Dışı daha yeşil, içi ise kırmızı olan Çin turbu soğuğa dayanıklı bir turp çeşididir. Sulu, lezzetli yapısı ile salatalara lezzet katan Çin turbunu salatalarınıza renk ve lezzet katmak için kullanabilirsiniz.
Standart, erkenci turp çeşididir. Albenisi yüksek, hafif baharlı ve tatlıdır.Olgunlaşma süresi ortalama 35-45 gündür. Gevrek ve çok lezzetlidir.Depolamaya ve nakliyeye dayanıklıdır.
Türkiye'de ilk olarak Kahramanmaraş'ta yetiştirilmiş olan 'karpuz turp' iklim ve bitki örtüsü sebebiyle Türkiye'de kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Gittikçe pazarlarda daha fazla görülmeye başlanan bu turp çeşidi, salatalarda rahatlıkla tüketiliyor ve hafif tadı sayesinde meyve gibi de yenebiliyor.
İçi beyaz dışı kırmızı olarak bilinen turpun tam zıttı renklere sahip olanı görenleri şaşırtıyor. "Çin Turpu" ya da "Karpuz Turp" olarak bilinen ve Çine'de de üretilmeye başlaNan içi kırmızı, dışı beyaz turpun saymakla bitmeyen yararı olduğu bildirildi.
Çin Turpu ya da Karpuz Turp olarak biliniyor Normal turplara göre soğuğa daha dayanıklı Kışın vitamin deposu olarak yararlanabileceğimiz bu sebzeyi sadece yemeklerin yanında değil yemekten sonra televizyon seyrederken de meyvelerin yanında kış karpuzu gibi tüketebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Özellikle A vitamini, C vitamini bulundurur. Demir, kalsiyum, fosfor ve selenyum içermektedir. Bunlar bizim antioksidan dediğimiz vücuttan zararlı maddeleri atan, hastalıklara karşı savaşmamıza yol açan vitamin ve minerallerdir. Özellikle salatalara kullanılan turp, sert bir besindir.
Turp yetiştiriciliği için ekim çoğunlukla ağustos ayında yapılıyor. Tohumlar, 10-15 cm sıra arası, 3-5 cm sıra üzeri mesafe korunarak 1,5 - 2 cm derinlikte toprağa yerleştiriliyor. Uygun koşullar bulunduğunda turplar 4-5 hafta içinde hasada hazır hale geliyor.
Turpların çoğu biberli bir tada sahiptir, ancak bazıları tatlı olabilir. Beyaz turp daha açık renkli çeşitler daha hafif bir tada sahiptir. Yerde çok uzun süre bırakılırsa veya hemen yenilmezse turplar aşırı keskinleşir. Daha küçük turplar en iyi lezzet ve dokuya sahip olma eğilimindedir.
Bütün turp çeşitleri, antioksidan olarak bilinen flavonoidlerden zengindir. Karaciğer ve safra sağlığı açısından siyah turpu, antioksidan içeriği açısından kırmızı turpu tercih etmelisiniz. * İçerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olur.
Kırmızı turpun kökü kadar yaprakları da sağlığınıza önemli katkılarda bulunur. Hatta turp yaprağı turpun kökünden çok daha besleyicidir bile diyebiliriz. Turp yapraklarında kökünden daha fazla protein ve lif bulunur. Yapraklarda en fazla bulunan mineral ise kalsiyumdur.
15-50 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövde genellikle tabandan dallanmış ve diktir, yüzey az çok kıllıdır.
Turpgiller ailesinin önemli ve faydalı üyelerinden biri olan yaban turpu, acırga ve eşek turpu olarak da bilinir. Köklü bir geçmişe sahip olan yaban turpu yabani bir şekilde yetişir. Seralarda yetiştiriciliğinin olmaması raflarda ve pazarlarda sık görülmemesinin sebebidir.
Turpgiller ailesinin en faydalı üyelerinden biri olan yaban turpu, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bayır turpu, eşek turpu, kara turp, acırga bilinen diğer isimleridir.
Sofralık olarak tüketime uygundur. -Turp Tohumun Ekim Zamanı: Dış mekanda Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ayları, iç mekanda iklim koşulları sağlandığında 12 ay boyunca ekilebilir. -Turp Tohumu Ekim Derinliği: Maksimum 1 cm olacak şekilde ekim yapınız. Daha derine ekimlerde tohumunuz çürüyecek dolayısıyla çimlenmeyecektir.
Kırmızı turpun 100 gramında 16 kalori bulunmaktadır. 1 porsiyon (50 gr ) kırmızı turp 10 kaloridir.
Alabaş şeklinden de anlayabileceğiniz üzere turpgiller ailesinin şalgam ve lahanaya benzeyen minnoş bir üyesi. Açık yeşil ve pembe olmak üzere iki farklı renkte karşınıza çıkabiliyor. Bir yumru ve ondan uzanan yaprakları olan bu bitkinin hem yumru kısmı hem de yaprakları afiyetle yenebiliyor üstelik.
Karpuz turp
Karpuz turpunun hafif bir baharat kokusu ile ince tatlı bir tadı vardır ve çiğ, salamura veya pişmiş olarak tüketilebilir. Aslında, benzersiz görünümü sayesinde, bu turp türü genellikle pirinç kaselerine, salatalara veya avokado tostlarına renk katmak için kullanılır.
Alabaş, Alman şalgamı, Gulumbra, Yer lahanası, Kolorabi (lahana şalgamı tamlamasının Almanca'sından) gibi isimlerle de bilinir. iki yıllık bir sebzedir, yabani lahanalardan yere yakın, kalın köklü bir çeşit olarak evriştirilmiştir.
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur.
Her mevsim tüketilebilen turp sebzesinin üç çeşidi vardır. Bunlar yaz, kış ve sonbahar turplarıdır. Ancak ülkemizde turplar renge göre ayrılmaktadır. Bu turpların renkleri; kırmızı, siyah ve beyazdır.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Turp Günde Ne Kadar Yenmeli? Kişinin hastalık durumuna bağlı olarak tüketmesi gereken sebzenin, gastrit ve ülser gibi problemleri bulunan kişilerde tüketilmesi çok fazla önerilmez. Ayrıca aşırı tüketiminden kaçınmalı ve günlük 1 kase tüketimi yeterlidir. Hastalığı bulunan kişiler doktora başvurmadan tüketmemelidir.
Daikon (Japonca: 大根 ya da Japon turpu, kelimenin tam anlamıyla "büyük kök"); hafif aromalı, çok büyük, beyaz, Doğu Asya kökenli turptur. ABD'de "Japon turpu" adıyla bilinmesine rağmen anavatanı Japonya değildir. Başlangıçta Kıta Asyası'nda yetiştirildi. Han Hanedanı döneminde Çin ile Japonya'ya taşındı.
Turp bitkileri için doğrudan taze çiftlik gübresi değil, ticari gübre kullanılması gereklidir. Organik gübre genel olarak turpta çatlama, odunlaşma, yeşil aksamlar oluşturması nedeniyle tercih edilmez. Turp çeşidine göre turp miktarı da değişir.
Turp Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Turp tohumu ekimi çoğunlukla ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarını kapsayan zaman dilimleri içinde önerilmektedir. Ekim işleminde turp fidesi kullanılmak isteniyorsa turp fidesi ekim aralıkları 5-10 cm , ve sıra üzeri 20-25 cm arasında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri