Bazı botanikçiler, bademin Prunus cinsinin bir türü olarak kabul ederler. Prunus amygdalus Batsch. 1964 yılında Uluslararası Botanik Kongresinin Botanik Adlandırma genel komitesinde hangi ismin kullanılacağı kararlaştırılmış ve sonuç olarak kültür bademleri için Prunus dulcis (Miller) ismi önerilmiştir.
Latince adı Prunus dulcis olan badem, Gülgiller familyasından, meyvesi tazeyken de, kurutulmuş haliyle de yenebilen bir ağaç türüdür. Oldukça lezzetli ve yararlı olması, bademin en değerli kuruyemiş çeşitleri arasında yer almasına neden olmaktadır.
Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad. Daha çok badem için kullanılan çağlanın tüketimi Türkiye, İran, İsrail ve Arap ülkelerinde yaygındır, ancak diğer ülkelerde yer alan etnik marketlerde de bulunabilir.
Badem çeşitleri; El Bademi, Diş Bademi, Taş Bademi olarak 3 sınıfa ayrılmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir. İstenilen tüm şehirlerde hemen hemen badem yetiştirmek mümkündür.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, baharı müjdeleyen ekşi ve nahoş tatlı bir meyve.
Ne plus Ultra
Kabuğu yumuşak ve açık renkli olduğundan özellikle kabuklu olarak satış için tercih edilen bir bademdir. İç dolgundur. İç randımanı % 50-60, çift badem oranı ise % 15-30'dur.
Farsça aynı anlama gelen bādām veya bāyām بادام/بايام sözcüğünden alıntıdır.
Geleneksel tarife göre üstünde bir adet acı badem bulunur, ismi de buradan gelmektedir. Acıbadem her zaman bulunamadığı için onun yerine badem özü kullanılır. Bu bisküviler Türkiye'de birçok pastanede satılmaktadır. Ayrıca evlerde de yaygın şekilde yapılır.
Badem meyve türlerinden en erken çiçek açan ola- rak bilinmektedir.
almond i. amygdal [obsolete] i.
Bölen. Vücudun içindeki bazı uzuvları ayıran karın zarı gibi zarların adı. Haczeden. Borcunu ödeyemeyenin diğer mallarına el koyan.
Badem çeşitleri tatlı ve acı badem olarak ikiye ayrılır. Acı badem, badem yağı, yemeklere lezzet katmak için kullanılmaktadır. Tatlı badem ise genelde çiğ olarak tüketilmektedir. Bademin bir yan ürünü olan badem sütü aynı zamanda lezzetli bir içecek ve inek sütüne alternatif besindir.
Çağla, kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olarak tanımlanabilir. İlkbaharın başından Haziran'a kadar bulunabilen çağla, içerisinde birçok besin değeri barındırır. Ekşi ve asidik bir tada sahiptir. Antioksidanlarla yüklü olan çağlanın sağlık açısından birçok faydası bulunur.
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Yerli badem
Yaklaşık 100-150 yıllık badem ağaçlarıdır. Genetiği ile hiç oynanmamıştır. Yerli badem oldukları için tarımsal ilaçlama, gübrelemeye ihtiyaç duymamaktadır.
Dünyada tescillenmiş ve başka hiçbir yerde bulunmayan Datça badem çeşitleri, bilinen 82 çeşit türden fazla badem türü içermektedir.
Çağla Büyüyünce (Olgunlaşınca) Ne Olur? Kısa bir süre için tezgahları dolduran çağla, olgunlaşma dönemine geldiğinde badem adı verilen kuru yemiş haline gelir. Ham hali de olgun hali de sağlık için faydalı bir özellik taşır. Bazı yörelerde ham erik, kayısı, çağla eriği için de “çağla”adı verilmektedir.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve..
"çağla" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç green almond i.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir. 7 yasını geçtikten sonra ise bu miktar katlanarak artmaktadır.
En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri