Bunun yanında çinko eksikliği tırnak, cilt, saç sağlını da etkiler. Bu eksikliği yaşayan kişilerde kuru cilt, tırnak bozuklukları, saçlarda dökülme, iştahsızlık, ishal gibi belirtiler gözlemlenir. Günde 15 mg çinko alımı yeterlidir. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamile ve emziren kadınlar için çinko ihtiyacı yüksektir.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Çinko eksikliği şüphesi olan hastalar için bazı laboratuvar testlerine başvurularak çinko düzeyleri ölçülebilir. Çinko düzeyi, kan testleri veya saç örneği üzerinde yapılan testlerle ölçülebilir.
Vücutta doku ve organların çalışmasını sağlayan demir minarelinden sonra, en önemli iz element çinko olarak bilinmektedir. Bağışıklık sistemi ve metabolik faaliyetlerde önemli görev üstlenen çinko, erişkin bireylerde toplam miktarı 2 g olarak tahmin edilmektedir.
Kanda bulunması gereken çinko değeri 1 aylıktan küçük bebekler için 50-125 mg/dL arasında olmalıdır. 1 yaş ve 15 yaş arasındaki çocuklarda kandaki çinko değeri 60-135 mg/dL arasında olması gerekiyor. 15 yaş sonrasındaki yetişkin kişilerim kanındaki çinko değeri ise 70-150 mg/dL arasında olması gerekiyor.
İlgili 43 soru bulundu
Kanda çinko değeri adı nedir? Evde çinko testi yaptıktan sonra çıkan rapora bakarak çinko referanslarına göre eksik olup olmadığı tespit edilir. Kanda çinko değeri adı normal Çinko olarak yazılabileceği gibi Zn şeklinde de kullanılabilir.
Çinko eksikliği ve çinko alımının az olması kilo almakta zorluk yaratabilir. Düzenli olarak çinko almak kilo almayı sağlar ve iştah açar. Deniz ürünleri, kırmızı et, kuru yemişler ve süt ürünleri çinko açısından zengin gıdalardır. Kısa zamanda enerjiyi artırarak kasların gelişimini sağlıyor.
Beslenme ve ağız hijyeni hakkında uyarılarda bulunuldu. Sonuç: Diş minesindeki çinko konsantrasyonunun fazla olmasının, minenin çözünürlüğünü artırdığı ve dişin çürüğe karşı direncini azalttığı sonucuna varılmıştır.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
D vitamini eksikliği cilde etkisi kuru, kırmızı ve kaşıntılı bir cilt yaratmasıdır. D vitamini alımı bu tür cilt problemlerini tedavi etmenize yardımcı olabilir.
Beslenme yolu ile yeteri miktarda alınamayan çinko minerali, takviye gıda formunda alınarak vücuda temin edilebilir. Bu alternatif seçenek akıllara, 'çinko ne zaman içilmelidir? ' sorusunu getirebilir. Çinko takviye gıdası, herhangi bir mide probleminin bulunmadığı durumlarda, yemeklerden bir saat önce içilmelidir.
İŞTE ÇİNKO EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ
Teninizin renginde hissedilir bir solukluk olur. Dermatit gibi bir takım cilt problemleri görülebilir. Tırnaklarınız yavaş ve zor uzadığı gibi çok kolay kırılır. Karaciğeriniz, böbrekleriniz zor çalışır, sürekli bir yorgunluk ve ödem problemi yaşarsınız.
Çinko takviyesi almadan önce mutlaka gerekli kan testlerini yaptırarak çinko eksikliği yaşadığınızdan emin olmalısınız. Bunun ardından yaş grubunuzu da göz önünde bulundurarak günlük belirtilen miktarı aşmamalısınız. Yetişkin bireylerin genellikle günlük 15- 30 mg aralığını aşmaması gerekir.
Çinko Takviyesi: Erkeklik hormonunu etkileyen minerallerin başında gelmektedir. Çinko minerali vücudunuzda düşük ise doktor tavsiyesi çinko desteği alabilirsiniz. Sertleşme İlaçları: Cinsel bölgeye giden kan akışını hızlandırarak sertleşme sorununu çözebilmektedirler.
Çinko takviyeleri saç dökülmesi, ishal, akne, grip, soğuk algınlığı gibi çeşitli sağlık sorunlarında veya yetersiz beslenen kişiler tarafından kullanılabilir. Ancak kendiliğinden takviye kullanmadan önce doktora danışmak ve dengeli bir beslenme ile çinko ihtiyacını karşılamak önemlidir.
Çinko eksikliği çeşitli belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtiler arasında en yaygınları; açıklanamayan kilo kaybı, iştah kaybı, koku ve tat alma duygusunun azalması, ishal, ciltte ortaya çıkan, iyileşmeyen açık yaralardır.
Çinko eksikliğinde: Erişkin hastalarda doktor tarafından başka şekilde belirtilmediği takdirde günlük doz 1 kapsüldür.
Badem. Bakır, selenyum, magnezyum, fosfor ve demir minerallerinin yanı sıra protein açısından da zengin olan badem, yüksek oranda çinko içerir. 1 porsiyon badem (28 gram) yaklaşık 0.9 miligram çinko içerir.
Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.
Genellikle servis başına 30 mg çinko, 450 mg magnezyum ve 10.5 mg B6 vitamini içerir. ZMA, günde bir kez ve aç karna alınmalıdır. ZMA'nın mide boşken alınması, yemek yedikten ya da başka bir takviyeyi kullandıktan sonra yaklaşık bir buçuk saat geçmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Magnezyum ve çinkonun birlikte alındığında karşılıklı yararları vardır. Magnezyum vücudun çinko seviyelerini düzenlemesine yardımcı olurken; çinko, magnezyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesini sağlar.
Süt ve süt ürünleri aynı zamanda iyi birer kalsiyum, A vitamini, D vitamini, çinko, potasyum ve kolin kaynağıdır. Sardalya, somon, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi balıklar, B12 vitamini kaynaklarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri