır.
"Bâde" lafzı İslami tasavvuf ve irfanda, özellikle tasavvufi şiirlerde, genellikle hakiki manasından farklı olarak kullanılmaktadır. Sûfiler bu iki anlamı birbirinden ayırt etmek için şeriatın yasakladığı sarhoşluk veren sıvıyı "sathi bâde/ şarap" ve kendi bâdelerini de "manevi bâde" olarak adlandırmışlar.
Bu fasıllarda belirlenen bir kafiye ve hece kalıbı ile belirli konularda oluşturulan şiir, âşıklarca saz eşliğinde icra edilir ve bu yolla maharet sergilenmiş olur. Doğaçlama düzülen söze eşlik edecek olan müzik ise aşığın dağarcığında bulunan kalıp ezgilerden seçilir. Bu ezgilerin geneline âşık havaları denmektedir.
badeli ne demek? Aşk badesi içmiş (kimse).
Âşık:, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür.
Halk hikâyelerinin kahramanları değişik şekillerde birbirlerine âşık olurlar. Bunlardan biri de “bade içme yoluyla âşık olma”dır. Bade, rüyada içildikten sonra insanlara şiir söyleme yeteneğini kazandıran manevî bir içkidir. Âşıkların bir kısmı bunu “dolu” olarak adlandırır.
Dertli, badeli âşıklarımızdandır.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
sevgilisinin rujunu sildiği kağıt mendili saklayan ya da benzer eylemler içinde olan kişi için söylenebilecek söz. insanların şapşallaştığı, kendi özlüklerini kaybettiği, çekilmez oldukları durumdur.
Her yaptığını âşık olduğu kişi için yapmaya başlar. Günlük önceliklerini sevdiği ile uyum sağlama üzerine kurar. Âşık olan kişiler, birbirlerine özel olduklarını düşünür. Yaşadıkları güçlü duygusal bağlılık, kişileri birbirlerine özel olduklarını inandırır.
Osmanlı ve Arap tiyatrosunda oyunun perde bölümü.
Atışma, Halk Edebiyatında saz şairleri arasında karşılıklı yapılan bir şiir yarışması, tabiri caiz ise bir şiir düellosudur. Bazı yörelerde atışma yerine karşı beri, deyişme, karşılama da denilebilmektedir.
Herkes tasavvufta bâdenin ilâhî aşkı temsil ettiğini bilmez ve bunu şarap manasında anlar. Bu sebeple böyle bir adın konması tercih edilmemelidir.
Bade, Farsça kökenli bir isimdir ve dilimize de Farsça dilinden geçmiştir. Bade, şarap ya da aşk şarabı anlamlarına gelen ve sık sık tercih edilen bir isimdir.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Üçler, Yediler ve Kırklara karıştığına inanılan, Pir Sultan Abdal, Arguvanlı Derviş Muhammet, Deli Derviş Feryadi gibi kutsal sayılan ozanların hepsi bade içtiğine inanılan ozanlardır. Şarap anlamına gelen Bade, tasavvuf edebiyatında "Aşk" manasında kullanılır.
Hem halk hikâyeciliği, hem de saz şairliği alanlarının içinde önemli bir yeri olan Köroğlu da pir elinden bade içmiştir.
Saz şairleri arasındaki şiir yarışmalarını kazananlara verilmek üzere duvara tüfek, kılıç, heybe gibi çeşitli şeyler asılır. Bunlara askı, askıyı kazanmaya da askı indirmek denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri