DENEYİN AMACI: Normal kıvam, vikat aletinin sondasının serbest bırakıldığı andan itibaren 30 sn içinde çimento hamuru içine, cam levhaya 5mm-7mm uzaklık kalıncaya kadar batabilmesini sağlayan kıvamdır.
Rutubetten koruyun. 10 torbadan fazla üst üste istiflemeyin. Üç aydan fazla stoklamayın.
MONOFİX Yüzey Sertleştiricileri taze betonun üzerine monolitik olarak uygulanan ürünlerdir. Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Eğer torbalar ıslanırsa sertleşme ve taşlaşma olur. GÖZ TEMASI Çimento gözü tahriş eden bir maddedir. Az miktarlardaki temaslarda dahi gözde kimyasal yanıklara sebep olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Beyaz çimento, suya dayanıklılığı nedeniyle su yapıları ve yüzme havuzlarının yapımında yaygın olarak kullanılır. Bu tür yapıların yapıştırılması ve tamiratı için uygun bir çözümdür. Beyaz çimento, su geçirmez özelliklere sahip olduğu için havuz ve su yapılarının uzun ömürlü olmasını sağlar.
Çimentoların sülfata dayanıklılığında yüksek C3A içeriğinin olumsuz etkisi vardır. Çünkü çimento içinde C3A varlığıyla oluşan bazı yarı kararlı yapılar, ortama sülfatın girmesiyle bozulur ve genleşen veya beton bünyesinden uzaklaşan yeni yapılar oluşur (Erdoğan, 2003).
Genel olarak beton 28 günde mukavemet kazanır. Fakat bu süresi bazı durumlarda değişebilir. Örneğin geleneksel kalıpta beton 28 gün mukavemet kazanırken bir tünel kalıp projesinde yapılan kürler ve katkılar sonucu daha kısa sürelerde dayanım kazanmaktadır.
Uygulamada, ısıtma kabloları direk olarak betonun içine gömülürler. Kablolar, donmayı önler ve betonun sertlesmesini hızlandırır. Dondurucu sogukta bile kalıpları çıkarmak mümkün hale gelir. Sonraki insaat aşamalarında, ısıtma kablolarına bina iskeletinin efektif kuruması için tekrar enerji verilebilir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Kullanım sırasında taşlaşmaya başlamış veya taşlaşmış olduğu görülen çimentolar ise kullanılmayacaktır. İnşaat için gerekli torbalı ve dökme çimento, iş programına ve varsa sipariş şartnamesine uygun olacak ve 3 aylık ihtiyaçtan fazla olmayacak şekilde temin olunacaktır.
Parmaklarınızın arasına bir miktar çimento alın, parmaklarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlama sırasında pürüzsüz his vermelidir. Pürüzlenme varsa, niteliği bozulmaya başlamıştır.
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
Sıcak su, çimentonun erimesine yardımcı olur. Sıcak suyu bir kova veya sprey şişesi kullanarak donmuş çimentonun üzerine uygulayın ve bekleyin. Daha sonra bir fırça veya spatula gibi uygun bir araçla çimentoyu kazıyın veya temizleyin. Sıcak su etkili olmuyorsa, hafif bir asitli temizleyici kullanabilirsiniz.
Ayni kaynak donmuş ve etkisini yitirmiş çimentolar damı veya kolonları dökülecek olan yapımı sürmekte olan binalarda mikserler içerisinde götürülüp taze çimentolar ile karıştırılmak suretiyle yeniden kullanılıyor.
Doğal taş pirinci ile çimento ve suyun uygun oranlardaki karışımıdır. Kireç ve çimentolu harç: 1 metreküpünde 225 kilogram çimento, 0,170 metreküp sönmüş kireç barındırıyor. Katılaşma süresini uzatmak için içine az miktarda kireç katılmış çimento harcıdır.
Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir. Kür suyunun sıcaklığı beton sıcaklığına oranla çok düşük olmamalı, özellikle priz aşamasında ve sonrasında beton sıcaklığına olabildiğince yakın olmalıdır.
Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır. Bu durumda buharlaşmanın önlenmesi ancak betona bir rutubet kaynağı sağlamakla mümkün olacaktır. Şayet betonda bu gibi etkiler sonucu oluşan su kaybı önlenemez ise ani kurumadan dolayı betonda büzlme olacak ve çatlaklar meydana gelecektir.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir. Fazla suyun betona zararı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Bu nedenle kışın ortasında beton dökülmesinden kaçınılmalıdır. Ayarlama sırasında gerçekleşen kimyasal işlem düşük sıcaklıklarda yavaşlar ve -10 ° C'de tamamen durur. Ek olarak, betonun 5 ° C'de kürlenmesi 20 ° C'nin iki katı kadar, yani yaklaşık 60 gün sürer. Beton dondan korunmalıdır.
Pompa kullanılmadan beton dökümü yapıldığında, saatte ortalama 10 - 12 metreküp beton dökülebilirken, modern beton pompalama teknolojisi kullanılarak yerleştirme hızı saatte 70 metreküp'e kadar ulaşabilmektedir. Pompa kullanımı inşaatın yapım hızını da yükselttiğinden ek kazanç getirmektedir.
İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında. Akşam 19:00'dan sonra beton dökmek dahi yasak.
Su/çimento oranı arttıkça beton boşlukları daha çok olur ve daha düşük beton dayanımı oluşur. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, su/çimento oranı arttıkça, beton mukavemeti azaldığını göstermektedir. Karışımda kullanılan su/çimento oranı azaldıkça betonun dayanımı artar ve boşlukların miktarı azalır.
Kuruyan çimento higroskopiktir, nem çeker. Çimento sertleşmek için suya ihtiyaç duyar. Temas ettiği her yüzeydeki suyu çekecektir, bu yüzeylere deri de dahildir. Betonun içindeki kireç ciddi yanıklara neden olabilir.
Hidratasyon, çimento ile su arasındaki bir dizi geri dönüşü olmayan kimyasal reaksiyondur. Hidratasyon sırasında çimento-su hamuru priz alır ve sertleşir. Çimento suyla temas eder etmez hidratasyon başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri