Rahim içinde bulunan ve endometrium adı verilen dokunun, rahim boşluğu dışına yerleşmesiyle oluşur. Bu dokular büyüyerek kist haline gelebildiği için ve içeriği çikolata renginde olduğundan halk arasında hastalığın adı çikolata kisti olarak da bilinir.
Miyomlar üreme çağındaki birçok kadında görülebilen ve rahim kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu yapılardır. Nadiren de olsa miyomlar kötü huylu olabilirler. Kistler ise iyi veya kötü huylu olabilen tümörlerdir ve yumurtalıklardan kaynaklanır. Kist ve miyom aynı şeyler değildir.
Kist içinde biriken kan, aylar, yıllar sonra koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelir. Bu benzerliğinden dolayı “çikolata kisti” adı verilmiştir.
Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olan çikolata kistleri, açık cerrahiye gerek kalmaksızın girişimsel radyolojiyle uygulanan "Skleroterapi" diye isimlendirilen tedaviyle yok ediliyor.
4 cm çikolata kisti ve daha büyük olanların ameliyatla alınması tavsiye edilir. 5-6 cm aralığındaki kistler çok tehlikeli olarak kabul edilir. Çünkü bu durumda çikolata kisti patlaması ihtimali vardır. Eğer kistler patlar ise acil ameliyat gerekebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Kist oluşan bölgenin tamamen temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir. Kistlerden arındırıldıktan sonra üremeyi sağlayan yumurtalıkların zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Çikolata Kisti (Endometrioma) Tanısı
Muayene sırasında saptanan yumurtalık kistlerinin ayırıcı tanısında transvajinal ultrasonografi çok önemli rol oynar. Çikolata kistlerinin tanısı ultrasonografi ile konulabilmektedir. Ultrason ile tümoral kist olma olasılığı varsa ameliyat yapılması gerekir.
Belirtiler karın, kasık ve bel ağrıları şeklinde hissedilebilir.
Çikolata Kisti Olanlar Ne Yememeli? Kızarmış yemekler, kuzu ve dana gibi kırmızı etler, doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler (süt ürünleri ve hazır paketli atıştırmalıklar), beyaz şeker içeren tüm besinler, nişastalı besinler (makarna, ekmek, patates, mısır) fazla tüketimi çikolata kisti oluşumunu hızlandırabilir.
Tedavi edilmemiş olan çikolata kistleri, kadınlarda görülen kısırlığın en önemli sebeplerinden biridir. Kadınların çocuk sahibi olmasını engeller. Üstelik vücutta başka bölgelere yayılma riski olduğundan, ilerleyen zamanlarda çikolata kistinin vereceği zarar nedeniyle, yumurtalıklar bile kurtarılamaz.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Soğan Kürü, Prof Saraçoğlu'nun üst solunum şikayetlerinde, adet düzensizliklerinde, prostatite bağlı ağrılarda ve çikolata kistlerine karşı yardımcı ve destekleyici olarak önerdiği başlıca kürleri arasındadır.
Çikolata kisti, çocuk sahibi olamayan kadınlarda %17 oranında görülmektedir. Hastalık, karın boşluğunda inflamasyon oluşturması, tüp ve yumurtalıklarda yapışıklıklara yol açması nedeniyle rahim iç duvarının gebeliğe uygunluğunu bozmakta ve yumurtalık rezervinin azalmasına, dolayısıyla da kısırlığa yol açmaktadır.
Kan testleri
CA 125 ve CA 19.9 gibi bazı tümör belirteçleri çikolata kisti varlığında yükselebilir. Bu çikolata kistinizin kansere dönüştüğü anlamına gelmez. Bu kan tahlillerinin yüksekliğinde düzenli kontrol ile kan seviyeleri takip edilir.
Çikolata kisti belirtilerini yaşıyorsanız; muayene ve kesin teşhis için ultrason gerekmektedir. Genellikle endometriozis ultrason ile belli olmaktadır. Ancak; ultrasonda görülen her kistin türünü saptamak mümkün olmayabilir. Kesin tanı için ek prosedürler de uygulanabilir.
Çikolata kisti tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında doğum kontrol hapları, progesteron içeren ilaçlar ve GnRH agonistleri yer alır. Doğum kontrol hapları, adet döngüsü sırasında endometriyal dokuların büyümesini azaltarak kistlerin büyümesini engeller.
·kırmızı et, trans yağ ve kahve tüketenlerin ise ters etki yaşayabileceğini öne sürmüştür. Çikolata kistini önlemek mümkün değildir. Ancak, uzmanlara göre; östrojen seviyelerini artıran gıdalardan ve kimyasallardan kaçınarak çikolata kisti geliştirme riskini azaltabilirler. Bu maddeler arasında kafein ve alkol bulunur.
Kişinin ailesinde endometriozis hastalığı olan birisi varsa, bu kişide hastalığın görülme riski normal popülasyona göre daha yüksektir. Ters yöne menstrüasyon olması: Adet kanamasıyla birlikte rahmi döşeyen endometrium dokusu vajina yoluyla vücuttan atılır.
Uzun süren bu ağrıların temelinde çikolata kisti yatıyor olabilmektedir. Kişiler bu rahatsızlığı fark edip tedavi için doktora danıştıkları zaman genel şikayetleri arasında sosyal etkinliklerden uzak, sıkça halsiz ve yorgun hissetmeleri yer almaktadır.
Hastanın jinekolojik muayenesi sırasında bazen kasık bölgesindeki kitle elle bile hissedilebilir.
Yumurtalık Kisti Varken Cinsel İlişkiye Girilir mi? Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir.
Çikolata kisti olan kadınların hamile kalmaları imkansız değil ve gebe kalmadan önce çikolata kistinin farkında olmayan birçok hasta var. Gebelik çikolata kistini tam olarak tedavi etmese de, gebelik sırasında çikolata kistleri baskılanabilir ve şikayetler genellikle azaltılır.
Çikolata kistlerinin ilaçla tedavisi başarısız olmaktadır. Sadece, ameliyat öncesi kistin küçülmesi ve ameliyatın daha kolay yapılması veya ameliyat sonrası dönemde ağrı şikayetinin giderilmesi ve tekrar oluşumunu önlenmesi için ilaçlar kullanılmaktadır.
ÇİKOLATA KİSTİ KÜÇÜLTÜLEBİLİR Mİ? Kistlerin küçülmesi ile hamileliğin görülme şansı da yükselmektedir. Çikolata kistleri genel olarak kendiliğinden küçülmeleri sık görülmemektedir. Ancak çeşitli ilaç kullanımı veya beslenmede değişiklik sonucunda kistlerde küçülme görülebilir.
Bu nedenle hastalığın yaygınlığı, ilk yada tekrarlayan ameliyat olması cerrahi süresini önemli derecede etkiler. Sadece yumurtalıkta sınırlı bir kiste müdahale 60-90 dakika sürerken, yaygın ve derin çikolata kisti hastalığında süre 270-300 dakika arasında sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri