Çimento üretim tarihinden itibaren 3 ay içerisinde tüketilmelidir. Bu nedenle 'ilk gelen ilk gider prensibi' ile malzeme sürkülasyonu sağlanmalı, bir çimento paketinin uzun süre depoda bekletilmemesine dikkat edilmelidir. Çimento alçı, gübre ve gıda gibi ürünlerle beraber kesinlikle depolanmamalıdır.
Çimento Müstahsilleri Birliği Başkan Vekili ve Oyak Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar da,Türk çimento sektörünün bugün ulaştığı düzeyi anlatmak üzere birkaç örnek verdi: "Ataşehir'deki Mimar Sinan Camii'nin çimento-betonunu Oyak Çimento olarak biz verdik. 500 yıllık ömrü olan bir üründür bu.
Toz halinde çimento sanılanın aksine, uzun ömürlü değildir. Üretilmesinden itibaren çimentolar 3 ay içerisinde tüketilmelidir. Çimentonun dayanımı zamana bağlı olarak düşmektedir, dolayısıyla tarihi geçmiş ya da kullanılana kadar son kullanma tarihinin geçme ihtimali olan çimentoların satın alınmaması gerekmektedir.
ÇİMENTO RUTUBETSİZ VE KAPALI BİR ORTAMDA ZEMİN İLE TEMAS ETMEYECEK ŞEKİLDE DEPOLANMALIDIR. ÇİMENTO ÜRETİM TARİHİNDEN İTİBAREN 3 AY İÇERİSİNDE TÜKETİLMELİDİR. BU NEDELE “İLK GELEN İLK GİDER” PRENSİBİ İLE SÜRKÜLASYON YAPILMALIDIR.
Çimento torbaları alttan ve yanlarından su almayacak şekilde üstü kapalı olarak, ilk giren çimentoların ilk olarak çıkabileceği bir düzende ve üst üste 6 torbadan fazla olmayacak şekilde saklanmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Çimento üretim tarihinden itibaren 3 ay içerisinde tüketilmelidir. Bu nedenle 'ilk gelen ilk gider prensibi' ile malzeme sürkülasyonu sağlanmalı, bir çimento paketinin uzun süre depoda bekletilmemesine dikkat edilmelidir. Çimento alçı, gübre ve gıda gibi ürünlerle beraber kesinlikle depolanmamalıdır.
Çimento Üretim Tarihi
Çimento üretildikten sonra 3 ay içerisinde kullanılmalıdır. Çimentonun gücü zamanla azalır, bu nedenle yaşlandıkça parçalanma olasılığı artar. Bu nedenle son kullanma tarihi geçmişse veya kullanımdan önce bitme ihtimali varsa satın alınmamalıdır.
Kullanım sırasında taşlaşmaya başlamış veya taşlaşmış olduğu görülen çimentolar ise kullanılmayacaktır.
Çimento su ile tepkimeye girerek hamur kıvamını alır ve yapıştırmada kullanılan bir malzemedir. Nem olmayan, kuru yerde saklanmalıdır. Saklanırken su ile teması durumunda tepkimeye gireceği için su ile temasının olmaması gereklidir.
Beton elde edebilmek için, çimento ve su birleştirilir birleştirilmez, her bileşen su ile ayrı ayrı reaksiyona girer. Hidratasyon sonunda her anabileşen tarafından değişik hidratasyon ürünleri oluşur. Bu reaksiyonların etkisiyle çimento hamuru katılaşır (priz alır) ve sertleşir (dayanım kazanır).
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
Çimento hammaddesinde bulunan krom, demir, nikel gibi oksitler çimentoya rengini veren ana oksitlerdir. Üretimde bu oksitler ve özellikle demir oksit (Fe2O3) en az seviyede tutulur, bu da çimentoya rengini verir. Dahası, beyaz çimentonun gri çimentoya göre yanma ısısının ve inceliğinin daha fazla olmasıdır.
Çimento kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinen yapı inşaat sektörünün önemli malzemelerindendir. Çimentodan farkı ise bir yapıştırma harcı olmasıdır. Daha çok seramik ve fayans ustaları kalekim malzemesini yaygın olarak kullanmaktadır. Kalekim yapıştırıcı tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır.
Prof. Dr. Ali Kahriman, betonun 50 yıllık bir ömrü olduğuna işaret ederek deprem bölgelerinde yapıların yenilenmesi gerektiği dile getirdi.
Uzmanlar bir beton binanın ömrünün en fazla 50 yıl olabileceğini söyler. Günümüzde ise 25 yılı aşkın binalar, sağlamlık açısından riskli kabul edilir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Bunun başlıca sebebi; beton içerisindeki çimento ve agreganın 900 derece civarında bozulmaya uğrarken kalker yapısının 600 derece sıcaklıkta düzensiz yapısıyla bozulmaya uğramasıdır. Ancak bu düzensiz yapı, boşluklu bir yapı oluşmasına sebep olur.
Betonun donmaması için soğuk havalarda düşük su/çimento oranına sahip betonlar üretilmelidir. Üretilecek olan düşük kıvamlı beton <10 cm olmalıdır. Çimento dozajının yüksek olması da betonun donmamasını sağlamaktadır. C3S miktarı yüksek çimento kullanılması betonun donmasına engel olmaktadır.
Ayni kaynak donmuş ve etkisini yitirmiş çimentolar damı veya kolonları dökülecek olan yapımı sürmekte olan binalarda mikserler içerisinde götürülüp taze çimentolar ile karıştırılmak suretiyle yeniden kullanılıyor.
Kalsiyum, kireçtaşı ve kil gibi silika açısından zengin materyallerden elde edilen çimentoyu betonun olmazsa olmaz bir parçası olarak görebiliriz. Fakat tek başına nadiren kullanılmaktadır.
Çimento harcı, kireç ve kumun su ile karıştırılması sonucunda elde ediliyor. Harç, kerpiç gibi ilkel yapılarda toprak ve samanı su ile karıştırarak da yapılabiliyor.
Hidratasyon, çimento ile su arasındaki bir dizi geri dönüşü olmayan kimyasal reaksiyondur. Hidratasyon sırasında çimento-su hamuru priz alır ve sertleşir.
CEM II/B-LL 32,5 N Portland Kalkerli Çimento (TSE EN 197-1) Genel kullanıma uygun kalker katkılı portland çimentosudur. EN 197-1 standardına uygun olarak %65-79 arasında klinker içeriğine sahip, %21-35 arasında kalker ve priz düzenleyici olarak alçı kullanılarak üretilmektedir.
1 m3 tuğla duvar harcına = 250 kg Çimento gider. 1 m3 tuğla duvar harcına = 1 m3 kaba kum gider. 25 kg'lık torba = 6 m2 yer döşer. 25 kg'lık torba = 45 m2 yer dolgusuna yeter.
Su/çimento oranı arttıkça beton boşlukları daha çok olur ve daha düşük beton dayanımı oluşur. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, su/çimento oranı arttıkça, beton mukavemeti azaldığını göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri