Çimentosuz kalça protezi, kemikle bütünleşen tipteki protezdir. Gelişimine uygun olacak şekilde kemikle bir bütünlük sergilemesi için özel olarak geliştirilmiştir. Bazıları aktif maddeler içerir ki bu biyolojik maddeler, yeni kemik oluşmasını sağlar.
Çimentolu kalça protezi: Kemik doku ile protezin polimetil metakrilat maddesi ile yapıştırılması çimentolu kalça protezi olarak tanımlanmaktadır. Yüzey kaplama kalça protezi: Son yıllarda sıklıkla tercih edilen kalça protezi çeşididir.
Seramik kalça protezi, günümüzde en çok tercih edilen protez türüdür. Bu protezler dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü sayesinde uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. Seramik kalça protezi günümüzün gelişen teknolojisinin katkılarıyla diğer protezlere oranla daha iyi sonuç alımı sağlamıştır.
Kalça Protezi Çeşitleri
Çimentosuz ve çimentolu kalça protezi olmak üzere iki farklı teknik uygulanmaktadır. Parsiyel ve total protez tekniklerinde ise cerrahi yaklaşım tekniği açısından ayrışmaktadır.
İyi ellerde yapılması en iyi protezlerin kullanılması şartıyla protez ömrü 25-30 yıla çıkmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Admin. Çift taraflı kalça protezi takılıpta %50 oranında rapor alanlar var. Fakat bu oran herkes için geçerli değildir. Kişinin durumuna göre özür oranı değişir.
Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır. Ancak bazı durumlarda, topallama kalıcı olabilir ve hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Topallama sorununu azaltmak için fizyoterapi, egzersiz ve yürüyüş programları önerilir.
Doğru şekilde uygulanan kalça protezi sonrasında hastaların yüzde 90-95'i protezlerini 15 yıl süre boyunca sorunsuz kullanabilirler. Bu süre 20 yıla geldiğinde yüzde 80'lere inebilir. Gevşeme olması durumunda mevcut protezlerin çıkarılarak yenilerinin uygulanması yani kişinin yeniden ameliyat olması gerekir.
Kalça Protezinin Ömrü ve Ameliyat Süreci
Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
Ancak hastalar bu süreçte yürürken ağrı duymamaktadır. Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı, kırık kemiklerin kaynaması ortalama sekiz haftalık bir zaman dilimi içinde gerçekleşmektedir.
Bu dönemde günlük ev işleri yapılamamakta ama diğer günlük ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilmektedir. Genç hastalar için ise ameliyat sonrasında ilk 3 hafta boyunca yakın bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Kalça protezi uygulaması sonrasında 3 ay sonra hastalar normal günlük yaşamlarına tamamen dönebilmektedir.
Ancak ameliyat tedavisi şart olduğu halde tedavi gecikirse, sağlam olan iki diz, diğer kalça hatta sırt ve bel bölgelerinde dahi ciddi kireçlenme ve bozulma riski oluşabilir. Ameliyat olunmadığı takdirde diğer bölgelere normale nazaran daha fazla yük bineceği için, vücudun diğer bölgeleri için de risk artmaktadır.
Robotik protez ameliyatlarında diz veya kalça eklemine uygulanan protez malzemesini SGK anlaşmalı hastanelerde SGK karşılamaktadır.
Oturma, ayağa kalkma, yürüme miktarı hastanın durumuna göre arttırılır. Genellikle 7-14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3 Veya 4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir. Kalça protezi yapılan hastaların herhangi bir gıda sınırlaması yoktur.
Kalça protezi ameliyatından sonra hastaların sandalyede namaz kılması önerilmektedir. Kalça protezi ameliyatından sonra il 6 ay alaturka tuvalete izin verilmemektedir. Bacak bacak üstüne atma 2 ay önerilmemektedir.
Bunun yanında enfeksiyon, damarda pıhtı oluşması, protezlerin gevşemesi, yara iyileşme problemleri ve ağrı gibi riskler de yaşanabilir. Kalça protezi ameliyatı sonrası kasık ağrısı yaygın görülen şikayetler arasındadır. Bunun yanında kalça protezi ameliyatı sonrası bacakta şişlik de olabilir ve normal bir süreçtir.
Kalça protezi özel bir maddeden yapılmaktadır ve günümüzde uygulanan protezlerin insan dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kalça protezi ameliyatı öncesinde gerekli tetkikler uygulanmalı, hastanın genel sağlık durumu gözetilmeli ve tecrübeli cerrahların tercih edilmesi gerekmektedir.
Üç-dört günün sonunda hastane koridorunda koltuk değneği ya da yürüteç yardımıyla yürüyebilir hale gelir. Evde de rehabilitasyona devam eden hastalar üç-dört hafta sonra desteksiz olarak yürümeye başlarlar. Kalça protezi ameliyatı sonrası tamamen iyileşme ise altı haftayı bulur.
1 saat süren ameliyat sonrasında hastanın ağrı ya da acı hissetmemesi için damar yolu ya da epidural yöntemle ağrı pompaları takılmaktadır. Ameliyat sonrasında ilk gün hasta ayağa kaldırılmaktadır. Hastanede kalış süresi hastanın durumuna göre 3-5 gün arası olarak belirlenmektedir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İlaç Kullanımı
Aynı zamanda varis çorapları da 15 gün boyunca giyilmelidir.
Kalça Protezi Düzgün Yürüme Ne Zaman? Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.
Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur.
Kalça protezi ameliyatı sonrası, kişinin ayağa kalkması ve günlük yaşamına hızlıca dönebilmesi için fizik tedavi erken dönemde başlar. Ameliyat sonrası ilk günde fizyoterapist eşliğinde yatak içi egzersizler başlanır.
Hastaların kalça protezlerinin çıkması ya da gevşemesi durumu söz konusu ise uzman ortopedi hekiminin onay vermesi halinde revizyon ameliyatı gerçekleştirilebilir. Kalça protezinin çıkması durumunda hastaların geçmek bilmeyen şiddetli ağrıları oluşmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri