Argo kelimelerden biri olan cillop, günlük hayatta da sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Parlak ve pürüzsüz anlamına gelen sözcük genellikle ''gibi'' edatıyla birlikte kullanılır.
Cıncık sözcüğü argoda cam ve cam parçası anlamında da kullanılır. Bunun yanında cıncık sözcüğü Adana yöresinde yaygın bir şekilde züccaciye yerine kullanılır. Hatta züccaciyeye de cıncıkçı denir.
Cillop kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
babalarımızın misket veya bilye yerine kullandıkları sözcük.
Argo kelimelerden biri olan cillop, günlük hayatta da sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Parlak ve pürüzsüz anlamına gelen sözcük genellikle ''gibi'' edatıyla birlikte kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
Cillop gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: parlak, pürüzsüz, tertemiz.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan cillop kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.
Eski Türkçe çulık “orta boy bir kuş, çulluk” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Rumca bir kelime olan hoyrat ifadesi insanlar için de kullanılmıştır. Hoyrat insan ne demek sorusuna ise, kaba ve kırıcı insan cevabını verebiliriz. Hoyrat davranmak ise, kaba davranmak anlamına gelir.
adanada "cıncık" diye okunan ve yazılan kelime parlak cam anlamında kullanılır. yeni traş olan birine "cıncık gibi olmuşsun" diyebilirsiniz, çevreden "arabaya bak cıncık gibi", "evi temizledik, cıncık gibi oldu" vb. duyabilirsiniz.
Misket, Bursa'da cilli olarak adlandırılır. Bilye (İtalyanca: (biglia)“bilya” okunur), misket dışında Ege yöresinde meşe, Balıkesir'in Susurluk, Bandırma ve Erdek gibi Güney Marmara ilçelerinde "garit" olarak da adlandırılmaktadır. Sivas bölgesinde de "cıncık" ismini alır.
Küçük üzüm salkımı anlamında kullanılan önemli bir kelimedir.
Bu deyim ise çok akıllı ve becerikli insanları betimlemek için kullanılmaktadır. Bazı kişiler son derece akıllı ve zeki olmaktadır. Bu kişileri tabir etmek ise cin gibi deyimi kullanılır.
türkçede "karışıklık, kargaşa" gibi anlamlara gelen sözcüktür. belki de bu kelime "cangıl cungul" ikilemesindeki gürültü anlamının bir tezahürü olarak kargaşa-karışıklık semantiğini sağlamış olabilir.
Jingle ya da Cingıl, arka planda çalan müzik eşliğinde ve akılda kalıcı reklam amaçlı bir slogandır. Radyo ve televizyon reklamlarında sıklıkla kullanılır. Bazıları soru veya ünlem ifadesi içeren sloganlarken, bazılarında ise kafiyenin ön planda olduğu devrik cümleler görülür.
Ankara'nın Mamak ilçesine bağlı bir semttir. Misket,Çağlayan ve Şahintepe mahallerini içine alan bir semttir.
Misket, ya da diğer adıyla bilye; cam, metal, kemik gibi malzemelerden yapılan küre şeklindeki cisimlere verilen addır.
Misket kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Misket kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı muscat şeklindedir.
urfa yöresinde ufak tefek, kısa boylu kimseler için kullanılır kındırık tabiri. adana-tarsus bögesinde aralık anlamına gelen kelime. örnek : kapıyı kındırık bırak.
geçişli f. (< çit-i-mek) E. T. Türk. ve halk ağzı. Yırtıkları örmek, dikmek, iliştirmek, sıkıca birleştirmek, çitmek2.
Mini Adana Sözlüğü-4 Manık: Kedi yavrusu. Mısmıl: Düzgün.
Uzun süreli ilişkilerden kaçınan hovarda kişilere çapkın denir. Eski Türkçe bir sözcük olan çapkın, ''çapmak'' fiilinden türetilmiştir. Çapmak sözcüğü koşmak anlamına gelir. Bununla birlikte, eski Türk toplumlarında, tek bir şeyde karar kılamayan, sürekli fikir değiştiren kişiler de çapkın olarak nitelendirilirdi.
(ﺣﺼﻴﻦ) sıf. (Ar. ḥaṣānet “bir yer sağlam olmak”tan ḥaṣіn) Sağlam, kuvvetli, müstahkem (yer): “Kal'a-yı hasin.” “Mevki-i hasin.” Def'-i Ye'cûc-i gama eşiğidir sedd-i sedîd / Men'-i ceyş-i eleme dergehidir hısn-ı hasin (Bâkî).
Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse eseri de aynı şekilde özgün kabul edilir.
Osmanlı Türkçesi كهنه (kühne) sözcüğünden devralındı, Farsça کهنه (kuhne) sözcüğünden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri