Cildin alt tabakaları da nem kaybettiği zaman kararma yaşanır. Ciltte kararmanın oluşmasının en büyük sebeplerinden biri de güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmaktır. UV ışınlarına direkt ve uzun süre maruz kalmak kararmalara neden olur. Bu kararmalar yalnızca belirli bölgelerde de ortaya çıkabilir.
Melanin düzeyiniz genetik olarak belirlenmiştir fakat güneşe maruz kalmak da bunda önemli bir rol oynar. Cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmaya çalışırken melanin düzeyi artar ve bu da ten renginin koyulaşmasına neden olur.
E vitamini yağı cildinizdeki koyu lekeler gidermede oldukça etkilidir. E vitamini yağı cilde düzenli aralıklara uygulandığında kan dolaşımını hızlandırır cildin daha taze ve canlı görünmesine yardımcı olur. Kararan bölgelere dairesel hareketlerle uygulayın ve 1 saat sonra ılık su ile durulayın.
Bu nedenle güneş koruyucu krem ve diğer bakım ürünlerinde içeriğe ve uygunluğa dikkat edilmelidir. Cilt kararması hangi vitamin eksikliği sorusunun yanıtı olan C, E ve diğer vitaminler, özel geliştirilmiş güneş koruyucu kremlerin içeriğinde yer almaktadır.
Sürekli sürtünme, yanlış epilasyon uygulamaları, güneşe maruz kalma ve kozmetik kullanımı cilt kararması yaratabilir. Sürekli sıcak sir uygulaması, aşırı dar giyinme, lazer uygulamaları, sürekli sentetik kıyafet ve ped kullanımı da kararmayı artırır. Ayrıca yaşa bağlı olarak da kararmalar artabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Aşırı stres cildin kararmasına neden oluyor.
Şengör, ayrıca son zamanlarda 30-45 yaş arasındaki kadınlarda görülme sıklığı artan Hashimoto tiroiditi hastalığına dikkat çekiyor. Dr. Betül Şengör, "Bu hastalıkta ciltte hem kuruluk hem de akne görülebilirken, bazen de melasma isimli hormonal lekeler de gözlenebiliyor.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Çoğunlukla tüketilen gıdalar yoluyla tam olarak alınabilen B12 vitamini vücuttaki eksikliği saç dökülmesi yanında koyu veya açık renkli cilt lekeleri, cilt lezyonları, ağız kenarlarında çatlaklar olarak kendini gösterebilir. B12 vitamini karaciğerin sıhhatı, göz, saç ve deri sağlığı için gereklidir.
Soluk ten. B12 vitamini eksikliğinde soluk veya sarı cilt de görünebilir. Deri altında dolaşan kırmızı kan hücreleri cilde normal rengini verir. Kırmızı kan hücrelerinin yeterli olmadığı durumlarda cilt soluk görünebilir.
B3 vitamini (Niacinamide): Derinin fazla renk pigment üretimini kontrol altında alan etkili bir cilt beyazlatıcıdır. Derideki kolajen üretimini destekleyerek ince çizgi ve kırışıklıkların oluşumunu da engeller. Cildin nem tutmasını da artıran B3 vitamini, derinin yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar.
Hangi Besinler Cildi Beyazlatır? Limon, patates, C vitamini, siyah çikolata, yeşil çay, sarı ve kırmızı meyveler, soya, yulaf ezmesi gibi besinler yardımıyla cildinizi beyazlatmak mümkün. ·Limon: İçerisinde bulunan asitlerden dolayı doğal yollardan cildi açmak için kullanılabilir.
E vitamini yağı; kan dolaşımını hızlandırmakta ve cildin rengini eşitleyerek, cildin temizlenmesini sağlar. Kararmış olan bölgeye E vitamini yağı ile masaj yapıp bir saat beklemek yeterli olacaktır. Ardından durulama işlemi yapılabilir. Bu işlem hafta içerisinde üç defa uygulanmalıdır.
Sirke ve arap sabununu karıştırıp bir beze az miktarda yedirin ve deriyi ovalayarak silin. Sonrasında kalıntıları temizlemek için pamuklu bir bez ile silmeniz yeterlidir. Kesinlikle ama kesinlikle ıslak mendil kullanmayın! (Islak mendil içinde bulunan alkol ve diğer kimyasallar deriye zarar verir.)
1 kaşık Hindistan cevizi yağına birkaç damla limon sıkın ve karıştırın. Karışımı beyazlamasını istediğiniz bölgeye sürün ve 15 dakika kadar bekleyin. Bu yöntem sayesinde güneşten kararan bölgelerde renk açılması sağlanabilir.
En çok tercih edilen cilt beyazlatma yöntemi lazer uygulamasıdır. Bu yöntemde lazerin, cilt dokusunda bulunan melanositleri tahrip etmesi özelliğinden yararlanılır. Böylece cilt tonu açılmakta ve cilt lekeleri giderilmektedir. Lazer ışınları 3-4 mm'lik bir alana etki etmektedir.
Bazen cilt rengini veren pigmentlerde sorunlar oluşabilir ve cildin bir bölgesi çok fazla melanin üreterek rengini koyulaştırır. Bunun tersi durumlarda da cildin bir bölümünde hiç melanin üretilmeyince cilt beyazlaşır. Buna ciltte pigmentasyon bozukluğu denir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Solgun Cilt
Demir eksikliği durumunda kandaki hemoglobin seviyesi de düşeceğinden cilt rengi soluklaşabilir.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
güneşle temas eden c vitamini yine oksijen olur. cildinde kararmaya neden olur.
Özellikle C ve E vitamini cildin lekelerden arınması için destekleyici olabilir. Cildinizi hem içerden hem de dışarıdan desteklemek için takviye edici gıda ve bakım kremleri tercih edebilirsiniz. Redoxon Efervesan Tablet C, D ve çinko içeren gıda takviyesi cildin desteklenmesi için ideal seçeneklerden bir tanesidir.
Melanin, cilde, saça ve gözdeki irise renk veren maddedir. Vücudumuzda bulunan melanin seviyesi, ırka ve güneş ışığına maruz kalma miktarına bağlıdır. Güneşe maruz kalma, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korumak için melanin üretimini artırır. Ayrıca hormonal değişiklikler melanin üretimini etkileyebilir.
Cilt, cilde rengini veren pigment olan melanin içerir. Daha fazla melanin olması cildi daha koyu hale getirir. Melanin ayrıca saç ve göz renginden de sorumludur. Cilt lekeleri, kişinin normal cilt tonundan farklı olduğu için farkedilir.
Melanin pigmentinin cildin belirli bir bölgesinde fazlalaşması ise cilt lekeleri olarak kendini gösterebiliyor. Örneğin güneşte yandığımızda, vücudumuz kendini korumak için daha fazla melanin pigmenti üretiyor ve bronzlaşıyoruz, bu daha da fazla olduğunda güneş lekeleri ortaya çıkabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri