Türkiye'de yurtdışı sürücü belgesi ile araç kullanımı, 1 yıl süre ile sağlanabilmektedir. Yurt dışı sürücü belgesinin, Türkiye'de bulunulan ilk yıl içerisinde kullanımı, kanunen uygun bulunmaktadır. Bir yılı aşan sürede ise yurtdışı ehliyetinin, Türk ehliyetine çevrilmesi gerekmektedir.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
Tüm ehliyet işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir. Dolayısıyla, yabancı ehliyeti Türk ehliyetine çevirme işlemini de Nüfus Müdürlükleri'ne giderek yaptırmanız gerekiyor.
Türkiye'ye giriş yapıldığı andan itibaren en fazla 6 ay boyunca yurtdışı ehliyeti ile Türkiye'de araç kullanılabilir. 6 aydan sonra yurtdışı ehliyetini kullanmak isteyen kişiler ehliyetin yeminli tercümesini dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylatarak bir 6 ay daha yurtdışı ehliyetlerini kullanabilirler.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
İlgili 45 soru bulundu
İlk kez uluslararası ehliyet alacaklar için uluslararası ehliyetin fiyat tarifesi şu şekildedir: Ehliyet ücreti: 287,46 TL. Harç: 500,80 TL. KDV: 51,74 TL.
Merhabalar, yabancı ehliyet de olsa Türkiyedeki kural ihlallerinde Türk ehliyeti gibi işlem görür.
Kanada'da ehliyet almak hiç kolay değil. Sürücülerin, direksiyon sınavı için hazırlanan bu parkuru hatasız bitirmeleri isteniyor.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Mesleki becerilerinizi onaylayan bir sertifika. Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir. Böyle bir belgeyi elde etmek için kısa veya uzun kursu tamamlamanız gerekir. Mark'ın Varşova'daki sürücü kursu, Avrupa KOD 95'i almak için mükemmeldir.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız. Ancak çoğu kişide eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı yanılgısı mevcut ama tabi ki böyle bir şey doğru değil.
Gürcistan da soför olarak trafige çikmak için Türkiye`de aldiginiz ehliyeti kullanabileceginiz gibi Gürcistan da 1 ay kursa giderek yaklasik 150-200 $ a da ehliyet alabilir bu ehliyeti Türkiye de Türk ehliyetine çevirebilirsiniz.
Eski tip ehliyetlerini yeni tip ehliyet ile değiştirmek isteyen araç sürücülerinin ödemeleri gereken ücret 15 TL olmaktadır. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin ise 769 TL ödeme yapmaları gerekmektedir.
Yani sürücü belgenizin geçerliği 10 yıl olacak. 10 yıl sonra tekrar sağlık raporu alıp, harç ve değerli kağıt ücretlerini ödeyerek sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekecektir.
Dolayısıyla, artık uluslararası ehliyet almak zorunda değilsiniz. Ancak, yeni ehliyetler yine de yabancı ülke ehliyetlerinin yerine geçmemektedir. Mevcut eski ehliyetiniz ile yeni ehliyetler arasında (yurtdışında geçerlilik açısından) hiçbir fark bulunmuyor.
Sürücülerin yurtdışında resmi olarak araç kullanması için sahip olması gereken ehliyet türüne Uluslararası Sürücü Belgesi denir. Uluslararası ehliyete sahipseniz kullanacağınız ülkede sadece turistik amaç ile bulunmanız gerekiyor. Bu sürücü belgesini almak için ise Türkiye Turing Otomobil Kurumu'na başvurmanız gerekir.
Türk ehliyetinizle yurt dışında araç kullanmak istiyorsanız, Uluslararası Sürücü Belgesi (Uluslararası Ehliyet) edinmeniz önemlidir. Uluslararası Sürücü Belgesi, Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenmiş bir belgedir ve Türk ehliyetinizi yurt dışında geçerli hale getirir.
Ehliyetlerimiz 6 ay boyunca yurt dışında geçerli. Eğer 6 ay'dan daha uzun bir süre yurt dışında kalacaksak, ya Türkiye'ye giriş çıkış yapıyoruz ya da bulunduğumuz ülkenin ehliyeti ile ehliyetimizi değiştiriyoruz.
Ehliyet Almak İçin Sürücü Kursuna Gitmek Şart mı? Evet, sürücü belgesi veya genel ismi ile ehliyet alabilmek için sürücü kursuna yazılarak gerekli dersleri almak, ilgili yönetmelik kapsamında zorunludur.
Bir sürücü B sınıfı ehliyet almak isterse harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf hizmet bedeli dahil 3 bin 258 lira harcamak zorunda. Rakamın 2024'te 5 bin 162 liraya çıkması bekleniyor.
Ehliyet almak için 2023'de ödenmesi gereken ücretler şöyle: Yazılı sınav ücreti: 120 TL. Direksiyon sınavı ücreti: 235 TL. A, A1, A2 ve F Sınıfı İçin Harç Ücreti: 825 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL, Vakıf Payı: 145 TL, Toplam: 1.594 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri