Çikolata; kakao likörü, kakao yağı, şeker ve sütün çeşitli yüzdelerle imal edilmiş katı bir ürünüdür. Çikolataların çoğu kakao, kakao yağı veya diğer yağlar ve şekerin bileşiminden oluşurlar. Sütlü çikolata ayrıca konsantre süt ya da süt tozu içerirken, beyaz çikolata kakao yağı şeker ve kakaosuzdur.
Mandıra ürünü veya süt ürünü sütten elde edilen yiyecek veya içecek olarak tanımlanır. Bu ürünlerin üretildiği yere mandıra adı verilir. İşlenmemiş süt genellikle inekten elde edilir; koyun, keçi, manda, at vb. memelilerden de elde edilebilir.
Ama süt çeşitleri arasında, keçi sütü, koyun sütü, manda sütü, kısrak sütünün yanında, organik süt, yarım yağlı süt, light süt, laktozsuz süt, devam sütü, çocuk sütü, soya sütü, aromalı süt gibi çeşitleri de bulunmaktadır.
Yoğurt, sütün mayalanmasıyla oluşan, beyaz koyu kıvamda bir süt ürünüdür. Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılır. En iyi yoğurt koyun ve manda sütünden yapılır.
İlgili 21 soru bulundu
Ayrıca dondurma yapımında kullanılan sütün bileşiminde bulunan proteinler esansiyel amino asitleri yeterli ve dengeli bir biçimde içermekte ve dondurmada süte göre daha fazla yağ ve protein bulunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı dondurma beslenme ve kalori bakımından önemli bir süt ürünü olduğu ifade edilmektedir.
Süt ve süt ürünleri grubunda; içme sütü, yoğurt, peynir ve süt tozu gibi sütten yapılan besinler yer almaktadır. Yetişkin bireylerin her gün 3 porsiyon, çocukların, adolesan dönemi gençlerin, gebe ve emzikli kadınlarla menopoz sonrası kadınların ise 2-4 porsiyon arasında süt ve ürünlerini tüketmeleri gerekiyor.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Süt, kalori/yogurt-tam-yagli">yoğurt, ayran, peynir, sütlü tatlılar, kefir gibi süt ürünleri bu grupta yer alır.
Yine kefir, asidofiluslu süt, krema gibi süt ürünleri de beslenme ve sağlık açısından önemli süt ürünleridir.
Sütün Yerini Alabilecek Gıdalar :
Tariflerde sütü eşit miktarda su, meyve suyu , zenginleştirilmiş soya , pirinç , badem veya kenevir ile değiştirin. Tereyağı yerine sütsüz margarin kullanın. Süt içermeyen soya yoğurdu ve soya peyniri deneyin. Bazı vegan yoğurtlar ve peynirler iyi seçenek olabilirler.
Bitki bazlı süt alternatifleri baklagiller (soya), tahıllar (yulaf, pirinç), kuruyemişler (badem, hindistancevizi), tohumlar (keten, kenevir) veya diğer tahıllardan (kinoa, teff) yapılabilir. Bazı ürünler, süt sütüne benzer hale getirmek için kalsiyum ve D vitamini ile takviye edilirken, diğerleri değildir.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri yemeyenlere ise veganlar denir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Günlük diyetimizde yer alan dört önemli besin grubundan birisi olan süt ve süt ürünlerinin özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından tüketilmesini mutlaka öneriyoruz. Süt içerisinde bulunan B2, B12, A vitaminleri, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi önemli kaynaktır.
Peki, laktozsuz süt ne işe yarar? Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır. Laktozsuz süt besin değeri açısından diğer sütlerle aynı özellikleri taşır ancak içimi ve sindirimi daha kolaydır.
Doğum sonrası anne sütü ile beslenen bebeklerin daha uzun boya sahip olduğu bilinmektedir.
Kaşar peyniri her peynir çeşidi gibi yüksek besin değerine sahip bir süt ürünüdür. Yüksek oranda protein, sodyum ve potasyum deposu olan bu peynirde aynı zamanda A vitamini ve demir de bulunur.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Süt, bileşimi nedeniyle mikroorganizma gelişimi için çok uygun bir ortamdır; bu nedenle gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler açısından en riskli gıda grupları arasında yer almaktadır.
MALZEMELER 2 litre süt 1 paket krema 1 su bardağı şeker Yarım kavanoz nutella (200 gram) 2 paket bitter çikolata (120 gram) YAPILIŞI Öncelikle sütü, kremayı ve şekeri tencereye alıyoruz iyice karıştırıp kısık ateşte kaynatıyoruz. Tam tamına 1 saat boyunca kaynatmaya devam ediyoruz.
Kakaolu dondurma tatlı isteğini en iyi karşılayan yiyecektir. Masum kalorisiyle çikolata isteğinizi bastırır ve güzel bir tatlı yemiş hissi verir. Üstelik süt ile yapılması sebebiyle protein açısından da zengindir.
Çilekli Dondurma (Ev Yapımı) Tarifi Nasıl Yapılır? Çilekleri iyice yıkayın. Suyunu süzüp parçalayıcıya alıp üzerine şekeri katıp püre haline getirin. Ayrı bir kapta süt ve kremşantyi çırpıp üzerine çilek püresini koyalım ve kaşık ile karıştıralım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri