Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
1 – Lazer Tedavisi
Cilt üzerindeki koyu lekelerin tedavisi için yaygın olarak lazer ışığı demeti yoğun olarak cilde uygulanır. Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
E vitamini de ayrıca lekeleri tirozinaz enzimini azaltarak baskılıyor. A vitamini de cilt yaşlanmasında ve leke düzeltmede etkili oluyor. Tüm bu faydaları nedeniyle yeşil sebzeler, kivi, çilek, narenciye, ananas, ay çekirdeği ile bademi sofranızdan eksik etmeyin.
1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve birkaç damla limonu bir kapta iyice karıştırın. Dudak kenarları ve göz çevresi hariç tüm yüzünüze sürün. 5 dakika bu şekilde bekleyin ve cildinize dairesel hareketlerle masaj yaparak işlemi tamamlayın. Ilık suyla yüzünüzü yıkayın. Hepsi bu kadar!
İlgili 30 soru bulundu
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
1 çay kaşığı karbonat ile 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırın. Hazır hale gelen karışımı lekeli bölgeye sürüp, 15 dakika kadar bekletin. Ilık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Düzenli kullanarak kısa sürede lekelerden kurtulabilirsiniz.
Kimyasal peeling, mikrodermabrazyon ve kriyoterapi de tek başlarına veya diğer tedavilerle kombine uygulanabilir. Ancak günümüzde bu tip cilt lekelerinden en çabuk ve etkili bir şekilde kurtulmanın yolu, lazer ve IPL gibi ışık teknolojileridir. 2-3 hafta aralıklarla 1-3 seansta sonuç alınır. Acısızdır.
Genel olarak, ciltte lekelenmelere en çok yol açan vitaminler C ve E vitaminleridir.
Ciltte çıkan kahverengi lekeler, genellikle herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz. İnsanların kahverengi lekelerden kurtulmak istemelerinin nedeni çoğunlukla estetik kaygıdan dolayıdır. Peki, ciltteki kahverengi lekeler nasıl geçer? Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur.
- Kahverengi lekelerin diğer bir adı güneş lekesi veya karaciğer lekesidir. Yaş ilerledikçe cildin rengini veren melanin pigmenti cilt üzerinde birikir ve kahverengi lekelerin oluşmasına sebep olur. - Cilt uzun süre güneşe maruz kaldığı zaman cilt ışınlardan korunmak için yüksek miktarda melanin salgılar.
Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir.
Itır yağının yanı sıra gül yağı, bergamot yağı, limon yağı da cilt lekelerinde başarılı. Fakat bunları birleştireceğiniz sabit yağ da önemli. Alfa ve beta tokoferol yönünden zengin olan argan yağı kullanmalısınız.
Çoğunlukla tüketilen gıdalar yoluyla tam olarak alınabilen B12 vitamini vücuttaki eksikliği saç dökülmesi yanında koyu veya açık renkli cilt lekeleri, cilt lezyonları, ağız kenarlarında çatlaklar olarak kendini gösterebilir.
Nemli cildin sırrı su içmekte saklı
Cildin nem dengesini sağlamada en önemli etkenlerin başında gün içinde yeteri kadar su içmek geliyor. Kilogram başına 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karşılamaya yetiyor. Örneğin 55 kilo olan biri, günlük 1.650 ml'den daha az su içmemeli.
C vitamini ciltte kolajen üretimini arttırdığı gibi aynı zamanda melanin üretimini azaltarak lekelerin görünümünün iyileşmesine yardımcı olur ve cilt bariyerini güçlendirerek yenilerinin oluşmasının önüne geçer.
Maalesef bu lekelerin bir kısmı kalıcı olabilir. Damarsal nedenlere bağlı olabildiği gibi cilt pigment hücrelerinin bir yerde aşırı birikmesi sonucu da olabilir.
Lekeler çok koyu olduğunda cildinizden 1 ya da 2 ton koyu bir kapatıcı kullanabiliriz. Hamilelikte oluşan melazma gibi daha geniş bölgelere yayılan lekeleri kapatmak için kapatıcılığı yüksek bir fondötenle nokta atışı yapmalısınız ve üzerine cilt ile aynı tonda kapatıcı uygulamak daha doğru olur.
Limonun içerisindeki sitrik asit ölü hücrelerin atılmasını sağlayarak peeling etkisi yapıyor. Hem lekenin renginin açılmasında hem de yeni hücre oluşumunu uyarmada etkili oluyor. Limon suyunu, yüzünüzü temizledikten sonra bir pamuk yardımıyla yüzünüze sürün ve 15-20 dakika sonra durulayın.
Cilt lekelerinin en sık bulunduğu alanlar elin arkası, yüz, sırt ve omuzlardır. Daha koyu tene sahip bireylerde leke de daha koyudur. Normal zamana bırakıldığında oluşan en küçük lekenin kendiliğinden geçme süresi yaklaşık 12 aydır ve çok yavaş solar” diye konuştu.
Güneş lekesine iyi gelen bitkiler çeşitlidir. Örneğin yeşil çay, aloe vera gibi bitkiler güneş lekesini düzenli kullanımda tamamen geçirmektedir. Bunların yanı sıra elma sirkesi, hint yağı, limon suyu, süt ve yaban mersini de güneş lekesine iyi gelen çeşitli bitkisel çözümler arasında sayılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri