Çikolata kisti 5- 6 cm sonrasında tehlike arz etmektedir. 5 cm'den küçük kistler genelde sorun yaratmazken, kistin büyümesi patlama ihtimalini arttırır.
Bazen 3 cm bazen 4 cm olabilen kistlerin boyutları 10 cm'ye kadar ulaşabilmektedir. Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Kist oluşan bölgenin tamamen temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir.
Ca125 değerinin yüksek olması veya kist büyüklüğünün 5 cm'nin üzerinde olması durumlarında ameliyat düşünülebilir. Ameliyat öncesinde yumurtalık kapasitesi ultrason ve AMH ölçümü ile değerlendirilmeli ve yumurtalık kapasitesi düşük ve çocuksuz kadınlarda mümkün olduğunca ameliyattan kaçınılmalıdır.
Kan testleri
CA 125 ve CA 19.9 gibi bazı tümör belirteçleri çikolata kisti varlığında yükselebilir. Bu çikolata kistinizin kansere dönüştüğü anlamına gelmez. Bu kan tahlillerinin yüksekliğinde düzenli kontrol ile kan seviyeleri takip edilir.
Döngüsel olarak büyür, genişler, olgunlaşır ve zamanla dökülür. Bu yapım ve yıkım döngüsü nihayetinde dokunun işgal ettiği bölgelerde de çeşitli düzeylerde hasara neden olarak hastalık semptomlarını meydana getirir. Çikolata kisti toplumda sık görülen sağlık sorunları arasında yer alır.
İlgili 32 soru bulundu
Belirtiler karın, kasık ve bel ağrıları şeklinde hissedilebilir.
Çikolata kisti adet gecikmesi, kısırlık gibi durumlara neden olmaktadır. Küçük kistlerde cerrahi tedavi yapmadan tüp bebek uygulanabilir. Ancak büyük kistlerde tüp bebek tedavisi öncesi kistlerin tedavi edilmesi gebe kalma şansını arttıracaktır. Çok büyük kistler hamileliğe engeldir.
ÇİKOLATA KİSTİ KÜÇÜLTÜLEBİLİR Mİ? Kistlerin küçülmesi ile hamileliğin görülme şansı da yükselmektedir. Çikolata kistleri genel olarak kendiliğinden küçülmeleri sık görülmemektedir. Ancak çeşitli ilaç kullanımı veya beslenmede değişiklik sonucunda kistlerde küçülme görülebilir.
Eğer 35-50 arasında bir rakam varsa bu hastanın kontrol altında olması gerekir. 50 düzeyi üzerindeki değerlerde yumurtalık kanserinden şüphelenilir. Ancak her yumurtalık kanserinde de CA 125 yüksek çıkmayabilir.
Çikolata kistlerinin ilaçla tedavisi başarısız olmaktadır. Sadece, ameliyat öncesi kistin küçülmesi ve ameliyatın daha kolay yapılması veya ameliyat sonrası dönemde ağrı şikayetinin giderilmesi ve tekrar oluşumunu önlenmesi için ilaçlar kullanılmaktadır.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Çikolata kistinin nedeninin tam olarak bilinmediğine, adı tatlı olsa da hastalığın tehlikeli olduğuna dikkati çeken Çiftçi, "Korkulacak bir hastalıktır ve tedavi edilmediğinde hastaların yarısında yumurtalık rezervini ve tüplerin yapısını bozarak çocuk sahibi olmayı engellemektedir.
Hastanın jinekolojik muayenesi sırasında bazen kasık bölgesindeki kitle elle bile hissedilebilir.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Follikül kisti: Gençlerde en sık rastlanan yumurtalık kist tipidir. Genelde bulgu vermezler, ancak adet gecikmesine neden olabilmektedir. Gelişen yumurta hücresinin çatlamaması ve büyümeye devam etmesi sonucu oluşur. Büyüklükleri genelde 2-3 santimetredir ve tedavi gerektirmez.
Eğer çikolata kisti belirtileri hastanın hayat kalitesini bozuyorsa, ilaç tedavisine rağmen hastanın şikayetleri geçmediyse, hastanın çocuk istemi varsa veya çikolata kistinde patlama (kist rüptürü) veya kistin kendi etrafında dönmesi (torsiyon) gibi acil ameliyat endikasyonu varsa çikolata kistinin ameliyat edilmesi ...
CA-125 testi.
Rahim kanseri olan bir hastada aynı zamanda yüksek CA-125 değerleri olması bu hastalığın rahim dışına çıktığının bir göstergesi olabilir. Bazı hekimler tedaviye başlamadan Ca-125 değerlerini ölçebilirler ve tedavi sonrasındaki değerler ile karşılaştırarak tedaviye verilen yanıtı değerlendirebilirler.
Ca-125 yüksekliği normalden fazla çıktığında iyi huylu bir tümör olabilir. Bunun yanı sıra, test sonucu peritoneal, endometriyal ya da fallop tüpü kanserlerinin olacağı anlamını da taşır. Bundan dolayı doktor, teşhisi netleştirmek amacı ile birbirinden farklı test veya prosedür önerebilir.
Test hakkında en çok merak edilen ayrıntılar arasında CA 125 test adetliyken de yapılabilir mi olmasıdır. Bu testin adetliyken yaptırılmaması önerilir.
Tüketilmesi Tavsiye Edilen Besinler
Yapılan araştırmalara göre başta çikolata olmak üzere şekerli gıdaların, et, buğday ve süt ürünlerinin azaltılmasının olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Çikolata kistinin neden olduğu ağrıları azaltmak için karbonhidrattan uzak durmak etkili olabilir.
Çikolata kisti belirtilerini yaşıyorsanız; muayene ve kesin teşhis için ultrason gerekmektedir. Genellikle endometriozis ultrason ile belli olmaktadır. Ancak; ultrasonda görülen her kistin türünü saptamak mümkün olmayabilir. Kesin tanı için ek prosedürler de uygulanabilir.
Soğan Kürü, Prof Saraçoğlu'nun üst solunum şikayetlerinde, adet düzensizliklerinde, prostatite bağlı ağrılarda ve çikolata kistlerine karşı yardımcı ve destekleyici olarak önerdiği başlıca kürleri arasındadır.
Kapalı endometriozis ameliyatı kaç gün sonra iyileşir? Laparoskopik (kapalı) çikolata kisti ameliyatı sonrası iyileşme süresi ortalama 1 ila 2 hafta arasındadır.
Her çikolata kisti kansere dönüşüyor demek yanlış bir teşhis olur. Endometriozis ve yumurtalık kanseri ilişkisi, biyolojik ve katılımsal mutasyon açısından değerlendirilmiş ancak iki sağlık sorunu arasında sebep-sonuç bağlantısı oluşturacak kuvvetli bir delile rastlanmamıştır.
Çünkü çikolata kistleriyle beraber fallop tüplerinde yapışıklık ve tıkanıklık sık gözlenmektedir. Çikolata kisti menopoz döneminde geçer mi? Birçok kadın için endometrioma (çikolata kisti) ve endometriosis ile ilgili semptomlar menopozdan sonra düzelecektir. Bununla birlikte bu her zaman kesin değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri