Karboksilik asit, glikoz, aminoasitler özellikle sistein, histidin ve metiyonin, B6 ve D vitamini ve yağ asitleri ise çinko emilimini artırmaktadır. Gıdalardaki protein miktarı çinko absorbsiyonu ile pozitif korelasyon gösterir.
Özellikle hayvansal gıdalarda bulunan çinko vücut tarafından çok hızlı emilir. Bu nedenle, bireylerin daha yavaş emilen tahıllar gibi besin gruplarını tüketmeden önce, günlük çinko miktarını aşmamak koşuluyla hayvansal gıdalar tüketmesi tavsiye edilir. İleri derecede çinko eksikliğinde çinko takviyeleri de alınabilir.
Bitkisel besinlerde ve hububatta (mercimek, mısır, buğday) fosfat ve fitatlar yüksek miktarda bulunduğundan, çinkonun emilimini azaltırlar. Sütteki kazein çinko emilimini baskılayıcı özellik taşır.
Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, yulaf, kinoa ve fındık çinko açısından zengin besinler olarak aktarılıyor. Ayrıca, günlük 15 mg çinko alımının yeterli olduğunu belirten uzmanlar; çocukluk, yaşlılık, gebelik ve emzirme dönemlerinde çinko ihtiyacının arttığını vurguluyor.
Kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, kuruyemişler, tam tahıllar, mantar, karaciğer, tam tahıllar, süt ve ürünleri gibi besinler çinkonun temel kaynakları arasında yer alır. Bu gibi besinleri yeterince tüketmeyen kişilerde çinko gereksiniminin karşılanması güçtür.
İlgili 23 soru bulundu
Çinkolu besinler dendiğinde ilk akla gelenler midye, karides, yengeç, ıstakoz, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleridir. 1 orta boyu yaklaşık 33 miligram çinko içeren istiridye çinko açısından en zengin besinler arasında yer alır. Yengeç, karides, midyenin ise 100 gramında ortalama 1 miligram çinko bulunur.
Çinko takviyesi almadan önce mutlaka gerekli kan testlerini yaptırarak çinko eksikliği yaşadığınızdan emin olmalısınız. Bunun ardından yaş grubunuzu da göz önünde bulundurarak günlük belirtilen miktarı aşmamalısınız. Yetişkin bireylerin genellikle günlük 15- 30 mg aralığını aşmaması gerekir.
Çinko kemik sağlığı için de önemli bir mineraldir. Özellikle kalsiyum, çinko ve magnezyum bir arada düzenli kullanıldığında kemik mineral yoğunluğunun artırılmasına destek sağlayabilir. Çocuk gelişimi üzerine yapılan araştırmalarda, çinko eksikliği yaşayan çocukların akranlarına göre boylarının kısa olduğu gözlemlenir.
ZMA, genellikle yatmadan önce kullanılmaktadır. Yatmadan yarım saat önce ya da yemeklerden ve diğer takviye kullanımlarından en az bir saat sonra alınabilir.
Yetişkin bireylerde 10 mg günlük çinko ihtiyacının karşılanmasına yeterli olmaktadır.
Ayrıca kafein, gıdalardan alınması gereken vitamin ve minerallerin (Çinko, demir, C vitamini gibi) emilimini azaltır.
Günlük 50 mg'dan fazla çinko alımı ise tavsiye edilmiyor.
Çinko; B12, A ve C vitaminleri ile birlikte kullanılması uygun iken; demir, bakır ve B9(folik asit) vitamini ile beraber kullanılmasından kaçınılmalıdır. C, E ve A vitaminlerinin selenyum ile birlikte alınması önerilebilir ancak E vitamini demirle birlikte kullanılmamalıdır.
Kırmızı et, tavuk, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, buğday, istiridye, yumurta, fıstık ezmesi, kurubaklagiller çinko açısından iyi birer besindir (3). Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda doktor tarafından çinko takviyesi alınması uygun görülebilir. Çinko takviyeleri selenyum içeren takviyeler de olabilir.
Ayrıca günde bir kereden fazla tüketilmemesi önerilir. Özellikle günlük 1 dozu aşmaması, sağlık açısından son derece önemlidir. Kalsiyum, çinko emilimini bloke eder. Bu nedenle ZMA, kalsiyum içerikli besinler veya takviyelerle birlikte alınmamalıdır.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Çinko eksikliğinde: Erişkin hastalarda doktor tarafından başka şekilde belirtilmediği takdirde günlük doz 1 kapsüldür. Wilson hastalığında: Çocuk hastalarda: 16 yaş üzeri ve 50 kg üzerinde olan çocuklarda önerilen doz 150 mg/gündür; günde 3 kez kullanılır. Kullanılacak doz doktorunuz tarafından ayarlanacaktır.
Yapılan araştırmalar aç karnına B12 vitamininin B1 vitamini ve bakır ile birlikte alındığında, C vitamininin B12, E, A vitaminleri ve çinko ile birlikte alındığında daha fazla yarar sağladığını göstermektedir.
Besinleri kaynatmak ve rafine etmek magnezyum içeriklerini düşürür. Gazlı içeceklerin içindeki fosforik asit magnezyum emilimini bozar. Gazlı içecek içmeyin. İşlenmiş etler ve peynirlerin içinde fosfor düzeyleri yüksektir, magnezyum emilimini azaltırlar.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Yüksek dozda demir preparatları çinkonun emilimini azaltacağından birlikte kullanılmamalıdır. Çinko, florokinolon grubu, bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların (siprofloksasin, levofloksasin, moksifloksasin, norfloksasin ve ofloksasin) emilimini azaltabilir.
-ZİNCLOMİN sadece ağızdan kullanım içindir. -Ölçek kaşığı kullanılarak şurup içilir. Değişik yaş grupları: Çinko, 6 aydan büyük çocuklarda görülen diyare tedavisinde 7 günden uzun ve 20 mg/gün den fazla olmamak kaydı ile tedaviye yardımcı amaçlı kullanılabilir.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz.
Aç karnına alınan çinko takviyesi emilimi kolaylaştırmak adına yemekten 1 saat önce alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri