Kuru cilt nemlendirme sürecinde yağlı, yoğun nemlendirici kremler çok daha etkili olacaktır. Üre, seramidler, niasinamid, yağ asitleri ve gliserol ve kakao yağı gibi iyileştirici bileşenler içeren nemlendirici kremler, kuru cilt nemlendirme aşamasında cildinizi en iyi şekilde destekleyecektir.
Cildinizin küçük bir noktası kurumuş ya da kaşıntı tutmuşsa tek yapmanız gereken bir pamuğa, sirke damlatarak o bölgeye pansuman yapmak. Eğer cildinizin tamamı ya da büyük bölümü kuruysa, küveti suyla doldurup, içine 3 su bardağı sirke döküp, 20 dakika kadar suyun içinde bekleyebilirsiniz.
D vitamini cilt bariyerinin oluşumunda, cilt hücresinin büyümesinde ve cilt bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Yapılan araştırmalarda düşük D vitamini düzeyi ile egzama ve sedef hastalığı gibi kuru cilde neden olan durumlar arasında ilişki olduğu gösterilmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
B12 vitamini eksikliği durumunda vücutta görülen belirtiler; çarpıntı hissi, üşüme, halsizlik, yorgunluk, uzuvlarda uyuşmalar, dil üzerinde ağrı, ağız ülserleri (aftlar), cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo kaybı, ishaldir.
Ispanak, brokoli gibi yeşilliklerin yanı sıra beyaz ve kırmızı et, içerisinde A vitamini bulunan havuç, patates, kuru kayısı; omega 3 barındıran ceviz ve balık, omega 6 yönünden zengin ay çekirdeği cilt kuruluğunu gidermek için tüketilmelidir. Cilt kuruluğunun bir diğer sebebi de her gün duş almaktır.
Cilt kuruluğu özellikle kış mevsiminde soğuk hava, rüzgar maruziyeti, havadaki nem kaybı nedeni ile görülür. Yine kış mevsiminde evde kullanılan ısıtıcılar havadaki nem oranını epeyce azaltarak deri kuruluğuna neden olur. Yaz mevsiminde ise genellikle güneş, deniz, havuz ve sık duş alma ile kuruluk oluşur.
Cilt kuruluğuna bağlı olarak pullanma varlığında nemlendirici kremlere başvurulabilir. Kuru cilt için nemlendirici seçerken, ilgili ürünün parfüm, sülfat ve alkol içermemesine dikkat edilmelidir. Bunun yerine hyaluronik asit, lanolin, gliserin veya mineral yağlar içeren ürünler tercih edilebilir.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı, susam yağı, badem yağı, gibi sağlıklı yağlar ile cildinizi nemlendirebilir daha parlak ve yumuşak bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu yağların faydalarından yararlanmak için yalnızca vücudunuza dairesel hareketle masaj yaparak sürmeniz yeterlidir.
Kuru cilt yapısına sahip olan kişiler, sürekli kuruyan ve pul pul dökülen cilt yapısını onarmak için, nemlendirici serum kullanmalıdır. Nemlendirici serum içeriğinde E vitamini, hyalüronik asit ve gliserin gibi bileşenler olan ürünler tercih edilebilir.
Kuru cilt için doğal yöntemlerden en bilineni, bal ve zeytinyağlı maskedir. Birer tatlı kaşığı bal ve zeytinyağını kâsede güzelce karıştırarak yüzünüze sürebilirsiniz. Balın yanında zeytinyağı yerine ezerek püre hâline getirdiğiniz 2-3 adet avokadoyu da kullanabilirsiniz.
2) Doğadan Gelen Nem Mucizesi Aloe Vera
Cilt kuruluğuna ne iyi gelir sorusuna bitkisel olarak sunulacak çözümler arasında en etkili yöntemlerden biri olan aloe vera aynı zamanda cilt esnekliğini artırma ve gerginlikten dolayı meydana gelen yaraları iyileştirme gibi etkilere sahiptir.
Peeling ile ölü derilerden arındıktan sonra cildinize uygun bir nemlendirici uygulayın. Gece uyumadan önce hyaluronik asit içeren nem serumu kullanabilirsiniz. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında güneş kremi kullanın. Gün içinde bol bol su içmeye özen gösterin.
Cilt yüzeyini kaplayan nemli ve yağlı olan cilt katmanı kuruduğunda, cilt pul pul dökülme eğilimi göstermektedir. Kuruluk dışında deri döküntüsüne sebep olan faktörler arasında, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, bakteriler, virüsler, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilmektedir.
Kurdeşene iyi gelen tedavi yönteminin başında antihistaminik ilaçlar gelir. Kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerin başında ise cilt kaşıntısının olduğu bölgeye soğuk kompres uygulamak, yulaf ezmesi ve karbonat banyosu da ciltteki tahrişi azaltabilir. Ayrıca aloe vera da kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerdendir.
Kuruluk arttıkça renk değişikliğine ek olarak cillte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru derinin neden olduğu diğer bir şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda ekzemalar oluşabilir.
Kuruluğa bağlı derinin elastikiyetinde azalma, dokuda kabalaşma ve kırışıklık artışı görülür. Uzun süreli cilt kuruluklarında etkilenen bölgelerde kızarıklık ve aynen kurumuş topraktaki ile benzer şekilde çatlaklar görülebilir. Cilt kuruluğu ağrı, yanma, kaşıntı ve kanamaya neden olabilir.
Aşırı stresle birlikte kortizol hormonu artışına bağlı olarak derideki kan akımı yavaşlar, deri hücrelerinin beslenmesi bozulur. Bunu takiben hyaluronik asit ve kollajen sentezi azalır ve ciltte kurur, ince kırışıklıklar artar, cilt cansız ve mat görünmeye başlar.
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Nemsiz cilt, susuz kalmış cilt anlamına gelir ve gün boyunca sürekli nemlendirmeye ihtiyaç duyar. Nemsizlikle mücadele etmek için, cildin susuzluğunu gideren hiyalüronik asit ve diğer nemlendirici bileşenlere sahip kremler kullanmanızı öneriyoruz.
A vitamini: Bu vitamini bağışıklık ve dolaşım sistemlerinin işleyişine katkı sağlar ve cildimizi güzelleştirir. Cildin nemlenmesine yardımcı olur ve esnekliğini arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri