Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Cilt üzerindeki koyu lekelerin tedavisi için yaygın olarak lazer ışığı demeti yoğun olarak cilde uygulanır. Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Ciltte çıkan kahverengi lekeler, genellikle herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz. İnsanların kahverengi lekelerden kurtulmak istemelerinin nedeni çoğunlukla estetik kaygıdan dolayıdır. Peki, ciltteki kahverengi lekeler nasıl geçer? Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
1 çay kaşığı karbonat ile 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırın. Hazır hale gelen karışımı lekeli bölgeye sürüp, 15 dakika kadar bekletin. Ilık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Düzenli kullanarak kısa sürede lekelerden kurtulabilirsiniz.
Lekeler çok koyu olduğunda cildinizden 1 ya da 2 ton koyu bir kapatıcı kullanabiliriz. Hamilelikte oluşan melazma gibi daha geniş bölgelere yayılan lekeleri kapatmak için kapatıcılığı yüksek bir fondötenle nokta atışı yapmalısınız ve üzerine cilt ile aynı tonda kapatıcı uygulamak daha doğru olur.
Sirke-süt karışımı ile silmek bu yöntemlerden biridir. Bir başka çözüm olarak ise derideki izi silgiyle silmeyi deneyebilirsiniz. Daha riskli bir çözüm olarak kolonya/alkol/aseton gibi çözücü sıvılar kullanılabilir ancak bunlar deri yüzeyine zarar verecektir.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Itır yağının yanı sıra gül yağı, bergamot yağı, limon yağı da cilt lekelerinde başarılı. Fakat bunları birleştireceğiniz sabit yağ da önemli. Alfa ve beta tokoferol yönünden zengin olan argan yağı kullanmalısınız.
Leke tedavisi için bitkisel leke giderici olarak da tanımlanan arbutin içerikli ürünler tercih edilebilir. Peeling ise leke tedavisinde başvurulan bir diğer yöntemdir. Özellikle derin yerleşimli olduğu düşünülen lekelerde peeling yöntemi, evde kullanılacak krem tedavisiyle birlikte daha iyi cevap verir.
Dr. İnci Mevlitoğlu, özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek “Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor” dedi.
Elma sirkesi cilt lekelerini açarak cildi beyazlatır. Cilt tonunu eşitleyerek her zaman aydınlık bir cilde sahip olmanıza destek olur. Cilt lekeleri için elma sirkesi kullanmak istiyorsanız yine her gece uyumadan önce suyla karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz.
Aloe Vera Jel Kahverengi Lekelere İyi Gelir Mi? Aloe Vera jel ve temizleyici ürünler kahverengi lekelerin düzelmesini destekleyebilir. Kahverengi lekeler hem güneş teması hem de hormonal bazı değişikliklerden kaynaklanabilir.
Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, lPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir.
Güneş kremi düzenli kullanıldığında, lekelerin rengi ve yoğunluğu gözle görülür şekilde azalabilir. Ayrıca cildinizi UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyarak yeni leke oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Deride leke ile seyreden hastalıklar oldukça yaygın. Güneş ışınları, hormonlar, çeşitli ilaç ve kozmetikler leke oluşumunda sık suçlanan nedenler. Ayrıca travma ve çeşitli deri hastalıklarına cevap olarak da oluşabiliyor. Uzman ellerde yapılmayan lazer ve kimyasal soyma tedavileri de lekeye neden olabiliyor.
Yaşlılık lekeleri tedavisinde kryoterapi (buz tedavisi) ve lazer tedavileri kullanılabilir. Yaşlılık lekeleri deriden kabarık et beni şeklindeyse 1-2 seansta lazer veya kryoterapi ile giderilebilir. Deriden kabarık olmayan leke şeklinde yaşlılık lekeleri 1-4 seans, 1 ay aralıklarla tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri