Soğan ile bulguru yoğurduktan sonra karıştırdığımız sos eklenerek yoğrulmaya devam edilir. Sarımsak, muz ve ceviz mutfak robotundan geçirilir. İyice çekildikten sonra sarımsak ve muz eklenerek yoğurulur. En sonda ceviz eklenerek biraz daha yoğurulur.
Çiğ köfte nasıl yapılır sorusuna gelecek olursak; Genel olarak malzemeleri bulgur, isot, salça, soğan ve tuzdur. Tabi bu malzemelere farklı baharatlar ve taze soğan, maydanoz gibi çeşitlilikler eklenebilir. Çiğ köfte, etli çiğ köfte ve etsiz çiğ köfte olmak üzere ikiye ayrılır.
Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur. Dağılmayan köfteler için dikkat edilecek bir diğer durumda köfte yoğrulup şekil verildikten sonra en az bir kaç saat dinlendirilmesidir.
Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin. Bulgurlar çok diri ise az miktarda yalnızca kaynar su ilave edip üzerini tekrar örtün.
Etin üzerine yarım limon suyu ve yarım bardak zeytinyağını döküp bekletiyoruz. Bu işlem etin terbiye olmasını sağlıyor. Etin rengi değişecektir endişe etmeyin.
İlgili 22 soru bulundu
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır? Hazırladığınız çiğ köfte cıvıksa ve kolay şekil almıyorsa biraz daha bulgur ekleyerek kıvamını toparlayabilirsiniz.
Çiğköfteye rengini veren asıl detay içine konulan isotun miktarıdır. İsotun oranı ne kadar fazla ise çiğköftenin rengi de o kadar koyu olacaktır. Kullanılan kaliteli bir isot çiğköfteye çok güzel bir koyuluk verecektir.
Bulgur, isot, salça, soğan, baharatlar ve maydanoz kullanılarak hazırlanan çiğköftenin güzel olmasını belirleyen en önemli özelliği bulgurdur ve bulgurun doğru şekilde ıslatılmış olması oldukça önemlidir. Kullanılacak olan bulgurun da özellikleri çiğköfte kalitesini belirler.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Çiğ köfte tepsisinin içine bir kilo esmer bulguru, hazırladığımız harcı, salça ve isot karışımları döküyoruz. Onun üzerine kurumuş ekmeğimizi, nar ekşisini, köriyi, pul biberi, sıkılmış bir tane limonu da ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Kıvamı ilk başlarda çok sulu ise biraz daha ekmek içi ekleyebilirsiniz.
1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Bu baharatlar: isot, kimyon, tarçın, tuz, karabiber, toz biber ( acı ya da tatlı damak tadınıza bağlı),yenibahar, kişniş, reyhan.
Derin bir tepside ince kıyılmış soğanlar, ezilmiş sarımsak, salçalar ve tuz hafifçe yoğurulur. Karışıma azar azar ince bulgur yedirilir ve bu esnada rendelenmiş domatesin üçte biri ve iki, üç parça buz eklenir.
Esmer Bulgurla Yapılan 5 Yemek
Çiğköfte; etsiz çiğköfte yapımında esmer bulgur veya diğer adıyla çiğ köftelik bulgur tercih edilir. Bunun nedeni esmer bulgurun hemen yumuşaması ve lifli yapıda olmasıdır.
Etli ya da etsiz çiğ köfte farketmez, çiğ köfte her beslenme türünden insanın tüketebildiği nefis tariflerden biri. Bu kez içine bolca ceviz eklenerek lezzetine lezzet katılıyor.
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz.
Öncelikle çiğköfte tepsisine ince bulgurumuz koyup üzerine bir buçuk bardak kadar soğuk su döküp ıslatıyoruz. Kesinlikle suyu çok olmamalı sadece ıslanacak kadar olmalı. ıslattığımız bulgurun üstünü kapatıp yarım saat kadar bekletiyoruz.
"Çiğ köftenin içerisinde patates hiç olur mu?" demeyin, çok da güzel oluyor! Ayrıca daha doyurucu olmasının yanı sıra patates, köfteye farklı bir aroma katıyor. Biz patatesli çiğ köftemiz de et kullanmadık. Siz dilerseniz en az 3-4 defa çekilmiş dana kıyma da ilave edebilirsiniz.
Bulgur, soğan, salça ve et yoğurma kabına alınıp eşit miktarda dağılacak şekilde yoğurulur. Domateslerin kabukları soyulup minik minik doğrandıktan sonra karışıma eklenir ve iyice yoğurulur. Yoğurt eklenip tekrar yoğurulur. Köfte kıvama gelince isot-zeytinyağı karışımı ve köfte baharatı eklenip yoğurulur.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Bir yoğurma kabına ince bulgur konur sıcak su ile ıslatılır ve 10 dakika beklenir. Sonra rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ince kıyılmış nane, isot, nar ekşisi eklenerek yoğurulur.
Gaziantep yöresinin eşsiz baharatları ile 7 (Kekik, Kimyon, Pul Biber, Toz Biber, Nane, Çemen ve Sumak )farklı baharatın ideal ölçülerde harmanlanarak hazırlandığı özel bir karışımdır. -Özellikle köftelerde, sucuk hazırlamakta ve et yemeklerinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri