Tinnitus çoğu kişi için kanser belirtisi olmasa da bu durumdan muzdarip kişilerin bir odyologtan yardım almaları, bu durumun etkileriyle daha iyi baş edebilmeleri açısından büyük fark yaratabilir. Bu etkiler arasında uyku eksikliği ve devam eden dikkat eksikliği olabilir.
Medipol Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, "Hastanın yaşı, gürültüye maruz kalması, hipertansiyon, kulak ve çevresindeki tümörler, vücudun başka yerindeki kanserler ve kan kanserleri çınlamanın nedenleri arasında." ifadesini kullandı.
Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin ve eklemlerin sertleşmesi de çınlamaya neden olabilir.
Vestibüler Schwannoma: İşitme ve dengeden sorumlu sinirin tümörleridir. Tümörün büyümesi genellikle son derece yavaştır ancak büyüme hızı hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Kulak çınlaması, baş dönmesi, dengesizlik, işitmede azalma görülür.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Halk arasında kulak çınlaması sorunu olarak bilinen “tinnitus” rahatsızlığı, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak yapılan "tinnitus tedavi sistemi”yle 2 ayda tedavi edilebiliyor.
“Kulak çınlaması geçer mi?” sorusunun kesin bir cevabı olmasa da, tinnitus hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendi kendine de iyileşebilir. Bazı hastalarda, çok uzun yıllar sonra bile çınlamanın tedavi uygulanmadan sona erdiği gözlemlenmiştir.
Kulak Tümörü Belirtileri
İşitme kaybı dengesizlik, baş dönmesi, dolgunluk hissi, ağrı, kanama, kulak akıntısı, kulak çınlamaları ve kulaktan ses gelmesi gibi belirtiler tümör belirtisidir. Kulak kepçesi çevresindeki lenf bezeleri de önemlidir.
Kulak çınlaması, iç kulaktaki hücrelerin bir şekilde kalıcı veya kısmi zarar görmesi ile oluşur. Bu zarar sonucu beyne iletilen seslerde hatalar oluşur veya olmayan sesler algılanmaya başlanır.
Stresli hastalarda bu oran daha da artmaktadır. Tinnitus baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma) veya denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümörden (vestibüler schwannom) dolayı da olabilir. Böyle bir durumda sıklıkla işitme kaybı da vardır.
Kokhlea toksik etkiler tinnitus ile kendini gösterir ve daha sonra kokleanın bazal dönüşündeki dış kıl hücrelerine hasar vererek ilerler ve işitme testlerinde yüksek frekanslarını tutan sensorinöral karakterde işitme kaybı bulgusu verir.
Kulak Çınlaması (Tinnitus) - KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır. Diğer bir ilaç tedavisi de kan dolaşımını hızlandırıcı ilaçlardır.
Orta Kulak Tümörü – Glomus Tümörü
Boyun ya da kulakta gelişen ve ağırlıklı olarak 40 yaş üzeri kadınlarda görülen bir tümör çeşididir.
İç kulak tümörleri iç kulakta işitme kaybı, kulak bölgesinde uyuşukluk ve ağrı, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu sorunların tedavisi için tespit edilen tümörler ameliyat ile alınarak tedavi sağlanmaktadır.
Baş ve boyu kanserleri ağız boşluğu, dudak, yanakların iç kısmı, diş eti, damak, dil, ağız tabanı, burun delikleri, burun döşemesi, boğazın üst kısmı, sinüsler, burun gerisi, boğaz altı, larinks, kulak kepçesi, dış kulak yolu, tükürük bezleri gibi alanlarda gelişebilir ve bu alanları etkileyebilir.
Akustik nöroma veya diğer baş ve boyun tümörleri
Akustik nöroma, beyinden kulağa giden kraniyal sinirde gelişen, denge ve işitmeyi kontrol eden iyi huylu bir tümördür. Bununla birlikte diğer boyun veya beyin tümörleri de kulak çınlamasına neden olabilir.
İç kulakta ortaya çıkabilecek olan kas spazmları kulak çınlamasına ve ilerleyen durumlarda işitme kaybına sebep olabilir. Şeker hastalığı, tiroid, yüksek tansiyon, migren, kansızlık, lupus, yüksek kolesterol ve benzeri kronik hastalıklar sonucunda da kulak çınlaması ek bir belirti olarak ortaya çıkabilmektedir.
Patolojik Kulak Çınlaması (Tinnitus)
Bir haftadan ve beş dakikadan daha fazla süren ve genelde işitme kaybı olan kişilerin tecrübe ettiği tinnitus olarak tanımlanmaktadır.
Tırnak altında gelişen tümörlerde morarma, hassasiyet ve şişlik de görülebilir. Kulakta gelişen tümörlerde ise kulak çınlaması, işitme kaybı veya baş dönmesi olabilir. Glomus Tümörünün tanısı için fizik muayene, ultrason, MR veya tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Tinnitus (kulak çınlaması) başlı başına bir hastalık değildir. Altta yatan diğer rahatsızlıkların neden olduğu bir semptomdur. Dünyada ve ülkemizde milyonlarca kişi kulak çınlaması sorunu yaşamaktadır. Bazı kişilerde kulak çınlamasının önlenmesi için ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale gerekebilir.
Kulak çınlamasına yönelik olarak üretilen bir ilaç henüz mevcut değildir. Ancak bazı ilaçlar kulak çınlamasının nedenlerini azaltabilmektedir. Bazı ilaçlar ile de duyulan ekstra seslerden geçici olarak kurtulmak mümkündür. Bu ilaçlar arasında trisiklik antidepresanlar yer almaktadır.
Kulak çınlamasında Tedavi Seçenekleri
Özellikle cerrahi ile giderilebilecek tipteki işitme kayıplarında ve iyi ve kötü huylu tümör ve damar anomalilerinde ameliyat seçeneği il.Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri