Güneş Enerjisi Santrali ve Trafo Uzaklığı Kurulacak güneş enerjisi santralinin trafo merkezine uzaklığı en fazla 20 km olmalıdır. 20 km'den uzak olan arazilerin başvurusu kabul edilmez. Genelde 1-1,5 km uzağa kurulan GES tarlaları daha iyidir çünkü trafo ile arazi arasındaki uzaklık arttıkça maliyet de artacaktır.
Bir araziye güneş enerjisi santrali kurma izni alınabilmesi için arazinin marjinal tarım alanı vasfına sahip olması gereklidir. Marjinal tarım arazisi kavramını açmak gerekirse, mutlak tarım arazisi, özel ürün arazisi ve dikili tarım arazisi dışında kalan diğer arazilerdir.
50 Kw Güneş Enerjisi Santrali İçin Yaklaşık 1.000 m2 Arazi Gerekir. Not: 1000 M2 Arazi demek 1 dönüm susuz tarla demektir. Dönüm Hesabı yaparsak; 1 Dönüm tarlaya 50 Kw Güneş Enerjisi Santrali kurulabilir.
Dolayısıyla devletin yaptığı ihaleler dışında araziye yeni Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurmak mümkün değil. Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurmak istiyorsanız bu şimdilik sadece fabrikanız, işletmeniz ve konutlarınız üzerine kuracağınız sistemlerle mümkün.
1 dönüm güneş enerjisi sistemi kurma maliyeti, sistem büyüklüğüne, kullanılan malzeme ve ekipman kalitesine, işçilik ücretlerine ve bölgesel fiyat farklılıklarına bağlı olarak değişir. Genel olarak, 1 dönüm arazi üzerinde kurulan güneş enerjisi sistemlerinin maliyeti 1.300.000 TL ile 1.600.000 TL arasında değişebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Çatıların güneş panelleri ile donatılmasının önündeki en büyük engellerden, “belediye imar süreçleri” kaldırıldı.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak EPDK elektrik piyasası tarifeleri, 30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'nin ikinci mükerrer sayısında yayınlandı. Yayınlanan tarife tablolarına göre; Lisanssız dağıtım bedelleri 28,7660 kr/kWh'dan 66,8442 kr/kWh seviyesine yükseltildi.
Güneş enerjisi, orta ve uzun vadede yatırımcısına kazandırır. Bu sebeple, kısa dönemli kiralamalar kârlı olmayabilir. Ayrıca, arazi için talep edilen kira, arazinin santral kurulumuna uygunluğu, güneşli gün sayısı vb. kriterlere göre değerlendirilmelidir.
Kanunu: Kanun uyarınca 1. ve 2. derece kara, hava ve deniz askeri yasak bölgeler ile askeri güvenlik bölgelerinde güneş enerji santrallarının kurulmasına ve işletilmesine izin verilmemektedir.
Vergi muafiyetleri birçok alanda kullanılan devlet desteklerinden biridir. Gelir Vergisi Kanunu da çatı ve cephelere yerleştirilen güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri konusunda vergi muafiyeti düzenlemektedir.
Metrekaresi 211 watt güce sahip Yüz metrekare güneş panelleri için tipik olan %20'lik bir ortalama verimlilik ve günde ortalama 5 saat güneş ışığına maruz kalma varsayıldığında, 100 m2 bir güneş paneli günde yaklaşık 105.500 Watt (105,5 kW) elektrik üretebilir. Bu, ayda yaklaşık 3165 kilovat saate eşdeğerdir.
Güneş paneli tarlasının aylık getirisi, güneş panelinin verimliliği, enerji talebi, fiyatlar ve çevresel faktörlere göre değişebilir. Ancak ortalama olarak, 1 mw güneş paneli tarlası aylık olarak yaklaşık 30.000 - 50.000 dolar arasında bir getiri sağlayabilir.
Kanun uyarınca muvafakat alınmak kaydıyla; binalarda enerji kimlik belgesi sınıfı en az C olacak şekilde mesleki yeterlilik sertifikalı uygulayıcılar tarafından yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları ile binanın kendi ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri ruhsata tabi değildir.
Marjinal Tarım Raporu Nasıl Alınır? İl Tarım Müdürlüğüne gidilerek marjinal tarım raporu başvurusu yapılır. Ziraat mühendisleri, belirtilen araziye gider, bilgi toplar ve analiz yapar. Analizin amacı, tarıma elverişli arazilerde güneş tarlası kurulamadığı için arazinin tarıma uygun olup olmadığı ölçmektir.
Güneş Paneli bulunduğu konumda ortalama güneş ışığı yoğunluğu yıllık 1200 kWh/m² ise, yıllık üretim yaklaşık olarak 180.000 kWh olacaktır.
Sonuç olarak, 1 MW güneş enerjisi santralinin maliyeti, yukarıdaki faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak, yaklaşık bir tahmin yapmak gerekirse, Arazi Tipi 1 MW güneş enerjisi santralinin maliyeti, ortalama olarak 750.000-850.000 $'dır.
Araziniz ile ilgili çağrı mektubunu aldıktan sonra alanında tecrübeli bir elektrik mühendisi ile çalışarak projenizi çizdirmeniz gerekmektedir. Projeyi de TEDAŞ'tan geçip ve onaylandıktan sonra çeşitli kurumlardan görüşleri alınarak belediye'den imar izni almanız gerekmektedir.
Güneş enerjisinde ise uygulama fiyatı 206 TL Kuruş/kWh olarak belirlenirken, taban alım fiyatında 4,95 ABD Doları-sent/kWh tavan fiyatı ise 6,05 ABD Doları-sent/kWh oldu. Güneş enerjisi projelerinde destek süresi 10 yıl olacak iken, yerli katkı desteği de 5 yıl boyunca 28,80 TL Kuruş/kWh olarak uygulanacak.
Ev tipi güneş panelleri 300 W'a kadar enerji üretebilmektedir. Ancak güç büyüdükçe boyutun da büyüdüğünü unutmamak gerekir. Günde 1 saat güneşlenme halinde 300 W'lık paneliniz 0,3 kW elektrik üretir. 7 saatlik ortalama güneşlenme baz alınırsa 2,1 kW elektrik üretilmiş olacaktır.
Güneş paneli teknisyenlerinin işi zor. Esas olarak, güneş panellerinin çatılara montajı, montajı ve sabitlenmesinden sorumludurlar. İşleri fiziksel olarak zorlu. Yüksekten korkmamaları için ağır şeyleri kaldırmalı ve taşımalı, binalara ve diğer yüksek yerlere tırmanabilmeli.
Güneş Enerjisi İçin KOSGEB Desteği Başvurusu
GES desteği almak amacıyla KOSGEB'in veritabanına kaydolmak isteyen işletmelerin, E-Devlet KOSGEB başvuru sayfası üzerinden online başvuru yapmaları gerekmektedir. Güneş enerjisi projelerini planlarken mutlaka Güneş Enerjisi ana sayfamızı inceleyin.
Ev Tipi Güneş Paneli Maliyeti 2023
Bir ailenin ihtiyacına göre basit bir hesaplama yapılırsa 4 adet güneş paneli, 5 adet akü, 1 adet inverter ve işçilik ile GES toplam maliyeti yaklaşık 2.860 Dolar'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri