Çikolata kisti tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında doğum kontrol hapları, progesteron içeren ilaçlar ve GnRH agonistleri yer alır. Doğum kontrol hapları, adet döngüsü sırasında endometriyal dokuların büyümesini azaltarak kistlerin büyümesini engeller.
ÇİKOLATA KİSTİ TEDAVİSİ
Çocuk isteği olmayan ve belirgin ağrı şikayeti olan hastalarda; Çikolata kistleri için kullanılan ilaçlar progesteron içerikli haplar, Doğum kontrol hapları, Ağrı kesiciler ya da GnRH agonist türevi depo ilaçlardır.
Çikolata kistlerinin ilaçla tedavisi başarısız olmaktadır. Sadece, ameliyat öncesi kistin küçülmesi ve ameliyatın daha kolay yapılması veya ameliyat sonrası dönemde ağrı şikayetinin giderilmesi ve tekrar oluşumunu önlenmesi için ilaçlar kullanılmaktadır.
Hormon tedavisi ile kistlerin büyümesi durdurulabilir. Sağlıklı beslenme, özellikle şeker, işlenmiş gıda ve et tüketimi yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenme çikolata kisti üzerinde olumlu etkiler sağlayabilir. Doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri kistlerin küçülmesini sağlayabilir.
Çikolata kisti hastalarında olan ağrılı adet kramplarının azaltılması için, steroid olmayan anti inflamatuar ilaçlar, ibrufen yada naproksen tarzı ağrı kesici ilaçların kullanımı tavsiye edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Belirtiler karın, kasık ve bel ağrıları şeklinde hissedilebilir.
Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Kist oluşan bölgenin tamamen temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir. Kistlerden arındırıldıktan sonra üremeyi sağlayan yumurtalıkların zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Endometriozis eğer erken dönemde teşhis edilirse, ilaçla kontrol altında tutulması mümkün olur. Eğer çikolata kistleri yaygınlaşmışsa ve hasta 35 yaş üzerindeyse, ameliyat tercih edilir. Çikolata kisti ameliyatı açık yöntemle yapılabileceği gibi tercihen laparoskopik (kapalı ameliyat) yöntemle de yapılabilir.
Çikolata Kisti Olanlar Ne Yememeli? Kızarmış yemekler, kuzu ve dana gibi kırmızı etler, doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler (süt ürünleri ve hazır paketli atıştırmalıklar), beyaz şeker içeren tüm besinler, nişastalı besinler (makarna, ekmek, patates, mısır) fazla tüketimi çikolata kisti oluşumunu hızlandırabilir.
Tüketilmesi Tavsiye Edilen Besinler
Yapılan araştırmalara göre başta çikolata olmak üzere şekerli gıdaların, et, buğday ve süt ürünlerinin azaltılmasının olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Çikolata kistinin neden olduğu ağrıları azaltmak için karbonhidrattan uzak durmak etkili olabilir.
Soğan Kürü, Prof Saraçoğlu'nun üst solunum şikayetlerinde, adet düzensizliklerinde, prostatite bağlı ağrılarda ve çikolata kistlerine karşı yardımcı ve destekleyici olarak önerdiği başlıca kürleri arasındadır.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Eğer çikolata kisti zamanında teşhis ve tedavi edilmezse çok daha büyük hacimlere ulaşıp yırtılabilir. Bu durumda içerisindeki sıvı hastanın karın boşluğuna yayılarak son derece ciddi komplikasyonlarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilir.
Çikolata kisti patlayan kadınlarda ani başlayan şiddetli karın, bel ve kası ağrısı oluşur. Bununla birlikte bulantı ve kusma görülebilir. Ultrasonda ise karın içerisinde sıvı ve büzüşmüş bir kist yapısı görülür. Kan testinde akut batın belirteçleri yükselir.
Yumurtalıklarda oluşan kistler; Endometriozis durumunda hali hazırda kan birikmesi olduğu için kanamalı akıntı görülebilir. Çikolata kistleri adet öncesinde ya da sonrasında görülen kahverengi akıntıya neden olabilmektedir.
Soğan: Çikolata kisti soğan kürü ile kısa sürede iyileştirilebilir. İbrahim Saraçoğlu'nun önerdiği soğan kürü için beyaz soğanı kaynatıp suyunu içmek yeterli olacaktır. 15 gün devamlı kürü uygulamak gerekli. Sonrasında küre bir müddet ara verilmelidir.
Çikolata kisti tedavisinde, hastaya bazı ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar, özellikle şiddetli ağrı gibi şikayetleri azaltmak için kullanılır. Regl dönemlerinde ortaya çıkan ağrılar için, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar reçete edilebilir. Gebelik düşüncesi olmayan hastalarda, hormon tedavisi de kullanılabilir.
Kişinin ailesinde endometriozis hastalığı olan birisi varsa, bu kişide hastalığın görülme riski normal popülasyona göre daha yüksektir. Ters yöne menstrüasyon olması: Adet kanamasıyla birlikte rahmi döşeyen endometrium dokusu vajina yoluyla vücuttan atılır.
·kırmızı et, trans yağ ve kahve tüketenlerin ise ters etki yaşayabileceğini öne sürmüştür. Çikolata kistini önlemek mümkün değildir. Ancak, uzmanlara göre; östrojen seviyelerini artıran gıdalardan ve kimyasallardan kaçınarak çikolata kisti geliştirme riskini azaltabilirler. Bu maddeler arasında kafein ve alkol bulunur.
Ca125 değerinin yüksek olması veya kist büyüklüğünün 5 cm'nin üzerinde olması durumlarında ameliyat düşünülebilir. Ameliyat öncesinde yumurtalık kapasitesi ultrason ve AMH ölçümü ile değerlendirilmeli ve yumurtalık kapasitesi düşük ve çocuksuz kadınlarda mümkün olduğunca ameliyattan kaçınılmalıdır.
Hastanın jinekolojik muayenesi sırasında bazen kasık bölgesindeki kitle elle bile hissedilebilir.
Sonuç olarak endometriozis gebeliğe engel olur. Fakat gebelik açısından bu hastalığı olmayan kadınların gebe kalma olasılığı ne kadar ise, çikolata kisti olan kadının gebe kalma olasılığı onun yarısıdır. Bu nedenle, çikolata kisti olan kadınlar gebe kalamazlar diye bir genelleme yapılamaz.
Boyutları 1 cm ila 15 cm aralığında olan çikolata kistleri, şiddetli sancılara, yumurtalıklarda, tüplerde veya rahimde yapışıklığa neden olabilir. Bu kistlerin varlığı, hamile kalmayı zorlaştırabilir ya da tersi senaryoda var olan kistlerin alınmasının ardından hastalar, hamile kalabilir.
Bu nedenle hastalığın yaygınlığı, ilk yada tekrarlayan ameliyat olması cerrahi süresini önemli derecede etkiler. Sadece yumurtalıkta sınırlı bir kiste müdahale 60-90 dakika sürerken, yaygın ve derin çikolata kisti hastalığında süre 270-300 dakika arasında sürebilir.
Çikolata kisti olan kadınların hamile kalmaları imkansız değil ve gebe kalmadan önce çikolata kistinin farkında olmayan birçok hasta var. Gebelik çikolata kistini tam olarak tedavi etmese de, gebelik sırasında çikolata kistleri baskılanabilir ve şikayetler genellikle azaltılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri