Çin, dünyada en büyük ikinci ekonomiye sahip. Çin'in ekonomisi, dünya sıralamasında beşinci konumda olan Hindistan'dan neredeyse beş kat büyük.
1,4 milyar nüfusuyla dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin, yavaş büyüme, yüksek genç işsizliği ve emlak piyasasında karmaşa gibi birçok sorunla karşı karşıya.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, son yirmi yılda küresel ekonomik büyümenin en önemli itici güçlerinden biri oldu. Buna karşılık Çin, mallarına yurt dışından gelen talepten büyük ölçüde yararlandı. Çin'in GSYH'si ilk yarıda 59,3 trilyon yuana (yaklaşık 8,31 trilyon dolar) ulaştı.
Çin, dünyanın en büyük imalat ekonomisi ve mal ihracatçısıdır. Aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen tüketici pazarı ve en büyük ikinci mal ithalatçısıdır. Çin ayrıca dünyanın en büyük çok sayıda emtia tüketicisidir ve küresel metal tüketiminin yaklaşık yarısını oluşturur. Çin, hizmet ürünlerinin net ithalatçısıdır.
2023 Verilerine Göre Dünyanın En Büyük Ekonomileri
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çin. Japonya. Almanya.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Güncellenen veri setine göre, 2022 yılında 905,8 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye'nin, 2023 yılında 1 trilyon 154,6 milyar dolarlık GSYH ile en büyük 20 ekonomi içinde 17'nci sırada yer alacağı öngörüldü.
BM üyesi olan fakat bazı ülkelerce tanınmayan
Güney Kore, Kuzey Kore tarafından tanınmamaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti, BM üyesi olmayan Çin Cumhuriyeti tarafından tanınmamaktadır. Ayrıca tek Çin politikası nedeniyle, ÇHC'yi 15 BM üyesi ve BM üyesi olmayan Vatikan (Holy See) tanımamaktadır.
Raporun yayımlayan kurum CEBR… “Center for Economics and Business Research”ün (Ekonomi ve İş Araştırma Mekrezi) 2022 sonu hazırladığı 13'üncü “Dünya Ekonomisi Ligi” raporuna göre, Çin ekonomik olarak 2030 gibi Amerika'yı geçecek. Aslında yıllardır Çin'in ABD'yi 2028 gibi geçeceğini yazılıp çiziliyordu.
Çin malları neden ucuz diyorsunuz, bunun birkaç sebebi var. Bunların en başında, Çinlilerin çok çalışkan olmaları geliyor. Kişi başına düşen milli gelir düşük olduğu için işçilik nispeten ucuz. Bunların yanı sıra, Çinli ustalar çok becerikli ve yetenekli, onun için iyi mallar üretiyorlar.
Halihazırda bir tek Amerika Birleşik Devletleri süper güç olma kriterlerini karşılamaktadır. Avrupa Birliği'nin yanı sıra Brezilya, Rusya, Hindistan ile Çin (BRICS ekonomileri); en sık potansiyel süper güç olarak nitelendirilen devletlerin arasındadır.
Bu, Çin'in gayri safi yurt içi hasılasının ABD'yi aşmasının 2040'ların ortalarına kadar süreceğini öngören Bloomberg Economics'e göre böyle; ve o zaman bile "geriye düşmeden" önce sadece küçük bir farkla gerçekleşecek.
Çin'in ithalatı, önemli maddeler bazında incelendiğinde ilk sırayı 175 milyar dolar ile elektrikli makina ve cihazlar ve bunların aksam ve parçaları almaktadır.
Türkiye'nin 2021'de GSYH'si 806,8 milyar Amerikan Doları oldu. Türkiye 2020'de 720 milyar dolar GSYH ile dünyanın en büyük ekonomisi olmuştu. Türkiye'nin 20. sıradan 21.liğe gerilemesi G-20'den düştüğü haber ve yorumlarına yol açtı.
Rapora göre, 2021 yılında Çin'in GSYİH'sı, 114 trilyon 400 milyar yuanı (yaklaşık 17.7 trilyon ABD doları) bularak dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumunu korudu. Kişi başına düşen GSYİH, 80 bin 976 yuana (yaklaşık 12 bin 551 ABD doları) ulaşarak dünyanın ortalama seviyesini geçti.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Özellikle tahılların üretimiyle Çin, çiftlik üretiminde dünya çapında birinci sırada yer almaktadır. Çin'deki tarım sektörü kapsamında üretilen başlıca ürünler pirinç, buğday, patates, sorgum, yer fıstığı, çay, darı, arpa, pamuk, yağlı tohum, domuz eti ve balık.
Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, Çin'de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), Temmuz-Eylül 2023 döneminde 12,7 trilyon dolara ulaştı.
Ayrıca halk tünel açıp şehrin içine gelmesin diye zemin altındaki toprakları boşaltarak taş bloklar yerleştirmişlerdir. 1600'lü yıllarda halkın bu şehre girmesi tamamen yasaklandığı için Yasak Şehir adını almıştır. Dünyadaki en geniş saray kompleksi özelliğindeki Yasak Şehir; 72 hektarlık bir alana kurulmuştur.
İkili ilişkiler her iki ülkenin de dışa açılmaya başladığı, ekonomik ve siyasi olarak yükseldiği 1980'lerden itibaren hareketlilik kazanmıştır. 2021 yılında Türkiye-ÇHC arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yılı idrak edilmiştir. İlişkiler 2010 yılında “Stratejik İşbirliği” düzeyine yükseltilmiştir.
80 ülkenin değerlendirmeye tabi tutulduğu listenin başını ABD çekti. Rusya 2. olurken, onu Çin takip etti. Listenin ilk üç sırasının geçen yılla aynı olduğu görüldü. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Güney Kore oldu.
IMF, dünya ülkelerini kişi başına düşen GSYİH'e göre listedi. "En zengin 25 ülke" listesinin başında Lüksemburg yer alıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı listeye göre, 2023'te ortalama kişi başına düşen GSYİH 13 bin 920 dolar oldu. Bu rakam 2022'de 13 bin 400 dolar, 2020'de 11 bin 160 dolardı.
Yunanistan ekonomisi, 2021 yılında nominal olarak dünyanın 50. ve satınalma gücü paritesi bakımından 55. ekonomisidir. 50. (nominal, 2021 tah.) 55. (SAGP, 2021 tah.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri