Cilt tiplerinin yaşlanmaya etkisi Bunda cilt tipinin etkisi vardır. Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir.
Gerçekte, yağlı cilt diğer tüm tipler gibi yaşlanır, ancak daha pürüzsüz görünebilir çünkü sebum üretimi cildin dokusunu ve doğal ışıltısını korumaya yardımcı olur. Bununla birlikte, aşırı sebum, yaşlanan cildi akne ve rosacea gibi durumlara karşı daha duyarlı hale getirir.
Bir avantaj olarak, kuru cildin daha az yağ üretmesi nedeniyle gözeneklerin çok daha küçük olduğu gözlenir. Güldüğünde ağız çevrende veya göz etrafında oluşan çizgi ve kırışıklıklar da kuru bir cildin olduğunu gösterir. Az yağlı bir cilt, diğer cilt tiplerine göre yaşlanmaya daha meyillidir.
Cildin erken yaşlanmasının üzerindeki en önemli etken, korumasız bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak. Güneş kremi sürmeden dışarı çıkmak ve kontrolsüz bir şekilde bronzlaşmak, cildin çok daha erken yaşlanmasına; ince çizgilerin, kırışıklıkların ve cilt lekelerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Yağlı cilt dokusunda ise kırışıklar belli olmaz, nemli olan ciltte sarkma ortaya çıkmaz. Kısaca, cilt kuruluğu aslında cildin daha hızlı kırışmasına yol açmaz, sadece ciltte var olan kırışıkların gün yüzüne çıkmasına ortam hazırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Yağ, cildin dış etkenlerden korunmasına yardımcı olur. Yağlı cilde sahip insanlar daha kalın ve daha az kırışıklığa bir cilde sahip olma eğilimindedir. Buradaki en önemli nokta, aşırı yağlı bir cilde sahip olmak ile cildin doğal nem dengesini korumak arasında bir ayar bulmaktır.
25 yaşından itibaren ciltteki kolajen üretiminin azalması, elastikiyetin azalmasına yol açar. Daha az kolajen üretimi demek, göz kapaklarının sarkmaya başlaması ve kaç çatma gibi mimik çizgilerinin daha belirgin olması anlamına gelir. Kısaca cilt yaşlanma belirtileri 25 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlıyor.
Antioksidan içeriğe sahip olan e vitamini sağladığı birçok fayda ile yaşlanmayı geciktirmede oldukça etkilidir. Özellikle ciltte güneş ışınlarından dolayı oluşan hasarı onarırken bir yanda koruyucu bir bariyer görevi görür. Ayrıca; A, B3, B5 vitaminleri de yaşlanmayı geciktirmede etkili vitaminler arasında yer alıyor.
HANGİ CİLT TİPLERİ DAHA KOLAY KIRIŞIR? Bazı insanların yüz kırışıklıkları daha fazla olur. Bunda cilt tipinin etkisi vardır.Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir.
Cildinizin kuru veya yağlı olduğunu anlamak için elinizle masaj yapabilirsiniz. Yağlı ve kaygan bir his bırakan bölgeler çoğunlukta ise yağlı; kuru veya orta olan bir his kalıyorsa karma ya da kuru bir cildiniz olduğunu anlayabilirsiniz.
Cildiniz yağlıysa, günde iki kez temizleyin. Sabah ve akşamları önce temizleme jeli ve ardından tonik kullanın. Gün içinde cildiniz aşırı parlıyorsa, salisilik asitli toniklerle temizleyin. Akşam eve gelir gelmez hemen cilt temizliğinizi yapın.
Bu alanda yapılan araştırma ve istatistikler gösteriyor ki, kadınların en güzel oldukları yaş aralığı 30 ila 35 yaşlarıdır. Bu yaşlar arasında kadın olgunluğun getirdiği duruş ve zerafet ile her zamankinden daha çekici görünüyor. Bu yaş aralığında olan kadınlar genç kızlara göre daha cazip görünüyor.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Sarkma: Cilt sarkması 30 lu yaşlardan itibaren başlayabilir. Özellikle 35 yaş sonrası iyice belirgenleşebilen cilt sarkmaları yüzü yorgun, mutsuz ve yaşlı gösterir.
Şakaklar fazla boş olduğu zaman yüzde iskelet görünümü dediğimiz yaşlı gösteren bir görünüm oluşuyor. Şakak kemiğinin boş ve zayıf olması veya yaşla bu bölgede kemik erimesi olması sonucu kaşlar ve hatta yanaklar da desteğini kaybedip aşağı düşüyor, gözlerde yorgun ifade, yüzde sarkmış görünüm ortaya çıkıyor.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Ayrıca haplardan da kullanarak, kırışıklık oluşumunu geciktirebilirsiniz. * Cildimizde ilk neresi kırışır? Cildimizde ilk göz kenarları ve alın kırışır.
Bol sıvı alımı, cildin nemlendirilmesi ve özellikle yeşil çay özü, A vitamini, C vitamini, retinoid ve antioksidan içerikli kremlerin uygulanması yararlı olacaktır. Beliril bölgelerdeki kırışıklık ve sarkmaların giderilmesi için botoks veya dermal dolgu uygulamaları etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri