Buna göre 24 yasındaki şehzade 28 Ağustos 1553 tarihinde Halep'te vebadan dolayı ölmüştür. Na'şı Vezir-i 'azam Rüstem Paşa tarafından İstanbul'a getirtilen şehzade kardeşi Sultan Mehmed adına yapılan Şehzadebaşı Camii'sinde kendisine ayrılan yere defnedilir.
Doğuştan kambur olması nedeniyle bizzat Kanuni tarafından "Dünyanın yükünü çeken" anlamına gelen Cihangir ismi verildi. Cihangir kamburunun yanı sıra, zayıf bir bünyeye sahipti. Belki ölüme bu denli yakın ve tahta da bir o kadar uzak olması nedeniyle Cihangir'in zengin bir iç dünyasıyla güçlü bir basireti vardı.
Doğuştan kambur olarak dünyaya gelen Cihangir için babası Sultan Süleyman, cihanı sırtında taşıyan anlamına gelen Cihangir ismini vermiştir.
Cihangir, doğuştan kamburdu ve birtakım rahatsızlıkları bulunuyordu. Kimi kaynaklarda Hürrem Sultan'ın bu nedenden dolayı Cihangir'i hiç sevmediğinden; kimi kaynaklarda ise tam aksine onu el üstünde tuttuğundan bahsedilir.
Tabiplerin isteği üzerine iklimi daha müsait olan Lahor'a giderken, yolda 28 Ekim 1627 günü öldü. Cesedi Ravi Nehri kıyısındaki, Şah Dârâ denilen yerde toprağa verildi. Daha sonra mezarının üstüne büyük bir türbe yapıldı. Âdil bir hükümdar olan Cihangir, alimleri sever, onlara izzet ve ikramda bulunurdu.
İlgili 28 soru bulundu
şehzade cihangir bedensel özürlüdür küçüklüğünden beri kamburu olduğundan kanuni onu yanından ayırmaz ve sevgi göstermekten de çekinmez. kambur olduğu için babası kanuni sultan süleyman'ın kendisine "dünyayı taşıyan atlas" diye hitap ettiği şehzade.
Saraydaki gücünü gelecekte de sürdürmeye kararlı Hürrem Sultan, Cihangir'i hiçbir zaman sevmedi. Hürrem Sultani, güzel ve sağlıklı bir kadın olarak Cihangir gibi sakat bir evlat doğurmaktan hoşnutsuzdu. Bu hoşnutsuzluğunu sarayda çevresinden gizlemedi.
Kanuni Sultan Süleyman'ın en sevdiği oğlu Şehzade Cihangir de bu zulme dayanamayacaktı. 1531 senesinde Hürrem Sultan'dan dünyaya gelen evladı Cihangir, Kanuni Sultan Süleyman üzerinde en büyük tesiri meydana getiren şehzadelerin başında geliyordu.
I. Süleyman, nikâhlı eşi Hürrem Sultan'a büyük bir aşkla bağlı idi.
Babası II. Selim padişah olduktan sonra da Manisa'da Sancakbeyi olan III. Murat, babası Selim'in vefatından sonra 22 Aralık 1574 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturmuştur.
Şehzade Cihangir (Osmanlı Türkçesi: شهزادة جيهانغير; d. 1531, İstanbul - ö. 1553, Halep), Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan beşinci oğlu. Babası I. Süleyman, hastalığı sebebiyle Şehzade Cihangir'i sancağa çıkarmayıp yanında tutmuştur.
Çok Sayıda Kişinin İlgisini Çeken Hürrem Yüzüğü
Hürrem Sultan'ın yüzüğü orijinaline sadık kalınarak imal edilir.
Şehzade Mustafa'ya çok düşkün olan Şehzade Cihangir de Sultan Süleyman ile sefere gitmiştir.
Kanunî Sultan Süleyman ömrünün son on beş yılını tedavisi imkânsız olan nikris hastalığının pençesinde geçirmişti[12].
Şehzade Cihangir İlk Seferine Çıktı!
Osmanlı sultanlarının mektupları, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nda saklanıyor. Arşivlerde, Kanuni Sultan Süleyman'ın tarihe damgasını vuran eşi Hürrem Sultan'a yazdığı aşk mektupları da bulunuyor.
Mohaç seferi sıralarında yazdığı bir mektupta Hürrem Sultan Kanuni'ye şu cümlelerle hitap etmektedir: “Benim Sultanım, Can-ı gönülden sevgili Şahım ve ruhu revanim”, “Ben cariyenizi hâkdan refi buyurdunuz”[23].
Kanuni Sultan Süleyman, tartışmasız Osmanlı Devleti'nin en kudretli padişahıydı. Onun iktidarını gölgeleyen en ihtilaflı yan şüphesiz ailesiydi. Muhteşem Süleyman, 2 öz evladını ve 6 torununu siyasi gerekçelerle katledecekti. Bilhassa katledilen torunların henüz çocuk olması ahali tarafından teessürle karşılanmıştı.
Kimi kaynaklarda on yedi kimilerinde dokuz yaşında saraya geldiği kayıtlıdır. Muhtemelen Yavuz Sultan Selim devrinde Kırım Türklerinin Dnester Nehri, Ukrayna veya Galiçya'ya yaptıkları bir akın esnasında esir alındı ve bu suretle Osmanlı sarayına geldi.
'Muhteşem Yüzyıl'da Hürrem Sultan'ı canlandıran Meryem Uzerli, 2013 yılında 'tükenmişlik sendromu' yaşadığı gerekçesiyle çekimleri yarıda bırakıp Almanya'ya gitti.
Haseki Sultanlık dönemi
Yine gelenek olduğu üzere annesi Mahidevran Sultan da oğluyla birlikte Saruhan'a gitti. 6 Ekim 1553 tarihinde Süleyman, Konya'da bulunan oğlu Mustafa'yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı inancıyla boğdurttu.
Mihrimah Sultan 1578 yılında yeğeni (kardeşi Selim'in oğlu ) III. Murat'ın saltanatı sırasında eceliyle öldü ve babası I. Süleyman'ın Süleymaniye Camii'ndeki türbesinde babasının yanına gömüldü. 2011 yılından beri yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinde Mihrimah Sultan karakterini oyuncu Pelin Karahan canlandırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri