VUSLAT YÂHUT SÜREKSİZ SEVİNÇ (RECAİZADE MAHMUT EKREM) Recaizade Mahmut Ekrem'in dram türünde yazmış olduğu eseri. Vuslat Yâhut Süreksiz Sevinç, Tevfik Efendi konağında küçük yaşta alınan Vuslat ile evin oğlu Muhsin Bey arasındaki aşk hikâyesini konu alır.
Recaîzade Mahmut Ekrem'in “Bütün Eserleri”nin dördüncü cildi, onun piyeslerini içeriyor. Edebî hayatında şiirin ardından en çok eser verdiği tür tiyatro olan Recaîzade Ekrem'in dört piyesi vardır. Bunlar Afife Anjelik (1870), Atala (1873), Vuslat (1874) ve Çok Bilen Çok Yanılır (1916) adlarını taşıyor.
Vuslat: (tiyatro) Yazarın bu eserinde, Namık Kemal'in eseri olan “Zavallı Çocuk ” adlı tiyatro eserinin etkisinde kaldığı görülür. Ah Nejat: (şiir) 15 yaşındayken veremden ölen oğlunun anısına kaleme aldığı şiiridir; elem ve hüznün ağır bastığı bir şiirdir.
Vuslat Yahut Süreksiz Sevinç (1874)
R.Ekrem, kendisini hayata bağlayan Nijad'ın doğumundan üç yıl sonra kaleme aldığı Tefekkür'de (1887), hastalıklara tutsak kalmış iki evlâdından sonra dünyaya gelen oğlunun varlığıyla şenlenen ruhunu yansıtır.
İlgili 45 soru bulundu
Şairin önemli şiirlerinden birisi de Vuslat isimli şiirdir. Şair bu şiirde aşkın insanlar üzerinde bıraktığı etkileri incelemiştir.
Türk Dil kurumuna göre vuslat kelimesi sevdiğine kavuşmak olarak ifade edilmektedir. Hasret ile istediğine kavuşmak özlem gidermek anlamında kullanılmaktadır.
Her hafta pazartesi günü yayınlanan Vuslat dizisi bu akşam 44. bölümüyle ekranlara veda etti.
Dram (Yunanca: δρᾶμα dráma “Hareket”) trajedi, komedi veya trajikomedi türünde tiyatro eseri. Dramatik, epik ve liriğin yanı sıra üçüncü esaslı edebi türdür.
"Tiyatro" kelimesi piyesin temsil edildiği yere denildiği gibi, sahneye konulan oyuna da denir. Soruda adı geçen kelimeden bu mânâ kasdedilir. "Tiyatro", bu mânâda hakka, doğruya hizmet ederse caizdir.
Tarihi milattan önce 6.yüzyıla kadar uzanan tiyatro, duyguların, düşüncelerin ve durumların sahnede sergilenmesi esasına dayanır. Yunanca, theatron kelimesinden türemiştir, seyirlik yer anlamına gelir. Tiyatronun Antik Yunan'da bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlerde doğduğu kabul edilir.
Bilinen ilk tiyatro eseri M.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Aiskylos'a aittir. Bu eser normalde üç farklı oyundan oluşsa da sadece son oyun günümüze kadar ulaşmıştır. Son oyunda Zeus'un Prometheus'u ve insanları cezalandırması konusu işlenir.
E) RECAİZADE EKREM'İN VUSLAT'I
İlk denemesini Afife Anjelik ile 1870 de yapmıştır.
Vuslat Derneği 2002 yılında Erzurum'da faaliyete başladı. Kurulduğu günden bu yana mazlum coğrafyalarda çalışmalar yapmaya devam ediyor. 2012 yılından bu yana genel merkezi İstanbul'da bulunan Vuslat Derneği hizmette 20. yılına girdi.
Vuslatın başlangıcı kulun kendini Hak'tan uzaklaştıran her şeyden yüz çevirmesidir (zühd). Kul farz ve nâfile ibadetlerle Hakk'a yakınlaşır (takarrüb) ve nihayet sevdiğine kavuşur (vuslat). Kavuşmanın bir sonraki aşaması Hak ile dâimî birliktelik (ittisâl) makamıdır ki bir tür vahdet halidir.
Vuslat, girdiği aşk yolculuğa ile birbirinden zorlu badireler atlatan genç bir adamın hikayesini konu ediyor. Zengin bir ailenin veliahtı olan Aziz, karizmatik ve otoriter bir adamdır. Almanya'da doğup daha sonra ailesi ile birlikte Türkiye'ye dönen Aziz, aile şirketlerinin başına geçer.
anlamı aşktan daha ince bir şey yoktur. o yüzden de açıklanamaz, kontrol edilemez, karşı durulamaz, yön verilemez.
Kavuşma, sevgiliye kavuşma.
Yahya Kemal Beyatlı, Mehlika Sultan adlı şiirde ise yedi genç adamın rüyalarında gördükleri ve bir peri güzelliğine sahip Mehlika adındaki sultanı aramak üzere yaptıkları masalsı yolculuğu anlatmaktadır.
Tefekkür kelimesi TDK sözlüğünde yer alan bilgilere göre “düşünme, düşünüş” manasına gelir.
Tefekkür, İslam dininde günahlarını, evreni, varlıkları, doğayı, yaratıkları, kendini ve Allah'ı düşünmek; Allah'ın yarattığı varlıklardan, evrendeki düzenden ders çıkarmak demektir.
Fikr kelimesinden türetilmiş olan tefekkür dilimize Arapçadan geçmiştir. Bir mesele hakkında derin derin düşünmek ve sonuca varmak anlamına gelen kelime, İslam filozofları ve mutasavvıflar tarafından da sıklıkla kullanılmıştır. Tefekkür kelimeden türeyen mütefekkir ise hem filozof hem de düşünür demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri