Kepeğin, gençler ve yetişkinlerde en sık görülen belirtisi, genellikle beyaz ve yağlı yapıdaki ölü derilerin omuzlarda pul pul dökülmesidir. Kış ve sonbahar aylarında ev içindeki hava sıcaklığı ile dışarıdaki hava sıcaklığı arasında farklar oluştuğu için cilt kurur, bu nedenle kepek sorunu da artabilir.
Kepek, saç derisinde kaşıntıya sebep olan, pul pul dökülen deri hastalığı olarak tanımlanabilir. Kafa derisini etkileyen bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Beyaz deri pulları, kırmızı cilde sebep olur. Yaş, stres gibi faktörler kepeğe neden olabilmektedir.
Beyaz renkli, yağlı, pul pul dökülen ölü deriler olarak tanımlayabileceğimiz kepek, pek çok nedenden ötürü oluşabilir.
Genellikle geçici ve zararsız bir durumdur ve iki ay içerisinde kendiliğinden kaybolur.
Fazla şampuanlamak saç derisini kurutup pullanmasına sebep olurken saçları daha az yıkamak ise kirin saç derisi üzerinde birikip iritasyon yaratması ve deri atmalarına sebep olabilir. Dolayısıyla kendiniz için optimum bir duş rutini belirlemeyi es geçmeyin.
İlgili 31 soru bulundu
Sıcak su saç derisinin kurumasına yol açtıktan sonra kepeğe de sebep olabilir. Ayrıca kuru cilt gibi kuru saç derisi de dökülebilir ve bu da saç kökleri için iyi değildir. Saç dökülmesine de sebep olabilir. Ilık suyla duş almak saçları daha parlak ve canlı yapar.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
Kepeğe karşı olan şampuanları tercih edip, ılık suyla saçlarınızı haftada 2 ya da 3 defa yıkamayı deneyebilirsiniz. Saçların sık sık şampuanla yıkanması ve soğuk su kullanılması da kepek oluşumunu olumsuz etkiler.
Hormonlarınız ergenlik sırasında değiştiğinden, sebase bezleriniz de vücudunuzun ürettiği sebum miktarını artırır. Daha fazla sebum, daha fazla oleik asit anlamına geldiği için, nüfusun oleik asite karşı hassas olan %50'lik kesiminin içindeyseniz, kepeği ilk defa bu dönemde deneyimlemeniz olasıdır.
Tuz: Şampuandan önce sıradan sofra tuzunun aşındırıcılığı kepekten kurtulmanız için iyi bir çaredir. Tuzluk alın ve kuru olan saç derinize biraz tuz serpin. Sonra, saç derinize masaj yaparak tuzu yedirmeye çalışın. Kuru ve pul pul olan saç derinizi şampuan uygulaması için hazır hale getirmiş olacaksınız.
Egzama; kaşıntı, kızarıklık, sızıntı, kepekli lezyonlar şeklinde kendini belli eden iç ve dış etkenlerin uyarısıyla deride oluşan yangısal reaksiyon olarak tanımlanmaktadır.
Saçlardaki kepek, pek çok kişinin yaşadığı yaygın bir sorundur. Kepek, saç derisindeki hücrelerin hızlı bir şekilde yenilenmesi sonucu oluşurken saçlı deride kaşıntı, kızarıklık, tahriş gibi problemlere yol açabilir.
Kepek sorunu bebeklerde de oluşabilmektedir. Bebekte kepek problemi halk arasında “konak” olarak bilinir ve geçici bir durumdur. Konak 1-2 ay sürer ve kendiliğinden geçer; herhangi bir ilaç kullanımı önerilmez.
Kepeklenme Kuru Saç Derisi Sebebiyle Olur
Bu durum da saç derisinde kaşıntı ve pullanmaya hatta ciltte soyulmalara yol açar. Nedeni ise dermatit ile bağlantılı olan Malassezia mayasının saç derisindeki sebum (yağ) ile beslenmesidir.
Güneş, saç boyama sıklığının azaltılmasını belirtirken, dermatolog Zerrin Baysal ise kimyasal boyalar gibi doğal gibi gözüken boyaların da baş ağrısı, saçlı deride sulantılı yaralar, kepeklenme, kuruma ve kopmaya neden olacağını belirtti.
Banyoya girmeden önce saçlarınızı ıslatın ve bir çay bardağı içerisine biraz sirke ve biraz limon suyu dökerek saçlarınıza 4-5 dakika kadar masaj yapın. Ardından saçınızı veya banyonuzu yapın. Saçlarınız kuru halde iken saç diplerinize tuz ile masaj yapın. Daha sonra şampuan ile yıkayarak durulayın.
Evet, zeytinyağı, limon suyu, sirke, yoğurt maskesi ve aloe vera gibi doğal bileşenlerle hazırlanan karışımlar kepeği tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Elma ya da üzüm fark etmez, sirke de kepek sorununu ortadan kaldırmada başta gelen isimlerden. Genişçe bir kabın içine ılık su doldurun, ardından içine sirke koyup karıştırın. Saçlarınızı güzelce yıkayıp duruladıktan sonra hazırladığınız bu sirkeli suyla da saçlarınızı güzelce durulayın.
Saçı Çok Ya Da Az Yıkama
Saçı çok yıkamak da az yıkamak da kepeğe neden olabilir. Saçta neden kepek olur diye merak eden birçok kişi, saçın kirli olmasından dolayı bu sorunu yaşadığını düşünebilir. Ancak bunun pislikle ilgisi yoktur. Çok ya da az yıkamak kepeklenmeye neden olabilir.
Saçlar yıkandıktan sonra iyi durulamamak da kepek nedeni değildir. Bu tip kepeklenmenin koyu renk elbiseler üzerindeki pasaklı görünümü dışında bir zararı yoktur. Kesin ve köklü olarak tedavi edilemese de özel kepek şampuanları ve losyonları ile uzun süre kepeksiz kalınması sağlanabilir.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Zeytinyağının saçlar üzerindeki en güzel etkilerinden biri kepekleri sorunu ortadan kaldırabilmesi. Onun bu etkisinden faydalanabilmek için düzenli aralıklarla, örneğin 7 günde 1 olacak şekilde saçlarınıza zeytinyağını uygulayıp en az 2 ila 4 saat arası bekletip ardından güzelce yıkayıp durulayabilirsiniz.
Limon suyunun ardında yatan fikir, saç derisinin pH düzeyini – asit derecesini– artırması ve kepeğe neden olan Malassezia globosa mikrobuna karşı koruma sağlamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri