Doğuştan kambur olarak dünyaya gelen Cihangir için babası Sultan Süleyman, cihanı sırtında taşıyan anlamına gelen Cihangir ismini vermiştir.
Kanuni Sultan Süleyman, Şehzade Mustafa'nın canını alırken istemeden de olsa gözünün nuru Şehzade Cihangir'in de ölümüne sebep oldu. Sultan Süleyman, iki oğlunu katletti ikisini de ecel elinden söküp aldı
Saraydaki gücünü gelecekte de sürdürmeye kararlı Hürrem Sultan, Cihangir'i hiçbir zaman sevmedi. Hürrem Sultani, güzel ve sağlıklı bir kadın olarak Cihangir gibi sakat bir evlat doğurmaktan hoşnutsuzdu. Bu hoşnutsuzluğunu sarayda çevresinden gizlemedi.
Şehzade Cihangir, bugün İstanbul'da Şehzadebaşı Camii'nde ağabeyi Şehzade Mehmet'in yanında yatıyor.
Dr. Ahmet Şimşirgil (Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü): "Hürrem Sultan'ın ölümüyle ilgili kaynaklara yansıyan bilgiler kulunç hastalığı olarak ifade edilir. Bugün doktorlar kulunç hastalığının öldürmediğini ifade ediyorlar. Hürrem Sultan, oğlu Cihangir'in ölümünden sonra büyük üzüntüler yaşadı.
İlgili 18 soru bulundu
Babası II. Selim padişah olduktan sonra da Manisa'da Sancakbeyi olan III. Murat, babası Selim'in vefatından sonra 22 Aralık 1574 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturmuştur.
Nikris hastalığı aslında hemen hemen erken dönem bütün Osmanlı padişahlarında görülen, kandaki üre asidinin kristalleşip bazı eklemlerde özellikle de diz ve ayak eklemlerinde birikerek iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktı.
Şehzade Cihangir (Osmanlı Türkçesi: شهزادة جيهانغير; d. 1531, İstanbul - ö. 1553, Halep), Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan beşinci oğlu.
şehzade cihangir bedensel özürlüdür küçüklüğünden beri kamburu olduğundan kanuni onu yanından ayırmaz ve sevgi göstermekten de çekinmez. kambur olduğu için babası kanuni sultan süleyman'ın kendisine "dünyayı taşıyan atlas" diye hitap ettiği şehzade.
Şehzade Cihangir İlk Seferine Çıktı!
I. Süleyman, nikâhlı eşi Hürrem Sultan'a büyük bir aşkla bağlı idi. Bu aşk o kadar derindi ki ilk önce onu kaideleri hiçe sayarak nikâhına aldı, sonra da ondan başka bir hatuna bakmaz oldu.
Haseki Sultanlık dönemi
Yine gelenek olduğu üzere annesi Mahidevran Sultan da oğluyla birlikte Saruhan'a gitti. 6 Ekim 1553 tarihinde Süleyman, Konya'da bulunan oğlu Mustafa'yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı inancıyla boğdurttu.
1553 yılında yapılan Nahçıvan Seferi'nde ağabeyi Şehzade Mustafa'nın öldürülmesinden çok etkilenen Şehzade Cihangir, bir süre sonra akli dengesini kaybetmeye başladı ve hastalandı; kısa bir süre sonra 27 Kasım 1553 tarihinde sefer sırasında Halep'te öldü. Ölümünden sonra babası 1.
Oğulları Şehzade Bayezid ile Şehzade Selim arasında yaşanan Konya Muharebesi'nde büyük oğlu Şehzade Selim'in taraftarı oldu.
Çok Sayıda Kişinin İlgisini Çeken Hürrem Yüzüğü
Hürrem Sultan'ın yüzüğü orijinaline sadık kalınarak imal edilir.
Buna göre 24 yasındaki şehzade 28 Ağustos 1553 tarihinde Halep'te vebadan dolayı ölmüştür. Na'şı Vezir-i 'azam Rüstem Paşa tarafından İstanbul'a getirtilen şehzade kardeşi Sultan Mehmed adına yapılan Şehzadebaşı Camii'sinde kendisine ayrılan yere defnedilir.
Hürrem Sultan'ın, Mehmed (1521) Selim (1524) Bayezid (1525) ve Cihangir (1531) isimli dört erkek[20], ayrıca Mihrümah isimli bir kız evladı dünyaya gelmiştir. Hürrem Sultan'ın Kanuni'den ilk çocuğu olan Şehzade Mehmed'i Hükümdarın tahta çıkmasından bir yıl sonra dünyaya getirdiği anlaşılmaktadır.
Gözden düşen Mahidevran Sultan, 1533'te Manisa Valiliği'ne atanan veliaht oğlu Şehzade Mustafa'nın yanına gönderildi. Hürrem Sultan'ın saraydaki pozisyonu Kanuni Sultan Süleyman'ın resmi nikahlı eşi olmasıyla arttı. Düğünün Şehzade Cihangir'in doğumundan sonra Haziran 1534'te gerçekleştiği düşünülmektedir.
Buna göre Şehzade Mustafa, Rüstem Paşa ve Hürrem Sultan'ın ittifakıyla, halk tarafından çok sevilmesine rağmen, babasının gözünden düşürüldü ve nihayet boğdurtuldu. Bu kurguya göre amaç, Sultan Süleyman'dan sonra tahta Hürrem Sultan'ın oğullarından birisinin geçmesini temin etmekti.
Daha önce Şehzade Mustafa'nın tahta çıkmasını engellemek için İbrahim Paşa'nın canına kast eden Hürrem Sultan hain emellerine ulaşmıştı. Hürrem Sultan 18 Nisan 1558 tarihinde eşi Kanuni Sultan Süleyman'dan 8 sene önce 52 yaşındayken öldü. Oğlu II. Selim'in tahta çıkışını göremedi.
Kamburumsu ince, zarif, şair ruhlu küçük oğlu Cihangirin de hayran olduğu büyük ağabeyi Mustafa'nın boğularak öldürülmesinin(1553) ardından henüz 22 yaşında iken ayni yıl (1553'de) kahrından öldüğü söylenir. Anneleri Hürrem ise ondan 5 yıl sonra henüz 52 yaşında iken (1558'de) ölmüş.
Kralların,zenginlerin hastalığı olarak bilinen gut, vakti zamanında Kanuni Sultan Süleyman ,Fatih Sultan Mehmet gibi Osmanlı padişahlarının da genetik hastalıklarından idi. Günümüzde ise bozulan beslenme alışkanlıklarından dolayı 40 yaş üstü erkeklerde ve menopoza giren kadınlarda sıklıkla görülebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri