İlki direk yolda bırakır, ikincisi ise motoru ideal çalışma sıcaklığı dışında çelışmasına sebep olacağından yakıt tüketiminiz artar, aracınızın performansı olumsuz etkilenir.
Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir. Bu durum da komple motor revizyonu gerektirir. Ucuz bir parça olan termostatın arıza yapması yüzünden motor revizyonu gibi büyük masraf gerektiren bir sorunun oluşması çok can sıkıcı bir durum.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Termostat yoksa motor daha geç ısınacağı için yakıt tüketimi de artacaktır. Soğutma sistemi sabit döngü içinde çalışır. Termostat takılı olduğunda eğer hararet yapma sorunu ortaya çıkıyorsa radyatör fanına direkt anahtar bağlanıp elle açılıp kapanabilir. Bu sayede hararet yapması engellenir.
İlgili 24 soru bulundu
Termostat Sorunları: Termostat, motor sıcaklığını kontrol eden bir bileşendir. Fan motoru, motor sıcaklığı belirli bir eşik değerine ulaştığında devreye girmelidir. Ancak, arızalı bir termostat fan motorunun çalışmamasına neden olabilir. Termostatın doğru çalıştığından emin olunmalı ve gerektiğinde değiştirilmelidir.
“Dünya genelinde yılda 70 milyon adet otomobil imal ediliyor. Yollarda yürüyen 1 milyarı aşkın araç var. Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl.
Termostat arızalanırsa motor hararet yapar. Motordan Termostat çıkarılırsa motor sürekli soğuk çalışacağından dolayı parçaları aşınır.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Termostat Bozulursa Ne Olur? Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
Termostat Bozulursa Ne Olur? Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir.
Boş termostat demek, termostat yok demek değil mi? Termostat olmazsa motor adam gibi ısınmaz, belki jigle hep devrede kalır, kalorifer ısınmaz falan. Eğer araçta hararet problemi varsa soğutma sistemi kontrol edilmeli veya imkan varsa daha düşük sıcaklıkta açan termostat tercih edilmeli bence.
Fan müşürü arızası belirtileri motor sıcaklığı üzerinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumda genel olarak fana elektrik gidip gitmediği kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde elektrik ulaşması halinde, elektrik vererek fanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Termostat; motor suyu sıcaklığını sabit tutabilen ve motorun içerisinde devridaim yapılmasını sağlayan bir parçadır. Motor ile radyatör arasında yer alır. Amacı, sıcaklık kontrol görevini üstlenmek ve aynı zamanda motorun sağlıklı şekilde çalışabileceği bir sıcaklıkta kalmasına yardımcı olmaktır.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Termosifonunuzun dış yüzeyini yanıcı, parlayıcı ve aşındırıcı kimyasallar kullanmadan; nemli bir bezle silebilirsiniz. Temizlik sırasında termosifonunuzu fişten çekmeyi unutmayın. Cihazın iç temizliği için ise en yakın yetkili servise başvurmanız gerekir.
Motordan direkt olarak gelen bilgi dâhilinde sıcaklık durumuna göre panel üzerinde göstermektedir. Bu noktada sürücünün paneli iyi okuması gerekmektedir. Artmayan bir hararet göstergesi ya da hiç oynamayan bir hararet göstergesi olması halinde bir arıza durumu söz konusu olacaktır.
Termostatınız açık kalırsa lpgyi buharlaştıramayacağı için yakıt çok artar ve çekiş düşer radyatör borusu uygunsa renault 9 termostat takılabilir.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
Yazlık müşür ne zaman takılır diye soracak olursanız ben Nisan ayının ilk haftasında taktırıyorum. Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri