Temel olarak cilt yaşlanması; zamana bağlı olarak gelişen kronolojik yaşlanma (iç yaşlanma) ve başta güneşin zararlı ışınlarına maruziyet olmak üzere, sigara ve aşırı alkol kullanımı, yetersiz beslenme gibi olumsuz çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen dış yaşlanma olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir.
Bol sıvı alımı, cildin nemlendirilmesi ve özellikle yeşil çay özü, A vitamini, C vitamini, retinoid ve antioksidan içerikli kremlerin uygulanması yararlı olacaktır. Beliril bölgelerdeki kırışıklık ve sarkmaların giderilmesi için botoks veya dermal dolgu uygulamaları etkilidir.
Cildin erken yaşlanmasının üzerindeki en önemli etken, korumasız bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak. Güneş kremi sürmeden dışarı çıkmak ve kontrolsüz bir şekilde bronzlaşmak, cildin çok daha erken yaşlanmasına; ince çizgilerin, kırışıklıkların ve cilt lekelerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.
DEĞİŞİMİ GERİ DÖNDÜRMEK MÜMKÜN DEĞİL
Çalışmalar, yaşlanmanın organizmada farklı seviyelerde kendini gösteren karmaşık bir süreç olduğunu ortaya koyuyor. Yaşlanma süreci, kronik hastalıkların oranının katlanarak hızlanmasına ve sonunda organizmaların ölümüne yol açıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Antioksidan içeriğe sahip olan e vitamini sağladığı birçok fayda ile yaşlanmayı geciktirmede oldukça etkilidir. Özellikle ciltte güneş ışınlarından dolayı oluşan hasarı onarırken bir yanda koruyucu bir bariyer görevi görür. Ayrıca; A, B3, B5 vitaminleri de yaşlanmayı geciktirmede etkili vitaminler arasında yer alıyor.
25 yaşından itibaren ciltteki kolajen üretiminin azalması, elastikiyetin azalmasına yol açar. Daha az kolajen üretimi demek, göz kapaklarının sarkmaya başlaması ve kaç çatma gibi mimik çizgilerinin daha belirgin olması anlamına gelir. Kısaca cilt yaşlanma belirtileri 25 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlıyor.
Cilt tiplerinin yaşlanmaya etkisi
Bunda cilt tipinin etkisi vardır. Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir.
"Hücre Yıkımı Başlıyor"
Yaşlıları, genç yaşlılar (65-74 yaş), orta yaşlılar (75-84) ve ileri derecede yaşlılar (85 yaş ve üzeri) olmak üzere üçe ayırdıklarını ifade eden uzmanlarımız, 20'li yaşlarda başlayan yaşlanma sürecini şu sözlerle anlattı: "Yaşlanma çok erken dönemlerde, 20'li yaşlarda başlar.
Şakaklar fazla boş olduğu zaman yüzde iskelet görünümü dediğimiz yaşlı gösteren bir görünüm oluşuyor. Şakak kemiğinin boş ve zayıf olması veya yaşla bu bölgede kemik erimesi olması sonucu kaşlar ve hatta yanaklar da desteğini kaybedip aşağı düşüyor, gözlerde yorgun ifade, yüzde sarkmış görünüm ortaya çıkıyor.
Ameliyatsız cilt ve yüz gençleşme yöntemleri çok çeşitlidir. HİFU, Fotona, Fransız askısı, altın iğne, fraksiyonel co2, gençlik aşısı, botox, dolgu, dermamelan-cosmelan, lazer, mezoterapi, PRP, Somon DNA aşısı gibi pek çok yöntemle ameliyatsız gençleşme sağlanabilmektedir.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Sarkma ve cilt kırışıklığı, saçlarda beyazlama cilt yaşlanmasının işaretleridir. Genellikle 30 lu yaşlardan sonra başlar, menopoz ile birlikte hızlanır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Aloe vera, cildi sıkılaştırmak açısından en iyisidir. Aloe vera jelindeki asit cildinizin elastikiyetini artırır ve sarkmış cildi sıkılaştırır. Ayrıca cildiniz için doğal bir kremdir. Limondaki C vitamini kollajen oluşumuna yardımcı olur, böylece cildinize esneklik kazandırır.
Ayrıca haplardan da kullanarak, kırışıklık oluşumunu geciktirebilirsiniz. * Cildimizde ilk neresi kırışır? Cildimizde ilk göz kenarları ve alın kırışır.
Cilt yaşlanmasının ilk belirgin belirtileri ince çizgiler ve kırışıklıklardır. Kazayağı görünümü olarak bilinen kırışıklıklar, ince çizgiler de artık gözlerin dış köşelerinde fark edilir olmaya başlar. Bunlar, 30 yaş civarında ortaya çıkabilir. Ancak hepimiz farklı şekillerde yaşlanırız.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri